Justitie vermoedt criminele investering in Fiat-dealer

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de Volkskrant.

Paarlberg wordt ervan verdacht dat hij de crimineel Willem Holleeder hielp bij diens chantage van Willem Endstra: Paarlberg sluisde de miljoenen door naar onder meer de Maagdeneilanden. In de zomer van 2003 werd van daaruit in drie porties 1,65 miljoen euro overgemaakt naar Van Asselt.

In totaal heeft Paarlberg zo’n tien miljoen euro in Van Asselt gestoken, aldus justitie. Daarvoor kreeg hij de helft van de aandelen en werd hij eigenaar van een aantal panden waarin Van Asselt was gevestigd. Volgens de advocaat van Paarlberg was diens investering beduidend lager dan tien miljoen euro.

Paarlberg zou minstens de helft van zijn investeringen bij het faillissement van Van Asselt zijn kwijtgeraakt. Volgens de curator werd er voor het faillissement bijna vier miljoen euro aan het bedrijf onttrokken. Van Asselt zou twintig miljoen aan schulden hebben achtergelaten.

De advocaat van Paarlberg zegt dat Fiat destijds Paarlberg heeft benaderd, toen de Van Asselt Groep in financiële problemen raakte: het ging “op voorspraak van en in samenwerking met Fiat”. Overigens zou, aldus de Volkskrant, ook Fiat minstens de helft van zijn investering in Van Asselt (waarvan de grootte onbekend is) zijn kwijtgeraakt.

Van Asselt had de reputatie van ‘garage van de onderwereld’. Directeur Carel Buis werd in december 1996 aangehouden omdat hij werd verdacht van valsheid in geschrifte en betrokkenheid bij de bende van Etienne U., de ‘opvolger van Klaas Bruinsma’. Ook Willem Holleeder, Cor van Hout, de Hakkelaar en Willem Endstra waren klant bij Van Asselt, aldus de Volkskrant, net als Paarlberg zelf, die de auto’s van zijn personeel bij Van Asselt leasde.

Paarlberg laat via zijn advocaat ook weten dat hij de reputatie van Van Asselt niet kende. “Ik heb in honderden, misschien wel duizenden bedrijven geïnvesteerd. Statistisch gezien is de kans groot dat er eentje bij zit met een vlekje.”

Pikant detail in deze zaak: Eurocomissaris Neelie Kroes, die momenteel verantwoordelijk is voor de naleving van de Monti-regeling, hield enkele jaren geleden kantoor bij Paarlberg en bezocht samen met de vastgoedmagnaat feesten.

Paarlberg is nog niet aangeklaagd, maar staat wel op de lijst van mensen die lid waren van de criminele organisatie van Holleeder. Er is bij Paarlberg inmiddels beslag gelegd op 47 miljoen euro aan bezittingen; dit omdat men belasting wil heffen over de afpersgelden.

Zie verder Automotive 21, die 2 november verschijnt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Justitie vermoedt criminele investering in Fiat-dealer | Automotive Online

Justitie vermoedt criminele investering in Fiat-dealer

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de Volkskrant.

Paarlberg wordt ervan verdacht dat hij de crimineel Willem Holleeder hielp bij diens chantage van Willem Endstra: Paarlberg sluisde de miljoenen door naar onder meer de Maagdeneilanden. In de zomer van 2003 werd van daaruit in drie porties 1,65 miljoen euro overgemaakt naar Van Asselt.

In totaal heeft Paarlberg zo’n tien miljoen euro in Van Asselt gestoken, aldus justitie. Daarvoor kreeg hij de helft van de aandelen en werd hij eigenaar van een aantal panden waarin Van Asselt was gevestigd. Volgens de advocaat van Paarlberg was diens investering beduidend lager dan tien miljoen euro.

Paarlberg zou minstens de helft van zijn investeringen bij het faillissement van Van Asselt zijn kwijtgeraakt. Volgens de curator werd er voor het faillissement bijna vier miljoen euro aan het bedrijf onttrokken. Van Asselt zou twintig miljoen aan schulden hebben achtergelaten.

De advocaat van Paarlberg zegt dat Fiat destijds Paarlberg heeft benaderd, toen de Van Asselt Groep in financiële problemen raakte: het ging “op voorspraak van en in samenwerking met Fiat”. Overigens zou, aldus de Volkskrant, ook Fiat minstens de helft van zijn investering in Van Asselt (waarvan de grootte onbekend is) zijn kwijtgeraakt.

Van Asselt had de reputatie van ‘garage van de onderwereld’. Directeur Carel Buis werd in december 1996 aangehouden omdat hij werd verdacht van valsheid in geschrifte en betrokkenheid bij de bende van Etienne U., de ‘opvolger van Klaas Bruinsma’. Ook Willem Holleeder, Cor van Hout, de Hakkelaar en Willem Endstra waren klant bij Van Asselt, aldus de Volkskrant, net als Paarlberg zelf, die de auto’s van zijn personeel bij Van Asselt leasde.

Paarlberg laat via zijn advocaat ook weten dat hij de reputatie van Van Asselt niet kende. “Ik heb in honderden, misschien wel duizenden bedrijven geïnvesteerd. Statistisch gezien is de kans groot dat er eentje bij zit met een vlekje.”

Pikant detail in deze zaak: Eurocomissaris Neelie Kroes, die momenteel verantwoordelijk is voor de naleving van de Monti-regeling, hield enkele jaren geleden kantoor bij Paarlberg en bezocht samen met de vastgoedmagnaat feesten.

Paarlberg is nog niet aangeklaagd, maar staat wel op de lijst van mensen die lid waren van de criminele organisatie van Holleeder. Er is bij Paarlberg inmiddels beslag gelegd op 47 miljoen euro aan bezittingen; dit omdat men belasting wil heffen over de afpersgelden.

Zie verder Automotive 21, die 2 november verschijnt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.