Tweede Kamer: Schuif roetfiltertest op lange baan

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De Tweede Kamer steunt een motie tegen de invoering van een strengere roetfiltertest. (Foto: Shutterstock)

Voorlopig gaat er nog geen nieuwe roetfiltertest voor dieselauto’s komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf gisteravond steun aan een motie tegen strengere regelgeving van VVD-kamerlid Remco Dijkstra en CDA-kamerlid Wytske Postma. Dat blijkt uit stukken van de Tweede Kamer.

Dijkstra stelt dat de invoering van de roetfiltertest in 2022 er toe zal leiden dat talloze dieselauto’s afgekeurd worden. “Deze test zorgt er voor dat 100 duizend tot 125 duizend auto’s bij de apk in 2022 afgekeurd zullen worden, terwijl zij elders in Europa nog wel door een keuring zouden komen”, schrijven de kamerleden in de aangenomen motie. Minister van Milieu en Wonen paste eerder nog de apk-regelgeving voor 2021 aan, waarbij een roetdeeltjesteller onderdeel gaat uitmaken van de apk-keuring.

De politici vinden het raadzaam om de Europese regelgeving af te wachten en eerst de focus te leggen op auto’s waarbij het roetfilter opzettelijk verwijderd is.

Leon Andriessen, directeur van equipmentleverancier TBA-Ten dat een roetdeeltjesteller levert, maakt zich vooralsnog geen zorgen over de ontwikkelingen in Den Haag. Volgens Andriessen gaat het om een wijziging in de apk-regelgeving die de staatssecretaris naast zich neer kan leggen.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Tweede Kamer: Schuif roetfiltertest op lange baan | Automotive Online

Tweede Kamer: Schuif roetfiltertest op lange baan

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De Tweede Kamer steunt een motie tegen de invoering van een strengere roetfiltertest. (Foto: Shutterstock)

Voorlopig gaat er nog geen nieuwe roetfiltertest voor dieselauto’s komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf gisteravond steun aan een motie tegen strengere regelgeving van VVD-kamerlid Remco Dijkstra en CDA-kamerlid Wytske Postma. Dat blijkt uit stukken van de Tweede Kamer.

Dijkstra stelt dat de invoering van de roetfiltertest in 2022 er toe zal leiden dat talloze dieselauto’s afgekeurd worden. “Deze test zorgt er voor dat 100 duizend tot 125 duizend auto’s bij de apk in 2022 afgekeurd zullen worden, terwijl zij elders in Europa nog wel door een keuring zouden komen”, schrijven de kamerleden in de aangenomen motie. Minister van Milieu en Wonen paste eerder nog de apk-regelgeving voor 2021 aan, waarbij een roetdeeltjesteller onderdeel gaat uitmaken van de apk-keuring.

De politici vinden het raadzaam om de Europese regelgeving af te wachten en eerst de focus te leggen op auto’s waarbij het roetfilter opzettelijk verwijderd is.

Leon Andriessen, directeur van equipmentleverancier TBA-Ten dat een roetdeeltjesteller levert, maakt zich vooralsnog geen zorgen over de ontwikkelingen in Den Haag. Volgens Andriessen gaat het om een wijziging in de apk-regelgeving die de staatssecretaris naast zich neer kan leggen.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.