Stille stadsdistributie piek maakt forse stap voorwaarts

Redactie Redactie
• Laatste update:

In 1999 startte de overheid met het programma PIEK voor dagranddistributie met stille voertuigen. Binnen strikte voorwaarden werd het mogelijk om in de dagranden met stille voertuigen (minder dan 60dB(A), het geluidsniveau van een gesprek) winkels te bevoorraden. Al snel pakte het bedrijfsleven het initiatief op en kwam met een PIEK-keur om de stille voertuigen en componenten te certificeren en herkenbaar te maken. Nog later voegde men ook een certificaat voor zogenaamde Quiettrucks waarbij men een scherpe norm van 72dB(A) neerzette. PIEK-keur en haar initiatiefnemers CarrosserieNL, BMWT en RAI Vereniging vonden de tijd rijp voor een volgende stap: een elektronische en daardoor meer betrouwbare wijze van certificeren in combinatie met een openbaar toegankelijke database van voertuigen: sinds 1 mei zijn gecertificeerde voertuigen voor gebruikers, handhavers en consumenten online terug te vinden. Dit zal de transparantie en daarmee de toegevoegde waarde van het keurmerk vergroten, en dus ook de prikkel om de dagranddistributie beter te benutten. Deze vorm van distributie kent bewezen voordelen: het is veiliger (er zijn immers minder kwetsbare verkeersdeelnemers in de dagrand) en CO2-efficiënter (minder file). De database met gecertificeerde voertuigen vinden geïnteresseerden op www.piek-international.com.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Stille stadsdistributie piek maakt forse stap voorwaarts | Automotive Online

Stille stadsdistributie piek maakt forse stap voorwaarts

Redactie Redactie
• Laatste update:

In 1999 startte de overheid met het programma PIEK voor dagranddistributie met stille voertuigen. Binnen strikte voorwaarden werd het mogelijk om in de dagranden met stille voertuigen (minder dan 60dB(A), het geluidsniveau van een gesprek) winkels te bevoorraden. Al snel pakte het bedrijfsleven het initiatief op en kwam met een PIEK-keur om de stille voertuigen en componenten te certificeren en herkenbaar te maken. Nog later voegde men ook een certificaat voor zogenaamde Quiettrucks waarbij men een scherpe norm van 72dB(A) neerzette. PIEK-keur en haar initiatiefnemers CarrosserieNL, BMWT en RAI Vereniging vonden de tijd rijp voor een volgende stap: een elektronische en daardoor meer betrouwbare wijze van certificeren in combinatie met een openbaar toegankelijke database van voertuigen: sinds 1 mei zijn gecertificeerde voertuigen voor gebruikers, handhavers en consumenten online terug te vinden. Dit zal de transparantie en daarmee de toegevoegde waarde van het keurmerk vergroten, en dus ook de prikkel om de dagranddistributie beter te benutten. Deze vorm van distributie kent bewezen voordelen: het is veiliger (er zijn immers minder kwetsbare verkeersdeelnemers in de dagrand) en CO2-efficiënter (minder file). De database met gecertificeerde voertuigen vinden geïnteresseerden op www.piek-international.com.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.