‘20% minder files door slim reisbudget’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Vandaag presenteerde het platform een rapport over reisbudgetten aan werkgevers en staatssecretaris Weekers van Financiën. Lees het rapport hier.

Filereductie
Naar schatting stimuleert invoering van een slim reisbudget 6,5 miljoen werknemers om slimmer te reizen. Volgens berekeningen worden door een slim reisbudget 1,7% minder autokilometers gemaakt binnen woon-werkverkeer en dat betekent een daling van 20% in filezwaarte. 

Het platform stelt dat in de huidige situatie een vergoeding voor reiskosten pas verstrekt wordt nadat de reis is gemaakt. Dit betekent dat niet zo zeer het gedrag wordt beloond, maar juist de reisafstand. Het slim reisbudget, ook wel mobiliteitsbudget genoemd, verstrekt vergoedingen juist vooraf. Werknemers vullen dan zelf hun reis in en kunnen door slimmer te reizen dan geld besparen. Geld dat nu nog belast wordt door de fiscus.

Weekers wil meedenken
Werkgevers voeren nog niet of nauwelijks mobiliteitsbudgetten in vanwege een fiscale belemmering, stellen de opstellers van het rapport. Als een werknemer geld overhoudt van zijn budget, dan moet hij daarover belasting betalen. De fiscus ziet dit momenteel als verkapt loon.

Staatssecretaris Weekers van Financiën noemt de voorstellen van het platform om files te bestrijden interessant. “Files kosten tijd en geld,  daarom ben ik erg blij met alle voorstellen vanuit het bedrijfsleven op dat aan te pakken.” Toezeggingen deed Weekers nog niet. Hij gaat de voorstellen eerst bestuderen.

Reacties
Leasemaatschappij Leaseplan, dat met Mobility Mixx al mobiliteitspakketten aanbiedt, kan zich vinden in de conclusies van het platform en vindt dat fiscale maatregelen noodzakelijk zijn, maar vindt dat de opstellers ervan vergeten hebben te kijken naar de wensen van de leaserijder. Onterecht, want de voorgestelde maatregelen kunnen een hoge impact hebben op deze doelgroep, stelt Leaseplan. 

De RAI Vereniging is gematigd positief. “De eerste voorstellen zien er wat ons betreft goed uit. Het maakt het systeem van reiskostenvergoedingen een stuk flexibeler, waardoor forenzen meer kunnen kiezen voor het voor hen schoonste, makkelijkste en voor hen meest voor de hand liggende vervoermiddel”, aldus Olaf De Bruijn, directeur van RAI Vereniging. “Het lijkt ons verstandig om een dergelijk budget buiten de werkkostenregeling te houden, zoals de werkgroep adviseert. Zo concurreert toekomstbestendige, flexibele mobiliteit niet met zaken als het kerstpakket.” 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.