Laadpaalbattle: rechter roept Allego tot de orde

Redactie Redactie
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Nuon stelt dat Allego, dochteronderneming van netbeheerder Alliander, zich voordoet als energieleverancier. Hiermee verbreekt de laadpalenleverancier volgens de rechter de Wet Onafhankelijke Netbeheer. Onlangs publiceerde Automotive een analyse van de laadpaalbranche, waarin het geschil met Allego al wordt aangehaald.

De rechter stelt dat Allego zich niet mag voordoen als energieleverancier. “Van Allego mag niettemin worden verwacht dat zij zich jegens overheden niet zelf verbindt tot het leveren van elektriciteit voor laadsessies en dat zij in haar aanbiedingen ook niet de indruk wekt dat zij dat zelf kan of zal doen”, wordt er in het vonnis gezegd.

Als Allego dit wel doet, moet het een dwangsom van 200 duizend euro per overtreding aan Nuon afdragen, met een maximum van 10 miljoen.

Oneerlijke concurrentie

Nuon beschuldigt Alliander van oneerlijke concurrentie, omdat het klanten voor de exploitatie van eigen netwerk binnenhaalt via Allego. Daarom wil de energiemaatschappij dat de netbeheerder helemaal stopt met Allego.

Allego stelt dat het de energie geleverd krijgt via energieleverancier Vanderbron, wat inhoudt dat de werkzaamheden niet tegen de Splitsingswet ingaan. De rechter zegt dat het hierin geen uitspraak kan doen, omdat het niet met voldoende mate van zekerheid is bewezen dat daadwerkelijk tegen de wet wordt gehandeld.

Nuon wil dat Alliander helemaal stopt met Allego. De rechter wil niet zo ver gaan in zijn uitspraak. 

Anouk IJfs, woordvoerder van Nuon, geeft aan dat de energieleverancier nog geen besluit heeft genomen over verder te nemen stappen. Wel zal het een vinger aan de pols houden wat betreft de activiteiten van Allego.

Lees het vonnis op Rechtspraak

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.