ABS Autoherstel eerste met eigen certificaat

Ketens doen het zelf

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hiqure, KZS, ISO's, Eurogarant, Erkend Duurzaam, Duurzaam Repareren – in welke normering moet je als hersteller nou investeren? Alle discussies hierover zijn bij ABS Autoherstel sinds kort verstomd. De keten ontwikkelde een eigen certificaat, zodat de leden de zekerheid hebben dat ze aan de hoogste kwaliteitseisen op het gebied van schadeherstel voldoen – zonder te veel in verschillende normen te investeren. “Met deze ketencertificering nemen we zelf de verantwoordelijkheid voor onze kwaliteitsborging”, zegt algemeen directeur Wijnand Mebius van ABS Autoherstel. “Ook scheppen we orde in het woud van keurmerken. Onder ons certificaat vallen de belangrijkste kwaliteitscertificaten: ISO 9001, ISO 14001, Duurzaam Repareren en de MVO Prestatieladder. Het is nu voor iedereen in de keten duidelijk aan welke eisen moet worden voldaan.” De ketencertificering voldoet volgens hem aan minimaal dezelfde normen als bijvoorbeeld Hiqure, Focwa Glasherstel, Vaco en Duurzaam Repareren. “Nu alles onder één norm valt, kunnen onze ondernemers behoorlijk op proceskosten besparen.” In welke orde van grootte de besparing voor de keten en zijn leden zit, wil Mebius niet zeggen. “Dat verschilt ook per ondernemer.” De procesverlichting voor de leden zit ook in de manier waarop de kwaliteit wordt geborgd, zegt hij. “Met een centraal registratiesysteem monitoren we vanuit het centrale Service Center of we op alle vestigingen aan de eisen blijven voldoen. Dat scheelt voor onze ondernemers veel administratieve last en vooral stress. Via dit systeem kan de ondernemer zelf zien wat zijn status is en welke acties hij moet uitvoeren: of hij bijvoorbeeld moet investeren in nieuwe apparatuur of in het opleidingsniveau van medewerkers.” Mebius benadrukt dat de handhaving van de ABS-certificeringsnorm geen geval is van interne handjeklap; de norm wordt ook gemonitord door onafhankelijke instanties. “Het instituut Kiwa, dat ook de ISO-certificeringen en Hiqure doet, heeft steekproefsgewijs audits uitgevoerd, zowel bij de ABS-vestigingen als ons Service Center. We houden zelf twee keer per jaar audits bij alle vestigingen. De Kiwa voert jaarlijks steekproefsgewijs ook audits uit.”

Eigen keurmerk eerst

ABS Autoherstel is niet de enige keten met een eigen certificering – de meeste ketens zijn bezig met een eigen multisite certificering, wat inhoudt dat er onder de vlag van de keten diverse normeringen (voornamelijk ISO) zijn gebundeld. Ook Schadenet is in een soortgelijk traject verwikkeld. Maar ABS Autoherstel kan wel met recht claimen de eerste te zijn waarvan alle leden zijn gecertificeerd. “De audits zijn geweest en we hebben bevestigd gekregen dat elke vestiging zijn certificaat heeft behaald”, aldus directeur Wijnand Mebius. De uitreiking van de certificaten vindt plaats in januari. De stap van de ketens is opvallend, omdat branchevereniging Focwa de norm Hiqure nog niet heeft afgeschreven, zo vertelt voorzitter Denis Maessen in het interview op pag 24.

‘ We besparen behoorlijk op proceskosten.’

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Ketens doen het zelf | Automotive Online
ABS Autoherstel eerste met eigen certificaat

Ketens doen het zelf

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hiqure, KZS, ISO's, Eurogarant, Erkend Duurzaam, Duurzaam Repareren – in welke normering moet je als hersteller nou investeren? Alle discussies hierover zijn bij ABS Autoherstel sinds kort verstomd. De keten ontwikkelde een eigen certificaat, zodat de leden de zekerheid hebben dat ze aan de hoogste kwaliteitseisen op het gebied van schadeherstel voldoen – zonder te veel in verschillende normen te investeren. “Met deze ketencertificering nemen we zelf de verantwoordelijkheid voor onze kwaliteitsborging”, zegt algemeen directeur Wijnand Mebius van ABS Autoherstel. “Ook scheppen we orde in het woud van keurmerken. Onder ons certificaat vallen de belangrijkste kwaliteitscertificaten: ISO 9001, ISO 14001, Duurzaam Repareren en de MVO Prestatieladder. Het is nu voor iedereen in de keten duidelijk aan welke eisen moet worden voldaan.” De ketencertificering voldoet volgens hem aan minimaal dezelfde normen als bijvoorbeeld Hiqure, Focwa Glasherstel, Vaco en Duurzaam Repareren. “Nu alles onder één norm valt, kunnen onze ondernemers behoorlijk op proceskosten besparen.” In welke orde van grootte de besparing voor de keten en zijn leden zit, wil Mebius niet zeggen. “Dat verschilt ook per ondernemer.” De procesverlichting voor de leden zit ook in de manier waarop de kwaliteit wordt geborgd, zegt hij. “Met een centraal registratiesysteem monitoren we vanuit het centrale Service Center of we op alle vestigingen aan de eisen blijven voldoen. Dat scheelt voor onze ondernemers veel administratieve last en vooral stress. Via dit systeem kan de ondernemer zelf zien wat zijn status is en welke acties hij moet uitvoeren: of hij bijvoorbeeld moet investeren in nieuwe apparatuur of in het opleidingsniveau van medewerkers.” Mebius benadrukt dat de handhaving van de ABS-certificeringsnorm geen geval is van interne handjeklap; de norm wordt ook gemonitord door onafhankelijke instanties. “Het instituut Kiwa, dat ook de ISO-certificeringen en Hiqure doet, heeft steekproefsgewijs audits uitgevoerd, zowel bij de ABS-vestigingen als ons Service Center. We houden zelf twee keer per jaar audits bij alle vestigingen. De Kiwa voert jaarlijks steekproefsgewijs ook audits uit.”

Eigen keurmerk eerst

ABS Autoherstel is niet de enige keten met een eigen certificering – de meeste ketens zijn bezig met een eigen multisite certificering, wat inhoudt dat er onder de vlag van de keten diverse normeringen (voornamelijk ISO) zijn gebundeld. Ook Schadenet is in een soortgelijk traject verwikkeld. Maar ABS Autoherstel kan wel met recht claimen de eerste te zijn waarvan alle leden zijn gecertificeerd. “De audits zijn geweest en we hebben bevestigd gekregen dat elke vestiging zijn certificaat heeft behaald”, aldus directeur Wijnand Mebius. De uitreiking van de certificaten vindt plaats in januari. De stap van de ketens is opvallend, omdat branchevereniging Focwa de norm Hiqure nog niet heeft afgeschreven, zo vertelt voorzitter Denis Maessen in het interview op pag 24.

‘ We besparen behoorlijk op proceskosten.’

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.