Tomtom en Bosch ontwikkelen hightech wegenkaarten

Redactie Redactie
• Laatste update:

De kaarten worden al getest in pilots die Bosch draait met zelfrijdende auto`s in Duitsland en de VS. “Alleen met hoge precisiekaarten kan autonoom rijden op de snelwegen in 2020 mogelijk worden”, aldus Dirk Hoheisel, directielid bij Bosch.

Omgeving lezen
High tech-kaarten verschillen van conventionele navigatiekaarten door hun hogere preciesie (op de decimeter nauwkeurig) en doordat ze hun omgeving kunnen ‘lezen’ waardoor ze bijvoorbeeld weten hoe hard de auto mag rijden en of het veilig is om van rijbaan te wisselen.

Om de kaartinformatie tot op de minuut up to date te houden, moet onder meer de Tomtom-vloot continu rondrijden om nieuwe wegen en routes te inventariseren. Ook moeten de kaarten worden gevoed met data van voertuigen die zijn uitgerust met speciale sensoren die de conditie van de weg meten.

Bosch en Tomtom werken al enige tijd samen op het gebied van navigatiekaarten. Zo heeft Bosch de kennis van Tomtom gebruikt bij de ontwikkeling van het navigatiesysteem met realtime verkeersinformatie Connected Horizon.

Here levert ook HD-kaarten voor pilots 
Here, het dochterbedrijf van Nokia, ontwikkelt ook hightech wegenkaarten voor gebruik in zelfrijdende auto`s. Verschillende partijen, waaronder een aantal autofabrikanten, wil het bedrijf overnemen. 

Here maakt vandaag bekend ook high techkaarten ter beschikking te stellen voor pilots met zelfrijdende auto`s in de VS, Frankrijk en Duitsland. Later dit jaar zal dit ook voor een pilot in Japan gebeuren.