JP.cars: 2023 schetst complex beeld van elektrische markt

Oliebollenspecial • de markt van elektrische occasions zakte in, waardoor de gemiddelde prijs per auto aanzienlijk moest zakken om verkocht te worden. Wat voor effect had dit op de sector?
Redactie Redactie
(foto: JP.cars)

JP.market, de markt monitor van JP.cars, schetst 2023 als een roerig jaar voor de automotive branche. Voorraden liepen op, maar ook in de verkopen was een stijgende lijn te zien. Eén trend sprong eruit: de markt van elektrische occasions zakte in, waardoor de gemiddelde prijs per auto aanzienlijk moest zakken om verkocht te worden. Wat voor effect had dit op de sector? En hoe reageerden de marktpartijen op deze prijsdaling?

“Door het chiptekort was er lange tijd geen aanbod van nieuwe wagens. Daarom waren de prijzen van elektrische occasions artificieel hoog. Na het uitleveren van de chips was er ineens heel veel aanbod, waardoor klanten voor een nieuwe wagen kozen in plaats van een occasion. De prijzen van elektrische occasions zakten daardoor sterk.” Radu Nicodim, managing director used cars bij My Way

De courantheid (ETR) van elektrische occasions ligt begin 2023 al lager dan de courantheid van hybride, diesel en benzine occasions. Voor een periode van ongeveer vier maanden blijft de voorraad elektrische occasions toenemen, terwijl de courantheid van deze auto’s blijft dalen. Daarbij hielp de prijsverlaging die Tesla dit jaar doorvoerde ook niet mee om de markt een nieuwe stimulans te geven. Dealers speelden in op deze situatie door prijzen aan te passen.

“Door de prijsverlagingen van o.a. Tesla bleven bij ons de elektrische en hybride auto’s ook langer staan. Want als een gebruikte auto net zo duur is als een nieuwe, dan koopt men liever een nieuwe. Wij hebben onze prijzen laten zakken of die auto’s eerst in de verhuur of lease gedaan.” Henk Princen, general manager bij Starcar Europa Service
Nederland

Het effect van deze prijsaanpassingen verschilt per merk. Voor de meeste dealers bleek het lastig om uit de dip te komen. De prijsverlagingen van januari tot en met november hebben nog niet geresulteerd in een toename van de courantheid tot het niveau van begin dit jaar. Voor Tesla geldt dat ondanks de stijgende verkoopaantallen, de prijzen blijven dalen en de courantheid blijft toenemen.

“Vanaf februari 2023 hebben we een inkoopstop gezet op elektrische auto’s. En we hebben de prijzen aangepast, net zoals de nieuwprijzen werden aangepast. De marktwaarde halen we uit JP.cars, en wat we nog op voorraad hebben passen we aan op de markt. Daardoor blijven we wel volumes draaien, maar we verdienen nauwelijks op elektrische auto’s.” Emiel van Egmond, algemeen directeur bij Wittebrug

JP.cars biedt realtime data van de automotive branche in Nederland, België en Duitsland, waardoor je sneller en beter inzicht hebt in de markt en je jouw prijsstrategie daarop kunt aanpassen. We breiden snel uit naar andere landen, met als doel om onze software binnen geheel Europa en Amerika uit te rollen. Ook toegang tot onze data? Neem dan contact met
ons op.

JP.cars: 2023 schetst complex beeld van elektrische markt | Automotive Online

JP.cars: 2023 schetst complex beeld van elektrische markt

Oliebollenspecial • de markt van elektrische occasions zakte in, waardoor de gemiddelde prijs per auto aanzienlijk moest zakken om verkocht te worden. Wat voor effect had dit op de sector?
Redactie Redactie
(foto: JP.cars)

JP.market, de markt monitor van JP.cars, schetst 2023 als een roerig jaar voor de automotive branche. Voorraden liepen op, maar ook in de verkopen was een stijgende lijn te zien. Eén trend sprong eruit: de markt van elektrische occasions zakte in, waardoor de gemiddelde prijs per auto aanzienlijk moest zakken om verkocht te worden. Wat voor effect had dit op de sector? En hoe reageerden de marktpartijen op deze prijsdaling?

“Door het chiptekort was er lange tijd geen aanbod van nieuwe wagens. Daarom waren de prijzen van elektrische occasions artificieel hoog. Na het uitleveren van de chips was er ineens heel veel aanbod, waardoor klanten voor een nieuwe wagen kozen in plaats van een occasion. De prijzen van elektrische occasions zakten daardoor sterk.” Radu Nicodim, managing director used cars bij My Way

De courantheid (ETR) van elektrische occasions ligt begin 2023 al lager dan de courantheid van hybride, diesel en benzine occasions. Voor een periode van ongeveer vier maanden blijft de voorraad elektrische occasions toenemen, terwijl de courantheid van deze auto’s blijft dalen. Daarbij hielp de prijsverlaging die Tesla dit jaar doorvoerde ook niet mee om de markt een nieuwe stimulans te geven. Dealers speelden in op deze situatie door prijzen aan te passen.

“Door de prijsverlagingen van o.a. Tesla bleven bij ons de elektrische en hybride auto’s ook langer staan. Want als een gebruikte auto net zo duur is als een nieuwe, dan koopt men liever een nieuwe. Wij hebben onze prijzen laten zakken of die auto’s eerst in de verhuur of lease gedaan.” Henk Princen, general manager bij Starcar Europa Service
Nederland

Het effect van deze prijsaanpassingen verschilt per merk. Voor de meeste dealers bleek het lastig om uit de dip te komen. De prijsverlagingen van januari tot en met november hebben nog niet geresulteerd in een toename van de courantheid tot het niveau van begin dit jaar. Voor Tesla geldt dat ondanks de stijgende verkoopaantallen, de prijzen blijven dalen en de courantheid blijft toenemen.

“Vanaf februari 2023 hebben we een inkoopstop gezet op elektrische auto’s. En we hebben de prijzen aangepast, net zoals de nieuwprijzen werden aangepast. De marktwaarde halen we uit JP.cars, en wat we nog op voorraad hebben passen we aan op de markt. Daardoor blijven we wel volumes draaien, maar we verdienen nauwelijks op elektrische auto’s.” Emiel van Egmond, algemeen directeur bij Wittebrug

JP.cars biedt realtime data van de automotive branche in Nederland, België en Duitsland, waardoor je sneller en beter inzicht hebt in de markt en je jouw prijsstrategie daarop kunt aanpassen. We breiden snel uit naar andere landen, met als doel om onze software binnen geheel Europa en Amerika uit te rollen. Ook toegang tot onze data? Neem dan contact met
ons op.