Rai mobiliteitsprijs ‘het gouden rai wiel’ voor strategic area smart mobility

Redactie Redactie
• Laatste update:

Minister Schultz van Haegen: “Met zeven spraakmakende studententeams, tien succesvolle start-ups en 200 onderzoekers, levert de Strategic Area Smart Mobility een belangrijke bijdrage aan het schoner, veiliger en betrouwbaarder maken van onze mobiliteit. In dit team krijgen jonge talenten de ruimte om succesvol te zijn en om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Dat levert mooie innovaties op.” De TU/e ziet in technologie een belangrijke oplossing voor het minimaliseren van de negatieve effecten van mobiliteit. Met onderwijs en onderzoek draagt de TU/e bij aan innovatieve technologieën voor duurzame mobiliteit. Carlo van de Weijer, directeur van Strategic Area Smart Mobility van TU/e: “Als universiteit werken we aan oplossingen in mobiliteit en transport waardoor het nog beter, schoner én veiliger wordt. Het Gouden RAI Wiel is daarom ook een prachtige toekenning.”

Transportraad

De avond begon met een kort welkomstwoord door Steven van Eijck, algemeen voorzitter van RAI Vereniging. Daarin legde hij uit dat het thema van de avond ‘Mobiliteit 2025’ was en dat in het bijzonder connected en autonomous driving aan de orde zouden komen. Een en ander in het kader van het speerpunt van minister Melanie Schultz van Hagen van I&M gedurende het Nederlands voorzitterschap van de EU dit halfjaar. Zij sloot aan op de bespiegelingen van Van Eijck en stond uitvoerig stil bij de zelf-rijdende auto en haar plannen voor de aanstaande informele Transportraad in Amsterdam. RAI Vereniging introduceerde de minister vorig jaar bij de ACEA Board en heeft constant een brugfunctie vervuld tussen de EU, ACEA en Nederland. Deze maand helpt RAI Vereniging ook actief mee bij aansprekende projecten zoals ‘The Experience’ (ministers in autonoom rijdende auto’s) en de European Truck Platooning Challenge 2016, die op 6 april in Rotterdam is gefinisht.

Mobiliteit 2025

Van Eijck schetste na het hoofdgerecht de toekomst en gaf aan in de komende tien jaar een enorme verandering in onze mobiliteit te verwachten. Hij gaf aan dat samenwerking essentieel is om die veranderingen de goede kant op te sturen. Daarmee doelde hij niet alleen op samenwerking binnen de diverse bestuurslagen, maar ook, en misschien wel juist, op samenwerking in de verschillende vervoersmodaliteiten zoals auto, fiets, gemo-toriseerde tweewielers en vrachtvervoer. De hele keten dus. Van Eijck sloot af met de voorspelling dat mobiliteit in 2025 vooral leuk is en dat het richting 2050 allemaal nog mooier, schoner, veiliger en leuker wordt. De vervelende taken worden overgenomen door de computer, de zaken die echt leuk zijn blijven over voor de bestuurder. RAI Vereniging reikt de mobiliteitsprijs ‘Het Gouden RAI Wiel’ jaarlijks uit aan personen of instellingen die zich op nationaal of internationaal niveau onderscheiden hebben op het gebied van verkeer en vervoer of van vervoermiddelen in bredere zin. Eerdere winnaars van het Gouden RAI Wiel waren: het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (2015), De Verkeersonderneming (2014), Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (2012) en Advanced Automotive Design TU Delft (2010). Pieter van Vollenhoven ontving in 2003 als eerste de prijs in zijn toenmalige positie als voorzitter van de Raad voor Transportveiligheid.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Rai mobiliteitsprijs ‘het gouden rai wiel’ voor strategic area smart mobility | Automotive Online

Rai mobiliteitsprijs ‘het gouden rai wiel’ voor strategic area smart mobility

Redactie Redactie
• Laatste update:

Minister Schultz van Haegen: “Met zeven spraakmakende studententeams, tien succesvolle start-ups en 200 onderzoekers, levert de Strategic Area Smart Mobility een belangrijke bijdrage aan het schoner, veiliger en betrouwbaarder maken van onze mobiliteit. In dit team krijgen jonge talenten de ruimte om succesvol te zijn en om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Dat levert mooie innovaties op.” De TU/e ziet in technologie een belangrijke oplossing voor het minimaliseren van de negatieve effecten van mobiliteit. Met onderwijs en onderzoek draagt de TU/e bij aan innovatieve technologieën voor duurzame mobiliteit. Carlo van de Weijer, directeur van Strategic Area Smart Mobility van TU/e: “Als universiteit werken we aan oplossingen in mobiliteit en transport waardoor het nog beter, schoner én veiliger wordt. Het Gouden RAI Wiel is daarom ook een prachtige toekenning.”

Transportraad

De avond begon met een kort welkomstwoord door Steven van Eijck, algemeen voorzitter van RAI Vereniging. Daarin legde hij uit dat het thema van de avond ‘Mobiliteit 2025’ was en dat in het bijzonder connected en autonomous driving aan de orde zouden komen. Een en ander in het kader van het speerpunt van minister Melanie Schultz van Hagen van I&M gedurende het Nederlands voorzitterschap van de EU dit halfjaar. Zij sloot aan op de bespiegelingen van Van Eijck en stond uitvoerig stil bij de zelf-rijdende auto en haar plannen voor de aanstaande informele Transportraad in Amsterdam. RAI Vereniging introduceerde de minister vorig jaar bij de ACEA Board en heeft constant een brugfunctie vervuld tussen de EU, ACEA en Nederland. Deze maand helpt RAI Vereniging ook actief mee bij aansprekende projecten zoals ‘The Experience’ (ministers in autonoom rijdende auto’s) en de European Truck Platooning Challenge 2016, die op 6 april in Rotterdam is gefinisht.

Mobiliteit 2025

Van Eijck schetste na het hoofdgerecht de toekomst en gaf aan in de komende tien jaar een enorme verandering in onze mobiliteit te verwachten. Hij gaf aan dat samenwerking essentieel is om die veranderingen de goede kant op te sturen. Daarmee doelde hij niet alleen op samenwerking binnen de diverse bestuurslagen, maar ook, en misschien wel juist, op samenwerking in de verschillende vervoersmodaliteiten zoals auto, fiets, gemo-toriseerde tweewielers en vrachtvervoer. De hele keten dus. Van Eijck sloot af met de voorspelling dat mobiliteit in 2025 vooral leuk is en dat het richting 2050 allemaal nog mooier, schoner, veiliger en leuker wordt. De vervelende taken worden overgenomen door de computer, de zaken die echt leuk zijn blijven over voor de bestuurder. RAI Vereniging reikt de mobiliteitsprijs ‘Het Gouden RAI Wiel’ jaarlijks uit aan personen of instellingen die zich op nationaal of internationaal niveau onderscheiden hebben op het gebied van verkeer en vervoer of van vervoermiddelen in bredere zin. Eerdere winnaars van het Gouden RAI Wiel waren: het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (2015), De Verkeersonderneming (2014), Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (2012) en Advanced Automotive Design TU Delft (2010). Pieter van Vollenhoven ontving in 2003 als eerste de prijs in zijn toenmalige positie als voorzitter van de Raad voor Transportveiligheid.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.