Leasemaatschappij Top 60: Hogere winsten en teruglopende levertijden, Leaseplan aan kop

LMT60 • Vijftig van de zestig leasemaatschappijen, inclusief captives, zagen de vloot afgelopen jaar groeien.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Uitgever Jelle Heidstra reikt de eerste Automotive Leasemaatschappij Top 60 uit aan Pieter Wimmers van FGD Lease. (Foto: Marcel Cazemier).

De meeste leasemaatschappijen in de Top 60 boekten in 2022 een hogere winst dan in 2021. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Automotive Leasemaatschappij Top 60, die gisteren werd gepresenteerd op het Automotive Leasing Event.

Het gemiddelde rendement (nettowinst 2022 / eigen vermogen van 2021) van de leasemaatschappijen komt uit op 31,6 procent, met de uitschieters en bedrijven waarvan de financiële cijfers niet bekend zijn, daargelaten. Dat is een stijging van 2,2 procentpunt vergeleken met vorig jaar. Ook het aantal leasecontracten per fte nam in 2023 toe. De maatschappijen in de Top 60 hebben gemiddeld 231 leasecontracten per fte.

De stijgende winsten en hogere efficiëntie komen onder andere door teruglopende levertijden, geven de leasemaatschappijen aan. Ook de backorderpositie loopt terug, hoewel deze bij het overgrote deel nog steeds hoog is.

De Leasemaatschappij Top 60 is hier te bestellen. Abonnees betalen 169 euro exclusief btw, niet-abonnees 260 euro.

Vlootgroei

De top 10 van de lijst kent weinig verrassingen. Leaseplan, dat voorlopig nog los van ALD Automotive in de Top 60 voorkomt, voert de ranglijst aan met een vloot van 248.628 auto’s, een stijging van 6 procent vergeleken met vorig jaar. De top 5 wordt gecomplementeerd door Volkswagen Pon Financial Services, Athlon, BMW Financial Services en International Car Lease Holding.

Vijftig leasemaatschappijen, inclusief captives, zagen de vloot afgelopen jaar groeien. De vloot van Arval groeide in absolute aantallen het hardst, een gevolg van de overname van Terberg Business Mobility. De vloot van Riemersma, dat voortaan door het leven gaat als Santander Consumer Leasing, groeide procentueel het meest met een stijging van 471 procent. Met deze groei maakt de leasemaatschappij ook de grootste sprong op de lijst en nestelt zich op plek 14.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Leasemaatschappij Top 60: Hogere winsten en teruglopende levertijden, Leaseplan aan kop | Automotive Online

Leasemaatschappij Top 60: Hogere winsten en teruglopende levertijden, Leaseplan aan kop

LMT60 • Vijftig van de zestig leasemaatschappijen, inclusief captives, zagen de vloot afgelopen jaar groeien.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Uitgever Jelle Heidstra reikt de eerste Automotive Leasemaatschappij Top 60 uit aan Pieter Wimmers van FGD Lease. (Foto: Marcel Cazemier).

De meeste leasemaatschappijen in de Top 60 boekten in 2022 een hogere winst dan in 2021. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Automotive Leasemaatschappij Top 60, die gisteren werd gepresenteerd op het Automotive Leasing Event.

Het gemiddelde rendement (nettowinst 2022 / eigen vermogen van 2021) van de leasemaatschappijen komt uit op 31,6 procent, met de uitschieters en bedrijven waarvan de financiële cijfers niet bekend zijn, daargelaten. Dat is een stijging van 2,2 procentpunt vergeleken met vorig jaar. Ook het aantal leasecontracten per fte nam in 2023 toe. De maatschappijen in de Top 60 hebben gemiddeld 231 leasecontracten per fte.

De stijgende winsten en hogere efficiëntie komen onder andere door teruglopende levertijden, geven de leasemaatschappijen aan. Ook de backorderpositie loopt terug, hoewel deze bij het overgrote deel nog steeds hoog is.

De Leasemaatschappij Top 60 is hier te bestellen. Abonnees betalen 169 euro exclusief btw, niet-abonnees 260 euro.

Vlootgroei

De top 10 van de lijst kent weinig verrassingen. Leaseplan, dat voorlopig nog los van ALD Automotive in de Top 60 voorkomt, voert de ranglijst aan met een vloot van 248.628 auto’s, een stijging van 6 procent vergeleken met vorig jaar. De top 5 wordt gecomplementeerd door Volkswagen Pon Financial Services, Athlon, BMW Financial Services en International Car Lease Holding.

Vijftig leasemaatschappijen, inclusief captives, zagen de vloot afgelopen jaar groeien. De vloot van Arval groeide in absolute aantallen het hardst, een gevolg van de overname van Terberg Business Mobility. De vloot van Riemersma, dat voortaan door het leven gaat als Santander Consumer Leasing, groeide procentueel het meest met een stijging van 471 procent. Met deze groei maakt de leasemaatschappij ook de grootste sprong op de lijst en nestelt zich op plek 14.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.