ANWB: Meeste bestelautobanden scoren slecht

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Bestelautobanden scoren slecht in ANWB test. (Foto: ANWB)

Een meerderheid van de bestelautobanden komt slecht uit de zomerbandentest van de ANWB, zo meldt de organisatie vandaag. Niet één band scoort goed. Slechts vijf van de zestien geteste banden halen een voldoende. Van de overige elf banden presteren er twee matig en negen zelfs slecht. De ANWB, dat de maat 215/65 R16C testte, zegt zich zorgen te maken, zeker nu het aantal busjes in woonwijken toeneemt en er bijna één miljoen bestelbusjes rondrijden.

Het is voor het eerst dat er banden voor bestelauto’s door de consumentenorganisatie zijn getest. Behalve voor bestelauto’s, wordt deze bandenmaat ook gebruikt voor personenbusjes en campers.

Geoptimaliseerd

Vooral op het gebied van veiligheid op nat wegdek (remweg, wegligging, zijdelingse grip) scoren veel banden slecht en geen enkele band scoort een goed. De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur een remweg van 43 meter (ruim voldoende), terwijl de slechtste band op 54 meter komt (zeer slecht). Een goede band kan een remweg halen van 38 meter. Volgens de ANWB lijkt het er op dat bestelautobanden ten koste van de verkeersveiligheid vooral geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofgebruik. Apollo of Goodyear scoren goed op droog wegdek en voor een zo goedkoop mogelijke 3-sterren band kan het beste worden gekozen voor Apollo of Nokian, aldus de ANWB.

Goede personenautobanden

De banden voor personenauto’s (185/65 R15) scoren beter in de test van ANWB. Van de zestien geteste banden worden er twee als goed beoordeeld (Bridgestone Turanza T005 en Vredestein Sportrac 5). De andere veertien banden scoren een voldoende.

De bandentests worden uitgevoerd door een internationale testgroep die wordt gevormd door Europese autoclubs en een aantal Europese consumentenorganisaties. De ANBW test ieder jaar zomer- en winterbanden, onder andere op remweg, veiligheid, zijdelingse grip, weerstand, geluid en slijtvastheid. De volledige testresultaten zijn hier te vinden.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

ANWB: Meeste bestelautobanden scoren slecht | Automotive Online

ANWB: Meeste bestelautobanden scoren slecht

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Bestelautobanden scoren slecht in ANWB test. (Foto: ANWB)

Een meerderheid van de bestelautobanden komt slecht uit de zomerbandentest van de ANWB, zo meldt de organisatie vandaag. Niet één band scoort goed. Slechts vijf van de zestien geteste banden halen een voldoende. Van de overige elf banden presteren er twee matig en negen zelfs slecht. De ANWB, dat de maat 215/65 R16C testte, zegt zich zorgen te maken, zeker nu het aantal busjes in woonwijken toeneemt en er bijna één miljoen bestelbusjes rondrijden.

Het is voor het eerst dat er banden voor bestelauto’s door de consumentenorganisatie zijn getest. Behalve voor bestelauto’s, wordt deze bandenmaat ook gebruikt voor personenbusjes en campers.

Geoptimaliseerd

Vooral op het gebied van veiligheid op nat wegdek (remweg, wegligging, zijdelingse grip) scoren veel banden slecht en geen enkele band scoort een goed. De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur een remweg van 43 meter (ruim voldoende), terwijl de slechtste band op 54 meter komt (zeer slecht). Een goede band kan een remweg halen van 38 meter. Volgens de ANWB lijkt het er op dat bestelautobanden ten koste van de verkeersveiligheid vooral geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofgebruik. Apollo of Goodyear scoren goed op droog wegdek en voor een zo goedkoop mogelijke 3-sterren band kan het beste worden gekozen voor Apollo of Nokian, aldus de ANWB.

Goede personenautobanden

De banden voor personenauto’s (185/65 R15) scoren beter in de test van ANWB. Van de zestien geteste banden worden er twee als goed beoordeeld (Bridgestone Turanza T005 en Vredestein Sportrac 5). De andere veertien banden scoren een voldoende.

De bandentests worden uitgevoerd door een internationale testgroep die wordt gevormd door Europese autoclubs en een aantal Europese consumentenorganisaties. De ANBW test ieder jaar zomer- en winterbanden, onder andere op remweg, veiligheid, zijdelingse grip, weerstand, geluid en slijtvastheid. De volledige testresultaten zijn hier te vinden.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.