Bosch: 58 miljoen dollar boete voor prijskartel

Redactie Redactie
• Laatste update:

De prijsafspraken zouden zijn gemaakt voor onder andere gloeibougies, luchtsensoren en startmotoren die in de periode 2000-2011 zijn verkocht aan GM, Ford en Fiat/Chrysler.

Ook VW zou de dupe zijn geweest van de prijsafspraken tussen onderdelenleveranciers. Bosch is de grootste van een groep van 34 bedrijven die onderwerp zijn van het onderzoek. De totale boete voor deze bedrijven is inmiddels opgelopen tot 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro).

Er lopen naast dit onderzoek in Amerika ook onderzoeken in Canada, Europa en Azië. Volgens de Amerikaanse justitie vragen autofabrikanten enkele jaren voor de productie van een nieuw model bij diverse leveranciers om een prijsopgaaf voor de ontwikkeling van het betreffende onderdeel. Hierop hebben de onderzochte leveranciers gezamenlijk de prijs voor deze onderdelen bepaald.

Een woordvoerder van Bosch reageerde dat het bedrijf de interne processen nog beter zal bewaken om soortgelijke misstappen in de toekomst te voorkomen.

Bosch: 58 miljoen dollar boete voor prijskartel | Automotive Online

Bosch: 58 miljoen dollar boete voor prijskartel

Redactie Redactie
• Laatste update:

De prijsafspraken zouden zijn gemaakt voor onder andere gloeibougies, luchtsensoren en startmotoren die in de periode 2000-2011 zijn verkocht aan GM, Ford en Fiat/Chrysler.

Ook VW zou de dupe zijn geweest van de prijsafspraken tussen onderdelenleveranciers. Bosch is de grootste van een groep van 34 bedrijven die onderwerp zijn van het onderzoek. De totale boete voor deze bedrijven is inmiddels opgelopen tot 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro).

Er lopen naast dit onderzoek in Amerika ook onderzoeken in Canada, Europa en Azië. Volgens de Amerikaanse justitie vragen autofabrikanten enkele jaren voor de productie van een nieuw model bij diverse leveranciers om een prijsopgaaf voor de ontwikkeling van het betreffende onderdeel. Hierop hebben de onderzochte leveranciers gezamenlijk de prijs voor deze onderdelen bepaald.

Een woordvoerder van Bosch reageerde dat het bedrijf de interne processen nog beter zal bewaken om soortgelijke misstappen in de toekomst te voorkomen.