Rechtbank: schadeauto is geen personenauto

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hierdoor is het niet mogelijk om, door middel van de tegenbewijsregeling, gebruik te maken van de lagere waarde van een schadeauto bij de aangifte en zo minder bpm te betalen. Wel heeft de rechter bepaald dat alleen de RDW, en niet de belastingdienst, mag bepalen of er sprake is van een `personenauto`.

De persoon die een schadeauto wilde invoeren heeft de rechtszaak wel gewonnen, omdat de belastingdienst het volle pond aan bpm geheven had over de schadeauto. Iets wat volgens de rechtbank dan ook niet kan: je mag simpelweg geen bpm heffen tot de auto klaar is voor weggebruik. De persoon in kwestie overweegt desalniettemin hoger beroep.

Frank Bolsenbroek van taxatiebureau Bolsenbroek Van den Boogaard & Partners noemt de uitspraak merkwaardig. “De rechter heeft geen rekening gehouden met artikel 90 van het EU-verdrag waarin in staat dat lokale handel niet bevoordeeld mag worden ten opzichte van internationale handel binnen de EU. Maar op deze manier is een Nederlands wrak – dat al een kenteken heeft – dat je nog op kan knappen, aantrekkelijker dan een vergelijkbaar buitenlands wrak.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Rechtbank: schadeauto is geen personenauto | Automotive Online

Rechtbank: schadeauto is geen personenauto

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hierdoor is het niet mogelijk om, door middel van de tegenbewijsregeling, gebruik te maken van de lagere waarde van een schadeauto bij de aangifte en zo minder bpm te betalen. Wel heeft de rechter bepaald dat alleen de RDW, en niet de belastingdienst, mag bepalen of er sprake is van een `personenauto`.

De persoon die een schadeauto wilde invoeren heeft de rechtszaak wel gewonnen, omdat de belastingdienst het volle pond aan bpm geheven had over de schadeauto. Iets wat volgens de rechtbank dan ook niet kan: je mag simpelweg geen bpm heffen tot de auto klaar is voor weggebruik. De persoon in kwestie overweegt desalniettemin hoger beroep.

Frank Bolsenbroek van taxatiebureau Bolsenbroek Van den Boogaard & Partners noemt de uitspraak merkwaardig. “De rechter heeft geen rekening gehouden met artikel 90 van het EU-verdrag waarin in staat dat lokale handel niet bevoordeeld mag worden ten opzichte van internationale handel binnen de EU. Maar op deze manier is een Nederlands wrak – dat al een kenteken heeft – dat je nog op kan knappen, aantrekkelijker dan een vergelijkbaar buitenlands wrak.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.