Trump stuurt dreigtweet naar Toyota en Honda

Redactie Redactie
• Laatste update:

Honda-president Takahiro Hachigo en Toyota-topman Akio Toyoda zeiden te willen wachten tot na de inauguratie van Trump met het bekendmaken van hun concrete plannen voor de invoer en productie van auto’s in de VS. Dat viel niet in goede aard bij Trump.

Op Twitter schrijft hij: ‘Toyota Motor said will build a new plant in Baja, Mexico, to build Corolla cars for U.S. NO WAY! Build plant in U.S. or pay big border tax.’ Het zijn de eerste autofabrikanten van buiten de VS waar Trump naar uithaalt. 

Trump botst vaker met autobranche

Toyota reageerde niet inhoudelijk op de tweet van Trump, maar zei wel uit te kijken naar een samenwerking met de nieuwe regering.

Eerder dreigde Trump General Motors al met hoge invoertaksen.

Ford had plannen om een fabriek van 1,6 miljard dollar in Mexico te bouwen. Uiteindelijk heeft de fabrikant die plannen geschrapt en investeert het 700 miljoen dollar in een bestaande locatie in Michigan.

Japan schiet in de verdediging

Taro Aso, de Japanse minister van Financiën, zegt tegen Financial Times dat de regering Toyota steunt en vraagt zich af of Trump zich ervan bewust is hoeveel banen de autofabrikant in de VS creëert.

Toyota heeft verklaard door te gaan met de investering in de bestaande fabriek in Mexico.