Automotive en Innovam organiseren APK2DAY

Meer apk’s vragen om meer kennis

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:

Autobedrijven met een RDW-erkenning voor de apk keurden in het afgelopen jaar bijna 6,9 miljoen auto’s. Dat zijn er 1,3 procent meer dan in 2016. Het universele autobedrijf neemt met bijna 5,1 miljoen keuringen het grootste deel van de taart en de groei voor zijn rekening. De dealers keurden in 2017 vrijwel evenveel auto’s als in 2016.

Volgens RDW-manager apk, Hens Peeters Weem, is de stijging van de afgelopen jaren vooral te verklaren door de gemiddelde leeftijd van het wagenpark: die lag in 2017 op 10,2 jaar, terwijl dat in 2016 nog 8,5 jaar was. Gebruikte auto’s die op apk-plichtige leeftijd ons land binnenkomen doen de rest.

Nieuwigheden

De groei in het aantal apk’s is een mooie opsteker voor autobedrijven, maar de ontwikkelingen vragen om oplettendheid bij de keurmeesters. Daarom zal Peeters Weem op het evenement APK2DAY, dat op 13 maart plaatsvindt, ook inzoomen op de nieuwe apk-richtlijnen. Daarnaast licht de RDW-manager licht de resultaten toe van het aangescherpte steekproefbeleid van de RDW. De opvallendste nieuwigheden in de apk zijn het controleren van de werking van roetfilters en het bandenspanningscontrolesysteem TPMS. Expert Rob Viset van ventielen- en sensorenfabrikant Huf komt uitleggen hoe het systeem werkt, wat er mis kan gaan en waar je op moet letten bij een controle.

Over de beste methode voor het controleren van roetfilters is volop discussie. Volgens TNO-onderzoeker Gerrit Kadijk is meten aan de uitlaat met een deeltjesmeter de enige waterdichte methode. Kadijk legt tijdens APK2DAY uit waarom en hoe er op korte termijn een bruikbare en betaalbare meter voor het autobedrijf moet komen.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.

Meer apk’s vragen om meer kennis | Automotive Online
Automotive en Innovam organiseren APK2DAY

Meer apk’s vragen om meer kennis

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:

Autobedrijven met een RDW-erkenning voor de apk keurden in het afgelopen jaar bijna 6,9 miljoen auto’s. Dat zijn er 1,3 procent meer dan in 2016. Het universele autobedrijf neemt met bijna 5,1 miljoen keuringen het grootste deel van de taart en de groei voor zijn rekening. De dealers keurden in 2017 vrijwel evenveel auto’s als in 2016.

Volgens RDW-manager apk, Hens Peeters Weem, is de stijging van de afgelopen jaren vooral te verklaren door de gemiddelde leeftijd van het wagenpark: die lag in 2017 op 10,2 jaar, terwijl dat in 2016 nog 8,5 jaar was. Gebruikte auto’s die op apk-plichtige leeftijd ons land binnenkomen doen de rest.

Nieuwigheden

De groei in het aantal apk’s is een mooie opsteker voor autobedrijven, maar de ontwikkelingen vragen om oplettendheid bij de keurmeesters. Daarom zal Peeters Weem op het evenement APK2DAY, dat op 13 maart plaatsvindt, ook inzoomen op de nieuwe apk-richtlijnen. Daarnaast licht de RDW-manager licht de resultaten toe van het aangescherpte steekproefbeleid van de RDW. De opvallendste nieuwigheden in de apk zijn het controleren van de werking van roetfilters en het bandenspanningscontrolesysteem TPMS. Expert Rob Viset van ventielen- en sensorenfabrikant Huf komt uitleggen hoe het systeem werkt, wat er mis kan gaan en waar je op moet letten bij een controle.

Over de beste methode voor het controleren van roetfilters is volop discussie. Volgens TNO-onderzoeker Gerrit Kadijk is meten aan de uitlaat met een deeltjesmeter de enige waterdichte methode. Kadijk legt tijdens APK2DAY uit waarom en hoe er op korte termijn een bruikbare en betaalbare meter voor het autobedrijf moet komen.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.