Talent scouten is ook een talent

Succes is maakbaar

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hoe herken je de uitmuntende kwaliteiten van een automotive topmanager in spe? Het afgelopen jaar hield Automotive samen met Heiwegen Consultancy en KPMG een zoektocht naar talent, voor de RDC-Innovam Automotive Talent of the Year verkiezing. Sander Jansen, salesdirector bij Opel Nederland, won de eerste editie van deze zoektocht naar de ceo's van morgen (zie kader).

In de dagelijkse praktijk heb je als directeur minder tijd om talent te herkennen. Daarom vroeg Automotive twee headhunters hoe je de topmanager in de dop ontdekt. Perry van Gerwen van Heiwegen Consultancy geeft wel een winstwaarschuwing: met alleen talent red je het niet. “Dat bepaalt voor 20 procent het succes. Die andere 80 procent is inzet. Arjen de Jong, headhunter bij Boyden Global Executive Search en gepokt en gemazeld in de autobranche, houdt een andere verdeling aan: het gaat voor 50 procent om talent en voor 50 procent om motivatie. Andere algemene tips: vertrouw bij het scouten op je onderbuik en op je collega's – voer een sollicitatiegesprek nooit alleen.

De checklist bij het scouten van een talent:

Motivatie

Iemand moet gedreven, gemotiveerd en ambitieus zijn. “Succes komt niet vanzelf. Wie op school zonder iets te hoeven doen altijd voldoendes haalde, zal met die instelling in het bedrijfsleven niet uitblinken”, stelt Van Gerwen. “Ongemotiveerde topsporters bestaan niet. Dat is in het bedrijfsleven net zo: alleen door hard te werken en intrinsieke motivatie bereik je de top”, aldus De Jong.

Loyaliteit

Lastig te meten tijdens een gesprek, maar niet onmogelijk, stelt De Jong. “Vraag eens wat voor sport iemand doet. Een individuele of in teamverband? En vraag door. Wat is zijn of haar rol in het team? Daar kun je een hoop loyaliteit uit afleiden.”

Innovatief

“Innovatie vraagt om intelligentie”, zegt de Jong. “Je moet zaken anders bekijken en aanpakken dan je voorgangers.” En een talent moet daarom ook creatief zijn, stelt Van Gerwen. “Nieuwe dingen bedenken en oplossingsgericht te werk gaan.”

Leergierig en nieuwsgierig

De Jong: “Echt talent wil altijd verder, hogerop. Dan moet je door blijven leren, met je tijd meegaan.” Van Gerwen: “Een talent vraagt altijd door, neemt niets zomaar aan. Ook in een sollicitatiegesprek is het goed om te kijken of de kandidaat goed luistert en niet alleen maar praat.”

Leiderschap

Van Gerwen: “Een talent moet overwicht hebben en mensen kunnen inspireren om iets gedaan te krijgen. Daar heb je overzicht voor nodig: een helikopterview.” De Jong: “Een talent moet een leider, een inspirator en een teamplayer ineen zijn. Niet vanuit een ivoren toren, maar letterlijk op gelijk niveau met mensen communiceren. En je hebt sociale vaardigheden nodig om verder te komen.”

Visie

“Een visionair ontwikkelt zich, maar het is in ieder geval iemand die altijd denkt ‘hoe kunnen we het morgen beter doen?’ Iemand die los kan komen van de dagelijkse praktijk, omgevingssensitief is en weet wat er speelt”, aldus Van Gerwen.

Be good and tell it

De Jong: “Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Iedereen heeft het druk, het gaat erom dat je prioriteiten stelt en die op tijd aftikt.”

Vakkennis

Van Gerwen: “Altijd op de hoogte zijn van de inhoud. Je komt misschien één keer weg met een mooi verhaal zonder inhoud, maar op lange termijn houd je geen stand.”

Lef

“Het is geen optie om altijd in de comfortzone te blijven. Je moet risico durven nemen”, aldus Van Gerwen. Daarnaast moet je volgens De Jong ook het lef hebben om je privé-comfortzone te verlaten. “Je moet een Europeaan zijn en buiten Nederland willen wonen en werken.”

Betrouwbaarheid

De Jong: “Iemand kan er op papier geknipt voor het vak uitzien, maar kijk iemand ook eens goed in de ogen tijdens een gesprek en let op hoe iemand reageert. Lichaamstaal geeft veel geheimen prijs.”

Sander Jansen gekroond tot Automotive Talent of the Year BESCHEIDEN NAAR DE TOP

Sander Jansen, salesdirector bij Opel Nederland, won de eerste editie van de Automotive Talent of the Year verkiezing. Arnout Veld en Jasper Verweij visten net achter het net, maar een finaleplek bewijst al dat er talent zit in deze mannen. Tijdens het juryberaad op 10 december bij KPMG in Amstelveen lieten de drie kandidaten zich van hun beste kant zien.

Sander Jansen

De jury was vooral onder de indruk van wat Jansen op 33-jarige leeftijd al heeft bereikt. Jansen kwam in 2008 bij Opel binnen en heeft zeer snel carrière gemaakt. Collega's roemen hem om zijn hands-on mentaliteit, resultaat-gedreven instelling en omdat hij alle cijfers uit zijn hoofd kent. “Je bent zo sterk als je team”, aldus een bescheiden Jansen tijdens de uitreiking van de award. Zijn ambitie is duidelijk: “Over tien jaar hoop ik algemeen directeur bij een automerk te zijn in Nederland.” De volgende stap in zijn carrière is waarschijnlijk een Europees avontuur voor Opel.

Arnout Veld

Ook Arnout Veld (40) heeft een indrukwekkend CV. Hij is directeur van Stern Facilitair, controller van Stern Financial Services en Stern Mobility Services. Hij geeft leiding aan diverse afdelingen bij Stern en heeft net als Sander Jansen snel carrière gemaakt. Veld was onder andere betrokken bij de overname van Budget Rent-a-car. De jury noemt hem een echte vakman.

Jasper Verweij

Jasper Verweij is directeur van de joint venture DAT Nederland. Hij heeft zich onderscheiden door zijn intelligentie, analytische manier van werken en denken, waarbij hij uitblinkt in zijn observaties over veranderingen in de sector. En dan vooral ten aanzien van wat die voor kansen en mogelijkheden brengen. In de toekomst zou Verweij graag zelf eens nauw betrokken willen zijn bij een hightech start-up om daar een succes van te maken.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Succes is maakbaar | Automotive Online
Talent scouten is ook een talent

Succes is maakbaar

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hoe herken je de uitmuntende kwaliteiten van een automotive topmanager in spe? Het afgelopen jaar hield Automotive samen met Heiwegen Consultancy en KPMG een zoektocht naar talent, voor de RDC-Innovam Automotive Talent of the Year verkiezing. Sander Jansen, salesdirector bij Opel Nederland, won de eerste editie van deze zoektocht naar de ceo's van morgen (zie kader).

In de dagelijkse praktijk heb je als directeur minder tijd om talent te herkennen. Daarom vroeg Automotive twee headhunters hoe je de topmanager in de dop ontdekt. Perry van Gerwen van Heiwegen Consultancy geeft wel een winstwaarschuwing: met alleen talent red je het niet. “Dat bepaalt voor 20 procent het succes. Die andere 80 procent is inzet. Arjen de Jong, headhunter bij Boyden Global Executive Search en gepokt en gemazeld in de autobranche, houdt een andere verdeling aan: het gaat voor 50 procent om talent en voor 50 procent om motivatie. Andere algemene tips: vertrouw bij het scouten op je onderbuik en op je collega's – voer een sollicitatiegesprek nooit alleen.

De checklist bij het scouten van een talent:

Motivatie

Iemand moet gedreven, gemotiveerd en ambitieus zijn. “Succes komt niet vanzelf. Wie op school zonder iets te hoeven doen altijd voldoendes haalde, zal met die instelling in het bedrijfsleven niet uitblinken”, stelt Van Gerwen. “Ongemotiveerde topsporters bestaan niet. Dat is in het bedrijfsleven net zo: alleen door hard te werken en intrinsieke motivatie bereik je de top”, aldus De Jong.

Loyaliteit

Lastig te meten tijdens een gesprek, maar niet onmogelijk, stelt De Jong. “Vraag eens wat voor sport iemand doet. Een individuele of in teamverband? En vraag door. Wat is zijn of haar rol in het team? Daar kun je een hoop loyaliteit uit afleiden.”

Innovatief

“Innovatie vraagt om intelligentie”, zegt de Jong. “Je moet zaken anders bekijken en aanpakken dan je voorgangers.” En een talent moet daarom ook creatief zijn, stelt Van Gerwen. “Nieuwe dingen bedenken en oplossingsgericht te werk gaan.”

Leergierig en nieuwsgierig

De Jong: “Echt talent wil altijd verder, hogerop. Dan moet je door blijven leren, met je tijd meegaan.” Van Gerwen: “Een talent vraagt altijd door, neemt niets zomaar aan. Ook in een sollicitatiegesprek is het goed om te kijken of de kandidaat goed luistert en niet alleen maar praat.”

Leiderschap

Van Gerwen: “Een talent moet overwicht hebben en mensen kunnen inspireren om iets gedaan te krijgen. Daar heb je overzicht voor nodig: een helikopterview.” De Jong: “Een talent moet een leider, een inspirator en een teamplayer ineen zijn. Niet vanuit een ivoren toren, maar letterlijk op gelijk niveau met mensen communiceren. En je hebt sociale vaardigheden nodig om verder te komen.”

Visie

“Een visionair ontwikkelt zich, maar het is in ieder geval iemand die altijd denkt ‘hoe kunnen we het morgen beter doen?’ Iemand die los kan komen van de dagelijkse praktijk, omgevingssensitief is en weet wat er speelt”, aldus Van Gerwen.

Be good and tell it

De Jong: “Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Iedereen heeft het druk, het gaat erom dat je prioriteiten stelt en die op tijd aftikt.”

Vakkennis

Van Gerwen: “Altijd op de hoogte zijn van de inhoud. Je komt misschien één keer weg met een mooi verhaal zonder inhoud, maar op lange termijn houd je geen stand.”

Lef

“Het is geen optie om altijd in de comfortzone te blijven. Je moet risico durven nemen”, aldus Van Gerwen. Daarnaast moet je volgens De Jong ook het lef hebben om je privé-comfortzone te verlaten. “Je moet een Europeaan zijn en buiten Nederland willen wonen en werken.”

Betrouwbaarheid

De Jong: “Iemand kan er op papier geknipt voor het vak uitzien, maar kijk iemand ook eens goed in de ogen tijdens een gesprek en let op hoe iemand reageert. Lichaamstaal geeft veel geheimen prijs.”

Sander Jansen gekroond tot Automotive Talent of the Year BESCHEIDEN NAAR DE TOP

Sander Jansen, salesdirector bij Opel Nederland, won de eerste editie van de Automotive Talent of the Year verkiezing. Arnout Veld en Jasper Verweij visten net achter het net, maar een finaleplek bewijst al dat er talent zit in deze mannen. Tijdens het juryberaad op 10 december bij KPMG in Amstelveen lieten de drie kandidaten zich van hun beste kant zien.

Sander Jansen

De jury was vooral onder de indruk van wat Jansen op 33-jarige leeftijd al heeft bereikt. Jansen kwam in 2008 bij Opel binnen en heeft zeer snel carrière gemaakt. Collega's roemen hem om zijn hands-on mentaliteit, resultaat-gedreven instelling en omdat hij alle cijfers uit zijn hoofd kent. “Je bent zo sterk als je team”, aldus een bescheiden Jansen tijdens de uitreiking van de award. Zijn ambitie is duidelijk: “Over tien jaar hoop ik algemeen directeur bij een automerk te zijn in Nederland.” De volgende stap in zijn carrière is waarschijnlijk een Europees avontuur voor Opel.

Arnout Veld

Ook Arnout Veld (40) heeft een indrukwekkend CV. Hij is directeur van Stern Facilitair, controller van Stern Financial Services en Stern Mobility Services. Hij geeft leiding aan diverse afdelingen bij Stern en heeft net als Sander Jansen snel carrière gemaakt. Veld was onder andere betrokken bij de overname van Budget Rent-a-car. De jury noemt hem een echte vakman.

Jasper Verweij

Jasper Verweij is directeur van de joint venture DAT Nederland. Hij heeft zich onderscheiden door zijn intelligentie, analytische manier van werken en denken, waarbij hij uitblinkt in zijn observaties over veranderingen in de sector. En dan vooral ten aanzien van wat die voor kansen en mogelijkheden brengen. In de toekomst zou Verweij graag zelf eens nauw betrokken willen zijn bij een hightech start-up om daar een succes van te maken.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.