Groten groeien groter

Dossier garageformules: Formule overzicht

Redactie Redactie

Jarenlang maakte vrijwel ieder garageconcept een aanzienlijke groei door. In het afgelopen jaar lijkt de onrust in grossiersland hier in een aantal gevallen een einde aan te hebben gemaakt. Niet eerder was het aantal verschuivingen zo groot. Verder valt op dat vooral de grote formules, zoals Vakgarage en Autocrew groeiden, maar bijvoorbeeld Carxpert en AD Autobedrijven deelnemers zagen vertrekken. Verder zien we dat vrijwel ieder zichzelf respecterend concept naast marketingondersteuning ook aanvullende diensten als pechhulp en een opleidingsplan biedt. De wat oudere formules zijn inmiddels veel meer dan een bord, een vlag en een brochure, maar daar voor in de plaats schieten nieuwe snelgroeiende formules uit de grond die juist pretenderen niet veel meer dan dat te doen. 

Full service

1. Bosch Car Service

Formulemanager: Marieke Groeneveld
Aantal vestigingen: 391 (387)
Voorkeursleverancier: Grossier uit Bosch first supplier netwerk
Franchisefee in euro per jaar: 2.928 

Bosch Car Service schommelt al jaren rond de 390 leden. Waarbij er af en toe een afvalt en een bijkomt. De groei zit hem vooral in het aantal grossiers dat toegelaten wordt tot het first supplier netwerk en daarmee nieuwe franchisenemers mag aansluiten en bestaande BCS-bedrijven mag beleveren. Zo kwamen afgelopen jaar onder meer WM Automaterialen en een deel van het Brezan-netwerk terecht bij het korps van hofleveranciers.  

2. Vakgarage

Directeur: Christien den Uil
Aantal vestigingen: 250 (238)
Voorkeursleverancier: Fource
Franchisefee in euro per jaar: 4.344

Vakgarage viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan (zie interview met directeur Christien den Uil pagina 23 en 24) De franchiseketen bouwt de afgelopen jaren hard aan uitbreiding van het aantal leden, maar ook aan verbreding van de doelgroep en het dienstenpakket. Zo kwam het ‘professioneel’ label er bij. Door het sluiten van SLA’s met een 11-tal leasemaatschappijen moeten meer zakelijk rijders richting Vakgarage komen. Verder werden een occasionlabel, private lease, verzekeringen en financieringen aan het concept toegevoegd. Voor dit jaar staat een nieuwe website op de planning, waarbij er nog meer aandacht zal worden besteed aan de online vindbaarheid.   

3. Autocrew

Formulemanager: Roelof Kuipers
Aantal vestigingen: 190 (123)
Voorkeursleverancier: Grossier uit Bosch first supplier netwerk
Franchisefee in euro per jaar: 4.896

Autocrew heeft voor dit jaar geen uitbreidingen van het dienstenpakket op het programma staan, maar wil vooral het huidige aanbod beter onder de aandacht van zijn franchisenemers brengen. “We willen geen full serviceconcept worden, maar ons vooral richten op de werkplaats zelf. Ons pechhulpprogramma hoort daar wat ons betreft wel bij”, zegt conceptmanger Roelof Kuipers. “Maar trainingen en opleidingen willen we nadrukkelijker onder de aandacht brengen.”  

4. Kwik-Fit

Directeur: Martin Post
Aantal vestigingen: 177 (182)
Voorkeursleverancier: Brezan
Franchisefee in euro per jaar: n.v.t.

Kwik-Fit verkocht zijn onderdelentak USN Centuri vorig jaar aan Partspoint. USN Centuri is inmiddels geïntegreerd in Brezan en deze grossiersketen is ook hoofdleverancier geworden. Verder introduceerde Kwik-Fit dit jaar de Merkbeurt waarmee het zich nadrukkelijker wil profileren als full service autobedrijf, waarbij het uitrustings- en kennisniveau van de monteurs op gelijke hoogte staat met die van de merkdealer. Met dit doel worden ook de vestigingen omgebouwd tot premier-vestiging, waarbij er in veel gevallen een nieuw pand wordt neergezet. 

5. Profile Car & Tyreservice

Directeur: Harm Nieboer
Aantal vestigingen: 166 (183)
Voorkeursleverancier: Fource
Franchisefee in euro per jaar: 2 procent van de omzet

Profile werkt aan de overgang van pure bandenspecialist naar een concept voor totaalonderhoud. De naam werd daarbij aanvankelijk gewijzigd naar Profile Carcenter en uiteindelijk werd het Car & Tyreservice. Nog niet alle vestigingen zijn over. Van de 166 vestigingen zijn er nog 26 Profile Tyrecenter.

6. Autoprofijt

Formulemanager: Bram Teun Koskamp
Aantal vestigingen: 155 (102)
Voorkeursleverancier: Vrooam-grossier
Franchisefee in euro per jaar: geen

Zeer laagdrempelige formule en groeit om die reden snel. Dat Autoprofijt via het omvangrijke netwerk van Vrooam-grossiers wordt aangeboden werkt ook in het voordeel van deze jonge formule die in 2014 is opgericht.

7. Requal Erkend Reparateur

Formulemanager: Kees Willemsen
Aantal vestigingen: 140 (134)
Voorkeursleverancier: API-grossier
Franchisefee in euro per jaar: (nog) geen

Doyen wil een kwaliteitsslag maken met zijn concept Requal Erkend Reparateur. Concepthouder Doyen en de toelverende (API-)grossiers hebben besloten dat de inhoud van het concept moet worden uitgebreid. Zo worden er een offertesite, afsprakenplanner en pechhulpmodule toegevoegd. Doyen werft momenteel twee nieuwe medewerkers om het concept te ondersteunen. “De kwaliteit van het netwerk zal door deze maatregelen toenemen”, verwacht Kees Willemsen, sales en marketingmanager bij Doyen. “We zijn laagdrempelig begonnen en willen deelnemers nu actiever gaan ondersteunen en meer waarde toekennen aan deelname. Doyen streeft uiteindelijk 150 Requal Erkend Reparateurs aan te sluiten en verwacht dit tegen het einde van 2017 bereikt te hebben.

8. Autoservice Totaal

Formulemanager: Richard van Schie
Aantal vestigingen: 107 (111)
Voorkeursleverancier: Brezan
Franchisefee in euro per jaar: geen

Auto Totaalservice veranderde eind 2015 van eigenaar, maar Brezan besloot verder te gaan met het door USN Centuri opgerichte concept en ook de voorwaarden ongewijzigd te laten. Door een bredere beschikbaarheid van onderdelen verwacht Richard van Schie, bij Brezan verantwoordelijk voor Auto Totaalservice, weer te kunnen groeien dit jaar.

9. AD Autobedrijf

Formulemanager: Ton Sieljes
Aantal vestigingen: 105 (115)
Voorkeursleverancier: AD-grossier
Franchisefee in euro per jaar: 2.400

AD Autobedrijf raakte een aantal deelnemers kwijt als gevolg van de overname van AD-grossiers Cartal-Rijsbergen, Imbema Automaterialen en APS door Sator. De schade bleef relatief beperkt doordat een groot aantal AD Autobedrijven overstapten naar een andere grossier. Inmiddels wordt er gewerkt aan nieuwe aanwas. Formulemanager Ton Sieljes verwacht dit jaar weer een aantal nieuwe leden bekend te kunnen maken.  

10. Euromaster

Formulemanager: Gerard Gerritsen
Aantal vestigingen: 103 (105)
Voorkeursleverancier: Brezan
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

Euromaster zoekt bedrijven die franchisenemer willen worden om de gaten in het netwerk te dichten. 

11. Carxpert

Formulemanager: Erik van Lier
Aantal vestigingen: 91 (110)
Voorkeursleverancier: Groupauto-grossier
Franchisefee in euro per jaar: vanaf 250

Carxpert zag het afgelopen jaar een groot aantal franchisenemers afvallen. Volgens Groupauto-directeur Freek Blekxtoon hebben het vertrek van Groupauto-grossiers naar andere kampen of overname door Sator hun sporen achtergelaten in het Carxpert-netwerk. Ook waren er bedrijven die overstapten op Autoexcellent, de andere formule van Groupauto. Inmiddels zitten er volgens Blekxtoon weer zes nieuwe bedrijven in de pijplijn. Ook werd er in samenwerking met Leaseprof een leasemodule geïntroduceerd waardoor Carxpert-leden nu kunnen aansluiten op ROB-net. 

12. Otopartner

Formulemanager: Tim Heinen
Aantal vestigingen: 91 (74)
Voorkeursleverancier: Koskamp Automaterialen
Franchisefee in euro per jaar: geen

13. Autofirst

Formulemanager: onbekend
Aantal vestigingen: 76 (67)
Voorkeursleverancier: Koskamp, Heuts, Slager, Cartal Rijsbergen of Primaparts
Franchisefee in euro per jaar: 3.600

14. James Auto & Service 

Directeur: Denis van Altena
Aantal vestigingen: 66 (65)
Voorkeursleverancier: Fource
Franchisefee in euro per jaar: 6.000

James werd ooit opgericht om de zakelijk rijder te bedienen, maar gaat zich dit jaar op verzoek van zijn deelnemers nadrukkelijker richten op de particuliere automobilist. Voor dit doel werd een fulltime medewerker in dienst genomen die zich gaat richten op de online marketing richting consument. Verder heeft de formule een groeidoelstelling naar tachtig aangesloten autobedrijven. Dit mogen alleen universele autobedrijven zijn en geen dealers. Voor erkend reparateurs worden wel uitzonderingen gemaakt.

15. First Stop

Formulemanager: Ruud Pelle
Aantal vestigingen: 58 (58)
Voorkeursleverancier: Bridgestone
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

16. Checkstar

Formulemanager: Sjoerd Buren
Aantal vestigingen: 45 (46)
Voorkeursleverancier: Buren Hallum Automaterialen
Franchisefee in euro per jaar: geen

17. Carprof

Formulemanager: Harold van Gestel
Aantal vestigingen: 33 (19)
Voorkeursleverancier: AD-grossier
Franchisefee in euro per jaar: 3.540

Landelijke dekking staat voor dit jaar hoog op de verlanglijst van formulemanager Harold van Gestel. Op die manier moet de formule beter in beeld komen bij de leaserijder. Met datzelfde doel in het achterhoofd wordt ook samen met stalgenoot Businesslease (net als AD Benelux Autobinck als moederbedrijf) gekeken naar het integreren van diensten. Zo wordt er aan gewerkt om private lease toe te voegen aan het Carprof-concept. De franchisefee van Carprof bleef gelijk aan die van vorig jaar.

18. Point S

Directeur: Sanne Koops
Aantal vestigingen: 19 (20)
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

19. Carteam 

Directeur: Martin Bedorf
Aantal vestigingen: 14 (8)
Voorkeursleverancier: Cartal Rijsbergen
Franchisefee in euro per jaar: 2.520

De jonge formule Carteam, ging in 2015 van start en telt nu al veertien deelnemende garagebedrijven. Aanvankelijk ging het alleen om bedrijven in de regio Noord-Holland, maar inmiddels is met Onwezen in Odijk (zie rubriek In de Werkplaats) ook de provincie Utrecht bereikt. Carteam is een laagdrempelig garageconcept dat zich vooral richt op de online marketing van zijn leden.

20. Autoproteam 

Formulemanager: Harm Harmsen
Aantal vestigingen: 8 (0)
Voorkeursleverancier: WM Automaterialen
Franchisefee in euro per jaar: geen 

21. Premio

Formulemanager: Henk Reinbergen
Aantal vestigingen: 7 (6)
Voorkeursleverancier: Goodyear-Dunlop
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

Merkspecialist

1. PCA (Citroën- en Peugeot-specialist)

Formulemanager: Jur Ooijman
Aantal vestigingen: 29 (34)
Voorkeursleverancier: Peugeot- of Citroën-dealer
Franchisefee in euro per jaar: 3.000

PCA verwacht dit jaar in Nederland te groeien naar 40 leden. Vooral onder dealers waar de importeur afscheid van neemt is veel belangstelling voor het PCA-lidmaatschap. Ooijman benadrukt dat de relaties tussen de importeurs en dealers over het algemeen goed zijn. “We hebben de Peugeot en Citroën-dealers als voorkeursleveranciers voor onderdelen en daar goede voorwaarden voor kunnen afspreken. De PCA-leden en de dealers in hun regio kunnen over het algemeen goed met elkaar door één deur.”

2. VSR (Renault-specialist)

Formulemanager: Henk van Yperen
Aantal vestigingen: 25 (26)
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

3. Vetos (Toyota-specialist)

Formulemanager: Jur Ooijman
Aantal vestigingen: 20 (21)
Voorkeursleverancier: Toyotadealer
Franchisefee in euro per jaar: 3.800

Vetos nam dit jaar afscheid van een lid vanwege financiële omstandigheden, maar verwacht dit jaar een aantal nieuwe bedrijven te kunnen aansluiten. Verder zijn Vetos en PCA samen bezig aan een overkoepelend onderhoudsconcept waar naast de merkspecialisten ook dealers en universelen zich bij kunnen aansluiten. De details van dit concept worden volgende maand bekend gemaakt.  

4. Cosis (Subaru-specialist)

Formulemanager: Bert Henken
Aantal vestigingen: 14 (14)
Voorkeursleverancier: Brezan en eigen import 
Franchisefee in euro per jaar: variabele fee per halfjaar

5. MBSG (Mercedes-Benz-specialist)

Formulemanager: Frits Santing
Aantal vestigingen: 15 (11)
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

6. Vovas (VW- en Audi-specialist)

Formulemanager: Maurice Smit
Aantal vestigingen: 11 (9)
Franchisefee in euro per jaar: 1.000

Importeurgebonden

1. Eurorepar (Citroën)

Formulemanager: Paul de Koning
Aantal vestigingen: 12 (10)
Voorkeursleverancier: PSA, Citroën- of Peugeot-dealer
Franchisefee in euro per jaar: 1.500

2. De Garage (Pon)

Formulemanager: Niet bekend
Aantal vestigingen: 4 (5)
Voorkeursleverancier: Pon
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

Deelconcept

1. Hella Service Partner

Formulemanager: Annemarie Krijnen
Aantal vestigingen: 241 (300)
Voorkeursleverancier: HSP-grossier
Franchisefee in euro per jaar: geen

2. Bandenprof

Formulemanager: Raymond Uijtendaal
Aantal vestigingen: 76 (3)
Voorkeursleverancier: De Klok Banden
Franchisefee in euro per jaar: vanaf 240

Bandenprof is door het Finse bandenmerk Nokian aangesteld om een netwerk van Authorized Nokian-dealers te vertegenwoordigen in Nederland. Net als Leaseprof biedt Bandenprof samenwerking met leasemaatschappijen en fleetowners, maar daarnaast ook marketing en salesondersteuning om de particuliere automobilist te bereiken. 

3. Leaseprof

Formulemanager: Raymond Uijtendaal
Aantal vestigingen: 67 (48)
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: Niet bekend

Leaseprof hanteert een percentage van de zakelijke omzet gebaseerd op de omvang van het verzorgingsgebied en de potentie die dit heeft voor de zakelijke markt. “Deze manier van werken stimuleert zowel de garagehouder als onszelf om er alles aan te doen om die omzet te halen”, aldus Uijtendaal. Leaseprof werkt niet met verplichte onderdelenafname, voorkeursleveranciers of een landelijke huisstijl, maar stelt wel harde kwaliteitseisen voor zaken als de te leveren service, opleidingsniveau, test- en diagnose-apparatuur, procesplanning en facturatie. 

4. Lease Service Center

Formulemanager: Raymond Uijtendaal
Aantal vestigingen: 235
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: 200

Lease Service Center is een certificeringsprogramma voor Bovag-leden. Lease Service Center beoordeelt of een bedrijf aan de eisen van de leasemaatschappijen voldoet en bewaakt dit ook. 

5. Budgetonderhoud.nl

Directeur: Robin Kooijman
Aantal vestigingen: 40 (35)
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

Disclaimer: deze lijst is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks valt niet uit sluiten dat er toch onjuistheden in de lijst staan of veranderingen zijn opgetreden. Dit kan worden doorgegeven aan de redactie, via het e-mailadres redactie@mobilitymedia.nl

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Dossier garageformules: Formule overzicht | Automotive Online
Groten groeien groter

Dossier garageformules: Formule overzicht

Redactie Redactie

Jarenlang maakte vrijwel ieder garageconcept een aanzienlijke groei door. In het afgelopen jaar lijkt de onrust in grossiersland hier in een aantal gevallen een einde aan te hebben gemaakt. Niet eerder was het aantal verschuivingen zo groot. Verder valt op dat vooral de grote formules, zoals Vakgarage en Autocrew groeiden, maar bijvoorbeeld Carxpert en AD Autobedrijven deelnemers zagen vertrekken. Verder zien we dat vrijwel ieder zichzelf respecterend concept naast marketingondersteuning ook aanvullende diensten als pechhulp en een opleidingsplan biedt. De wat oudere formules zijn inmiddels veel meer dan een bord, een vlag en een brochure, maar daar voor in de plaats schieten nieuwe snelgroeiende formules uit de grond die juist pretenderen niet veel meer dan dat te doen. 

Full service

1. Bosch Car Service

Formulemanager: Marieke Groeneveld
Aantal vestigingen: 391 (387)
Voorkeursleverancier: Grossier uit Bosch first supplier netwerk
Franchisefee in euro per jaar: 2.928 

Bosch Car Service schommelt al jaren rond de 390 leden. Waarbij er af en toe een afvalt en een bijkomt. De groei zit hem vooral in het aantal grossiers dat toegelaten wordt tot het first supplier netwerk en daarmee nieuwe franchisenemers mag aansluiten en bestaande BCS-bedrijven mag beleveren. Zo kwamen afgelopen jaar onder meer WM Automaterialen en een deel van het Brezan-netwerk terecht bij het korps van hofleveranciers.  

2. Vakgarage

Directeur: Christien den Uil
Aantal vestigingen: 250 (238)
Voorkeursleverancier: Fource
Franchisefee in euro per jaar: 4.344

Vakgarage viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan (zie interview met directeur Christien den Uil pagina 23 en 24) De franchiseketen bouwt de afgelopen jaren hard aan uitbreiding van het aantal leden, maar ook aan verbreding van de doelgroep en het dienstenpakket. Zo kwam het ‘professioneel’ label er bij. Door het sluiten van SLA’s met een 11-tal leasemaatschappijen moeten meer zakelijk rijders richting Vakgarage komen. Verder werden een occasionlabel, private lease, verzekeringen en financieringen aan het concept toegevoegd. Voor dit jaar staat een nieuwe website op de planning, waarbij er nog meer aandacht zal worden besteed aan de online vindbaarheid.   

3. Autocrew

Formulemanager: Roelof Kuipers
Aantal vestigingen: 190 (123)
Voorkeursleverancier: Grossier uit Bosch first supplier netwerk
Franchisefee in euro per jaar: 4.896

Autocrew heeft voor dit jaar geen uitbreidingen van het dienstenpakket op het programma staan, maar wil vooral het huidige aanbod beter onder de aandacht van zijn franchisenemers brengen. “We willen geen full serviceconcept worden, maar ons vooral richten op de werkplaats zelf. Ons pechhulpprogramma hoort daar wat ons betreft wel bij”, zegt conceptmanger Roelof Kuipers. “Maar trainingen en opleidingen willen we nadrukkelijker onder de aandacht brengen.”  

4. Kwik-Fit

Directeur: Martin Post
Aantal vestigingen: 177 (182)
Voorkeursleverancier: Brezan
Franchisefee in euro per jaar: n.v.t.

Kwik-Fit verkocht zijn onderdelentak USN Centuri vorig jaar aan Partspoint. USN Centuri is inmiddels geïntegreerd in Brezan en deze grossiersketen is ook hoofdleverancier geworden. Verder introduceerde Kwik-Fit dit jaar de Merkbeurt waarmee het zich nadrukkelijker wil profileren als full service autobedrijf, waarbij het uitrustings- en kennisniveau van de monteurs op gelijke hoogte staat met die van de merkdealer. Met dit doel worden ook de vestigingen omgebouwd tot premier-vestiging, waarbij er in veel gevallen een nieuw pand wordt neergezet. 

5. Profile Car & Tyreservice

Directeur: Harm Nieboer
Aantal vestigingen: 166 (183)
Voorkeursleverancier: Fource
Franchisefee in euro per jaar: 2 procent van de omzet

Profile werkt aan de overgang van pure bandenspecialist naar een concept voor totaalonderhoud. De naam werd daarbij aanvankelijk gewijzigd naar Profile Carcenter en uiteindelijk werd het Car & Tyreservice. Nog niet alle vestigingen zijn over. Van de 166 vestigingen zijn er nog 26 Profile Tyrecenter.

6. Autoprofijt

Formulemanager: Bram Teun Koskamp
Aantal vestigingen: 155 (102)
Voorkeursleverancier: Vrooam-grossier
Franchisefee in euro per jaar: geen

Zeer laagdrempelige formule en groeit om die reden snel. Dat Autoprofijt via het omvangrijke netwerk van Vrooam-grossiers wordt aangeboden werkt ook in het voordeel van deze jonge formule die in 2014 is opgericht.

7. Requal Erkend Reparateur

Formulemanager: Kees Willemsen
Aantal vestigingen: 140 (134)
Voorkeursleverancier: API-grossier
Franchisefee in euro per jaar: (nog) geen

Doyen wil een kwaliteitsslag maken met zijn concept Requal Erkend Reparateur. Concepthouder Doyen en de toelverende (API-)grossiers hebben besloten dat de inhoud van het concept moet worden uitgebreid. Zo worden er een offertesite, afsprakenplanner en pechhulpmodule toegevoegd. Doyen werft momenteel twee nieuwe medewerkers om het concept te ondersteunen. “De kwaliteit van het netwerk zal door deze maatregelen toenemen”, verwacht Kees Willemsen, sales en marketingmanager bij Doyen. “We zijn laagdrempelig begonnen en willen deelnemers nu actiever gaan ondersteunen en meer waarde toekennen aan deelname. Doyen streeft uiteindelijk 150 Requal Erkend Reparateurs aan te sluiten en verwacht dit tegen het einde van 2017 bereikt te hebben.

8. Autoservice Totaal

Formulemanager: Richard van Schie
Aantal vestigingen: 107 (111)
Voorkeursleverancier: Brezan
Franchisefee in euro per jaar: geen

Auto Totaalservice veranderde eind 2015 van eigenaar, maar Brezan besloot verder te gaan met het door USN Centuri opgerichte concept en ook de voorwaarden ongewijzigd te laten. Door een bredere beschikbaarheid van onderdelen verwacht Richard van Schie, bij Brezan verantwoordelijk voor Auto Totaalservice, weer te kunnen groeien dit jaar.

9. AD Autobedrijf

Formulemanager: Ton Sieljes
Aantal vestigingen: 105 (115)
Voorkeursleverancier: AD-grossier
Franchisefee in euro per jaar: 2.400

AD Autobedrijf raakte een aantal deelnemers kwijt als gevolg van de overname van AD-grossiers Cartal-Rijsbergen, Imbema Automaterialen en APS door Sator. De schade bleef relatief beperkt doordat een groot aantal AD Autobedrijven overstapten naar een andere grossier. Inmiddels wordt er gewerkt aan nieuwe aanwas. Formulemanager Ton Sieljes verwacht dit jaar weer een aantal nieuwe leden bekend te kunnen maken.  

10. Euromaster

Formulemanager: Gerard Gerritsen
Aantal vestigingen: 103 (105)
Voorkeursleverancier: Brezan
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

Euromaster zoekt bedrijven die franchisenemer willen worden om de gaten in het netwerk te dichten. 

11. Carxpert

Formulemanager: Erik van Lier
Aantal vestigingen: 91 (110)
Voorkeursleverancier: Groupauto-grossier
Franchisefee in euro per jaar: vanaf 250

Carxpert zag het afgelopen jaar een groot aantal franchisenemers afvallen. Volgens Groupauto-directeur Freek Blekxtoon hebben het vertrek van Groupauto-grossiers naar andere kampen of overname door Sator hun sporen achtergelaten in het Carxpert-netwerk. Ook waren er bedrijven die overstapten op Autoexcellent, de andere formule van Groupauto. Inmiddels zitten er volgens Blekxtoon weer zes nieuwe bedrijven in de pijplijn. Ook werd er in samenwerking met Leaseprof een leasemodule geïntroduceerd waardoor Carxpert-leden nu kunnen aansluiten op ROB-net. 

12. Otopartner

Formulemanager: Tim Heinen
Aantal vestigingen: 91 (74)
Voorkeursleverancier: Koskamp Automaterialen
Franchisefee in euro per jaar: geen

13. Autofirst

Formulemanager: onbekend
Aantal vestigingen: 76 (67)
Voorkeursleverancier: Koskamp, Heuts, Slager, Cartal Rijsbergen of Primaparts
Franchisefee in euro per jaar: 3.600

14. James Auto & Service 

Directeur: Denis van Altena
Aantal vestigingen: 66 (65)
Voorkeursleverancier: Fource
Franchisefee in euro per jaar: 6.000

James werd ooit opgericht om de zakelijk rijder te bedienen, maar gaat zich dit jaar op verzoek van zijn deelnemers nadrukkelijker richten op de particuliere automobilist. Voor dit doel werd een fulltime medewerker in dienst genomen die zich gaat richten op de online marketing richting consument. Verder heeft de formule een groeidoelstelling naar tachtig aangesloten autobedrijven. Dit mogen alleen universele autobedrijven zijn en geen dealers. Voor erkend reparateurs worden wel uitzonderingen gemaakt.

15. First Stop

Formulemanager: Ruud Pelle
Aantal vestigingen: 58 (58)
Voorkeursleverancier: Bridgestone
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

16. Checkstar

Formulemanager: Sjoerd Buren
Aantal vestigingen: 45 (46)
Voorkeursleverancier: Buren Hallum Automaterialen
Franchisefee in euro per jaar: geen

17. Carprof

Formulemanager: Harold van Gestel
Aantal vestigingen: 33 (19)
Voorkeursleverancier: AD-grossier
Franchisefee in euro per jaar: 3.540

Landelijke dekking staat voor dit jaar hoog op de verlanglijst van formulemanager Harold van Gestel. Op die manier moet de formule beter in beeld komen bij de leaserijder. Met datzelfde doel in het achterhoofd wordt ook samen met stalgenoot Businesslease (net als AD Benelux Autobinck als moederbedrijf) gekeken naar het integreren van diensten. Zo wordt er aan gewerkt om private lease toe te voegen aan het Carprof-concept. De franchisefee van Carprof bleef gelijk aan die van vorig jaar.

18. Point S

Directeur: Sanne Koops
Aantal vestigingen: 19 (20)
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

19. Carteam 

Directeur: Martin Bedorf
Aantal vestigingen: 14 (8)
Voorkeursleverancier: Cartal Rijsbergen
Franchisefee in euro per jaar: 2.520

De jonge formule Carteam, ging in 2015 van start en telt nu al veertien deelnemende garagebedrijven. Aanvankelijk ging het alleen om bedrijven in de regio Noord-Holland, maar inmiddels is met Onwezen in Odijk (zie rubriek In de Werkplaats) ook de provincie Utrecht bereikt. Carteam is een laagdrempelig garageconcept dat zich vooral richt op de online marketing van zijn leden.

20. Autoproteam 

Formulemanager: Harm Harmsen
Aantal vestigingen: 8 (0)
Voorkeursleverancier: WM Automaterialen
Franchisefee in euro per jaar: geen 

21. Premio

Formulemanager: Henk Reinbergen
Aantal vestigingen: 7 (6)
Voorkeursleverancier: Goodyear-Dunlop
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

Merkspecialist

1. PCA (Citroën- en Peugeot-specialist)

Formulemanager: Jur Ooijman
Aantal vestigingen: 29 (34)
Voorkeursleverancier: Peugeot- of Citroën-dealer
Franchisefee in euro per jaar: 3.000

PCA verwacht dit jaar in Nederland te groeien naar 40 leden. Vooral onder dealers waar de importeur afscheid van neemt is veel belangstelling voor het PCA-lidmaatschap. Ooijman benadrukt dat de relaties tussen de importeurs en dealers over het algemeen goed zijn. “We hebben de Peugeot en Citroën-dealers als voorkeursleveranciers voor onderdelen en daar goede voorwaarden voor kunnen afspreken. De PCA-leden en de dealers in hun regio kunnen over het algemeen goed met elkaar door één deur.”

2. VSR (Renault-specialist)

Formulemanager: Henk van Yperen
Aantal vestigingen: 25 (26)
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

3. Vetos (Toyota-specialist)

Formulemanager: Jur Ooijman
Aantal vestigingen: 20 (21)
Voorkeursleverancier: Toyotadealer
Franchisefee in euro per jaar: 3.800

Vetos nam dit jaar afscheid van een lid vanwege financiële omstandigheden, maar verwacht dit jaar een aantal nieuwe bedrijven te kunnen aansluiten. Verder zijn Vetos en PCA samen bezig aan een overkoepelend onderhoudsconcept waar naast de merkspecialisten ook dealers en universelen zich bij kunnen aansluiten. De details van dit concept worden volgende maand bekend gemaakt.  

4. Cosis (Subaru-specialist)

Formulemanager: Bert Henken
Aantal vestigingen: 14 (14)
Voorkeursleverancier: Brezan en eigen import 
Franchisefee in euro per jaar: variabele fee per halfjaar

5. MBSG (Mercedes-Benz-specialist)

Formulemanager: Frits Santing
Aantal vestigingen: 15 (11)
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

6. Vovas (VW- en Audi-specialist)

Formulemanager: Maurice Smit
Aantal vestigingen: 11 (9)
Franchisefee in euro per jaar: 1.000

Importeurgebonden

1. Eurorepar (Citroën)

Formulemanager: Paul de Koning
Aantal vestigingen: 12 (10)
Voorkeursleverancier: PSA, Citroën- of Peugeot-dealer
Franchisefee in euro per jaar: 1.500

2. De Garage (Pon)

Formulemanager: Niet bekend
Aantal vestigingen: 4 (5)
Voorkeursleverancier: Pon
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

Deelconcept

1. Hella Service Partner

Formulemanager: Annemarie Krijnen
Aantal vestigingen: 241 (300)
Voorkeursleverancier: HSP-grossier
Franchisefee in euro per jaar: geen

2. Bandenprof

Formulemanager: Raymond Uijtendaal
Aantal vestigingen: 76 (3)
Voorkeursleverancier: De Klok Banden
Franchisefee in euro per jaar: vanaf 240

Bandenprof is door het Finse bandenmerk Nokian aangesteld om een netwerk van Authorized Nokian-dealers te vertegenwoordigen in Nederland. Net als Leaseprof biedt Bandenprof samenwerking met leasemaatschappijen en fleetowners, maar daarnaast ook marketing en salesondersteuning om de particuliere automobilist te bereiken. 

3. Leaseprof

Formulemanager: Raymond Uijtendaal
Aantal vestigingen: 67 (48)
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: Niet bekend

Leaseprof hanteert een percentage van de zakelijke omzet gebaseerd op de omvang van het verzorgingsgebied en de potentie die dit heeft voor de zakelijke markt. “Deze manier van werken stimuleert zowel de garagehouder als onszelf om er alles aan te doen om die omzet te halen”, aldus Uijtendaal. Leaseprof werkt niet met verplichte onderdelenafname, voorkeursleveranciers of een landelijke huisstijl, maar stelt wel harde kwaliteitseisen voor zaken als de te leveren service, opleidingsniveau, test- en diagnose-apparatuur, procesplanning en facturatie. 

4. Lease Service Center

Formulemanager: Raymond Uijtendaal
Aantal vestigingen: 235
Voorkeursleverancier: geen
Franchisefee in euro per jaar: 200

Lease Service Center is een certificeringsprogramma voor Bovag-leden. Lease Service Center beoordeelt of een bedrijf aan de eisen van de leasemaatschappijen voldoet en bewaakt dit ook. 

5. Budgetonderhoud.nl

Directeur: Robin Kooijman
Aantal vestigingen: 40 (35)
Franchisefee in euro per jaar: niet bekend

Disclaimer: deze lijst is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks valt niet uit sluiten dat er toch onjuistheden in de lijst staan of veranderingen zijn opgetreden. Dit kan worden doorgegeven aan de redactie, via het e-mailadres redactie@mobilitymedia.nl

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.