Dossier Fleet&leasing | Nieuwe leasemij zoekt warmte

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
> Wimmers: onze voorlopige doelstelling is bescheiden.

Het is niet voor het eerst dat Pieter Wimmers, directeur van de nieuw opgerichte leasemaatschappij FGD van de dealerholdings Haaima en Hylkema, een leasemaatschappij vanaf de grond mag opbouwen. Eerder deed hij dat bij Lease Quote, dat later Lease Quality werd en inmiddels onderdeel is van International Car Lease Holding. Volgens Wimmers schept de schaalvergroting onder grote leasemaatschappijen nu weer ruimte voor een nieuwe speler. Friesland Lease werd immers overgenomen door Daimler, Lease Quality/ALG ging naar Van Mossel/ICLH en Noordlease kwam in handen van Hitachi. “FGD Lease opereert landelijk, maar in eerste instantie ligt de nadruk op Friesland, Groningen en Drenthe. Dat zijn typisch van die provincies waar veel waarde aan relaties wordt gehecht. Als lokale speler zijn wij bij uitstek in staat om deze relaties op te bouwen en warm te houden.”

Het idee voor FGD Lease komt uit de koker van het verzekeringsbedrijf FGD. “Daar zagen ze dat klanten hun auto’s steeds vaker verzekerden via een leasecontract. En dus zochten zij naar naar mogelijke partners om hiervoor een product in de markt te zetten. Dat werden de Friese dealerholdings Haaima en Hylkema en Altus Capital, een private investeerder van buiten de autobranche. Carwise is de ict-leverancier en Bovemij doet de funding.”
Maar, benadrukt Wimmers: Haaima en Hylkema worden als aandeelhouder niet bevoordeeld ten opzichte van andere dealers waarmee de nieuwe leasemaatschappij samenwerkt. “Iedere dealer is voor ons even belangrijk. We maken geen onderscheid en uiteindelijk bepaalt de klant.”

FGD Lease zet bescheiden in. Eind dit jaar moeten er 350 auto’s onder contract staan en over vijf jaar circa 1.500.  Wimmers: “Inmiddels hebben we de eerste honderd auto’s in portefeuille. 

Lees het hele interview hier.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Dossier Fleet&leasing | Nieuwe leasemij zoekt warmte | Automotive Online

Dossier Fleet&leasing | Nieuwe leasemij zoekt warmte

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
> Wimmers: onze voorlopige doelstelling is bescheiden.

Het is niet voor het eerst dat Pieter Wimmers, directeur van de nieuw opgerichte leasemaatschappij FGD van de dealerholdings Haaima en Hylkema, een leasemaatschappij vanaf de grond mag opbouwen. Eerder deed hij dat bij Lease Quote, dat later Lease Quality werd en inmiddels onderdeel is van International Car Lease Holding. Volgens Wimmers schept de schaalvergroting onder grote leasemaatschappijen nu weer ruimte voor een nieuwe speler. Friesland Lease werd immers overgenomen door Daimler, Lease Quality/ALG ging naar Van Mossel/ICLH en Noordlease kwam in handen van Hitachi. “FGD Lease opereert landelijk, maar in eerste instantie ligt de nadruk op Friesland, Groningen en Drenthe. Dat zijn typisch van die provincies waar veel waarde aan relaties wordt gehecht. Als lokale speler zijn wij bij uitstek in staat om deze relaties op te bouwen en warm te houden.”

Het idee voor FGD Lease komt uit de koker van het verzekeringsbedrijf FGD. “Daar zagen ze dat klanten hun auto’s steeds vaker verzekerden via een leasecontract. En dus zochten zij naar naar mogelijke partners om hiervoor een product in de markt te zetten. Dat werden de Friese dealerholdings Haaima en Hylkema en Altus Capital, een private investeerder van buiten de autobranche. Carwise is de ict-leverancier en Bovemij doet de funding.”
Maar, benadrukt Wimmers: Haaima en Hylkema worden als aandeelhouder niet bevoordeeld ten opzichte van andere dealers waarmee de nieuwe leasemaatschappij samenwerkt. “Iedere dealer is voor ons even belangrijk. We maken geen onderscheid en uiteindelijk bepaalt de klant.”

FGD Lease zet bescheiden in. Eind dit jaar moeten er 350 auto’s onder contract staan en over vijf jaar circa 1.500.  Wimmers: “Inmiddels hebben we de eerste honderd auto’s in portefeuille. 

Lees het hele interview hier.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.