Hoofdredactioneel | IT en Auto connecten

Luberto van Buiten Luberto van Buiten

Mijn nieuwsgierigheid naar de reacties in de it-wereld waren ter voorbereiding op de Automotive ICT Day, een middag die we organiseerden speciaal voor it-mensen in de autobranche. Want ook in onze branche neemt het belang van it toe. Er komen steeds meer databronnen bij, we kunnen steeds meer te weten komen van onze afnemers. Met in de autobranche op dit moment als hoogtepunt big data en de customer journey; en binnenkort natuurlijk de connected car. Hoe kunnen we de ict-infrastructuur zo bouwen dat we ook iets met die data kunnen? En hoe moet in het kader van de privacywetgeving met die data worden omgegaan? Wat moeten we doen om die data tegen criminelen te beveiligen? Vragen waar de autobranche steeds meer mee te maken krijgt, en uiteraard de it-sector ook. Beide zien zich steeds meer gesteund door de overheid.

Zo is er 95 miljoen euro gereserveerd voor het bevorderen van ict-beveiliging en wordt ‘digitale geletterdheid’ vanaf 2019 wettelijk vastgelegd als onderdeel van het onderwijscurriculum. Ook streeft de overheid naar een positie van Nederland als ‘Digital gateway to Europe’, wat ICT Nederland en Stichting Digitale Infrastructuur Nederland als hoopgevend ervaren. Ook de autobrancheverenigingen zijn hoopvol, mede omdat de overheid werk maakt van MaaS (mobility as a service) en streeft naar Nederland als gidsland op het gebied van de EV en connected car. Daar vallen de puzzelstukjes auto en ict in elkaar. Niet voor niets pleitten diverse bedrijven ervoor om een it’er in de directie te zetten. Dat zou gezien de ontwikkelingen een logische stap zijn, wil het autobedrijf zelf aan het stuur blijven.

Luberto van Buiten, hoofdredacteur
luberto@mobilitymedia.nl

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Hoofdredactioneel | IT en Auto connecten | Automotive Online

Hoofdredactioneel | IT en Auto connecten

Luberto van Buiten Luberto van Buiten

Mijn nieuwsgierigheid naar de reacties in de it-wereld waren ter voorbereiding op de Automotive ICT Day, een middag die we organiseerden speciaal voor it-mensen in de autobranche. Want ook in onze branche neemt het belang van it toe. Er komen steeds meer databronnen bij, we kunnen steeds meer te weten komen van onze afnemers. Met in de autobranche op dit moment als hoogtepunt big data en de customer journey; en binnenkort natuurlijk de connected car. Hoe kunnen we de ict-infrastructuur zo bouwen dat we ook iets met die data kunnen? En hoe moet in het kader van de privacywetgeving met die data worden omgegaan? Wat moeten we doen om die data tegen criminelen te beveiligen? Vragen waar de autobranche steeds meer mee te maken krijgt, en uiteraard de it-sector ook. Beide zien zich steeds meer gesteund door de overheid.

Zo is er 95 miljoen euro gereserveerd voor het bevorderen van ict-beveiliging en wordt ‘digitale geletterdheid’ vanaf 2019 wettelijk vastgelegd als onderdeel van het onderwijscurriculum. Ook streeft de overheid naar een positie van Nederland als ‘Digital gateway to Europe’, wat ICT Nederland en Stichting Digitale Infrastructuur Nederland als hoopgevend ervaren. Ook de autobrancheverenigingen zijn hoopvol, mede omdat de overheid werk maakt van MaaS (mobility as a service) en streeft naar Nederland als gidsland op het gebied van de EV en connected car. Daar vallen de puzzelstukjes auto en ict in elkaar. Niet voor niets pleitten diverse bedrijven ervoor om een it’er in de directie te zetten. Dat zou gezien de ontwikkelingen een logische stap zijn, wil het autobedrijf zelf aan het stuur blijven.

Luberto van Buiten, hoofdredacteur
luberto@mobilitymedia.nl

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.