Bandenbranche wil voetbalverenigingen geruststellen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Toch denken Vaco en Recybem de onzekerheid over de gezondheidsrisico’s weg te kunnen nemen. Vaco en Recybem (Vereniging Band en Milieu) reageren hiermee op de ophef, die is ontstaan na een uitzending van Zembla eerder deze maand, waarin wordt gesteld dat SBR-granulaat mogelijk kankerverwekkend is. De verenigingen betalen nu voor voetbalclubs de kosten van een onderzoek naar de samenstelling van het kunstgras.

Uit de resultaten moet blijken of er rubbergranulaat in het kunstgras zit. Kees van Oostenrijk, directeur van Recybem, stelt dat dit veelal het geval zal zijn. Het onderzoek is volgens hem vooral bedoeld als contactmoment. “Wij willen met het onderzoek aantonen dat SBR-granulaat onschadelijk is. Wij informeren iedereen over alle onderzoeken die bewijzen dat het niet kankerverwekkend is.”

Onbegrip over ophef

Van Oostenrijk begrijpt de ophef niet. “Er zijn tientallen onderzoeken gedaan die bewijzen dat SBR-granulaat niet schadelijk is. We hebben in 2010 ook zelf een onderzoek laten doen, waaruit naar voren is gekomen dat er geen blootstellingsgevaar is. De gemeenten en de verenigingen wisten op het moment dat het kunstgras werd aangelegd wat voor stof erin zat. Het is onbegrijpelijk dat zij daar nu over vallen.”

Hij vindt dat de uitzending van Zembla niet getuigd van objectieve journalistiek. “Er zijn honderdduizenden mensen die dagelijks in de bandenbranche werken. Waarom wordt niet verwezen naar hen?” Volgens hem is er geen onderzoek waaruit blijkt dat de stof schadelijk is. “Er zijn een paar mensen die in de media een bewering doen. Waarom wordt er niet verwezen naar onderzoeken die juist bewijzen dat het niet gevaarlijk is?”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.