Curatoren spelen bijrol

Importeurs verdelen pouws veren

Redactie Redactie
• Laatste update:

In 2008, vlak nadat H2 Equity een belang in de holding nam, vertelde eigenaar Jan Pouw aan Automotive dat hij zijn bedrijf in drie jaar tijd wil laten uitgroeien tot een miljardenbedrijf. Nu, zes jaar later, zijn zowel Jan Pouw als H2 alles kwijt. Pouw Noord is inmiddels doorgestart onder de vleugels van Stern, Pouw West (Peugeot) ging naar Van Mossel. Ook de gezonde delen van het bedrijf, Lease Unlimited en de VW- en Audi-dealerschappen blijven vanwege het faillissement van de holding niet buiten schot. Pon en Volkswagen Leasing zijn volgens insiders de belangrijkste gegadigden om deze activiteiten te kopen.

De curatoren zijn aan handen en voeten gebonden. De importeur heeft wettelijk gezien namelijk het recht om een overname van de dealerbedrijven te blokkeren. Willen de curatoren de goodwill die in het bedrijf zit verzilveren, dan moeten ze met Pon om tafel. Insiders verwachten dat de importeur de dealerbedrijven in eerste instantie aan de eigen retailgroep toevoegt. Voor de leaseactiviteiten geldt dat Volkswagen Leasing, onderdeel van VWPFS, op het vinkentouw zit. Zowel de eigendomsrechten van de auto's, als de financiering ligt voor een groot deel bij deze leasedivisie van Volkswagen.

Peugeot Nederland

Ook bij de doorstart van Pouw Peugeot onder Van Mossel had de importeur de kaarten in handen. Van Mossel was voor het faillissement al dicht bij een overname, maar die ketste af op de hoge huurverplichtingen en reorganisatiekosten. Dat na het faillissement ook andere partijen weer interesse hadden, maakte niet uit omdat Peugeot Nederland – dat over de vergeving van de dealercontracten gaat – Van Mossel als nieuwe dealer wilde. Circa twee derde van het bedrijf (in vestigingen en mensen) maakt onderdeel uit van de doorstart.

VOLG HET DOSSIER POUW OP AUTOMOTIVE-ONLINE.NL

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Importeurs verdelen pouws veren | Automotive Online
Curatoren spelen bijrol

Importeurs verdelen pouws veren

Redactie Redactie
• Laatste update:

In 2008, vlak nadat H2 Equity een belang in de holding nam, vertelde eigenaar Jan Pouw aan Automotive dat hij zijn bedrijf in drie jaar tijd wil laten uitgroeien tot een miljardenbedrijf. Nu, zes jaar later, zijn zowel Jan Pouw als H2 alles kwijt. Pouw Noord is inmiddels doorgestart onder de vleugels van Stern, Pouw West (Peugeot) ging naar Van Mossel. Ook de gezonde delen van het bedrijf, Lease Unlimited en de VW- en Audi-dealerschappen blijven vanwege het faillissement van de holding niet buiten schot. Pon en Volkswagen Leasing zijn volgens insiders de belangrijkste gegadigden om deze activiteiten te kopen.

De curatoren zijn aan handen en voeten gebonden. De importeur heeft wettelijk gezien namelijk het recht om een overname van de dealerbedrijven te blokkeren. Willen de curatoren de goodwill die in het bedrijf zit verzilveren, dan moeten ze met Pon om tafel. Insiders verwachten dat de importeur de dealerbedrijven in eerste instantie aan de eigen retailgroep toevoegt. Voor de leaseactiviteiten geldt dat Volkswagen Leasing, onderdeel van VWPFS, op het vinkentouw zit. Zowel de eigendomsrechten van de auto's, als de financiering ligt voor een groot deel bij deze leasedivisie van Volkswagen.

Peugeot Nederland

Ook bij de doorstart van Pouw Peugeot onder Van Mossel had de importeur de kaarten in handen. Van Mossel was voor het faillissement al dicht bij een overname, maar die ketste af op de hoge huurverplichtingen en reorganisatiekosten. Dat na het faillissement ook andere partijen weer interesse hadden, maakte niet uit omdat Peugeot Nederland – dat over de vergeving van de dealercontracten gaat – Van Mossel als nieuwe dealer wilde. Circa twee derde van het bedrijf (in vestigingen en mensen) maakt onderdeel uit van de doorstart.

VOLG HET DOSSIER POUW OP AUTOMOTIVE-ONLINE.NL

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.