Bijna 2.000 gedupeerden slepen Renault voor gerecht wegens olieverbruik 1.2TCe motor

Schadeclaim • Olieverbruik en verbrande kleppen zouden kunnen leiden tot levensgevaarlijk rijgedrag, stelt hun advocaat.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Onder meer de Clio was uitgerust met de 1,2 TCe motor (foto: Renault)

1.789 Franse Renault-rijders dienen vandaag een klacht in bij de rechtbank van Nanterre wegens misleidende handelspraktijken en het in gevaar brengen van het leven van anderen. Dit meldt Christophe Lèguevaques, de Franse advocaat die de massaclaim indient.

Olieverbruik en verbrande kleppen

Lèguevaques stelt dat Renault al in 2015 op de hoogte was van het probleem met de 1.2 liter motoren. Die werden ook daarna nog volop gebruikt in modellen als de Clio en de Mégane. Volgens de advocaat treedt er al snel veel olieverbruik op. Na 40.000 tot 80.000 kilometer kunnen daardoor één of twee kleppen kapot gaan. Vervolgens verliest de auto vermogen en gaat plotseling van 130 naar 50 kilometer per uur. Levensgevaarlijk, aldus de advocaat. “We kunnen aantonen dat Renault al sinds 2015 op de hoogte was van dit motordefect. En Renault blijft ontkennen.”

De advocaat vraagt om opening van een strafrechtelijk onderzoek, en eist een sanctie tegen Renault en geldelijke vergoeding voor de gedupeerde autokopers.

Ook Dacia en Nissan

Het gaat om de 1.2 TCe-motor, geproduceerd tussen 2012 en 2016 en gebruikt in bijna 400.000 auto’s van Renault, Nissan en Dacia. Volgens Franse media stelt Renault in een reactie dat “het probleem in kwestie slechts in minder dan 10 procent van de gevallen zou plaatsvinden” en dat de fabrikant altijd passende ondersteuning heeft geboden.

Het is niet bekend hoeveel Renaults in Nederland met de 1.2 TCe zijn geleverd. Renault Nederland is om een reactie gevraagd.

Renault is niet de eerste die aangeklaagd wordt wegens hoog olieverbruik. Volkswagen/Audi overkwam jaren geleden hetzelfde, wegens hoog olieverbruik bij de 1,8 en 2,0 TFSI-motoren.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Bijna 2.000 gedupeerden slepen Renault voor gerecht wegens olieverbruik 1.2TCe motor | Automotive Online

Bijna 2.000 gedupeerden slepen Renault voor gerecht wegens olieverbruik 1.2TCe motor

Schadeclaim • Olieverbruik en verbrande kleppen zouden kunnen leiden tot levensgevaarlijk rijgedrag, stelt hun advocaat.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Onder meer de Clio was uitgerust met de 1,2 TCe motor (foto: Renault)

1.789 Franse Renault-rijders dienen vandaag een klacht in bij de rechtbank van Nanterre wegens misleidende handelspraktijken en het in gevaar brengen van het leven van anderen. Dit meldt Christophe Lèguevaques, de Franse advocaat die de massaclaim indient.

Olieverbruik en verbrande kleppen

Lèguevaques stelt dat Renault al in 2015 op de hoogte was van het probleem met de 1.2 liter motoren. Die werden ook daarna nog volop gebruikt in modellen als de Clio en de Mégane. Volgens de advocaat treedt er al snel veel olieverbruik op. Na 40.000 tot 80.000 kilometer kunnen daardoor één of twee kleppen kapot gaan. Vervolgens verliest de auto vermogen en gaat plotseling van 130 naar 50 kilometer per uur. Levensgevaarlijk, aldus de advocaat. “We kunnen aantonen dat Renault al sinds 2015 op de hoogte was van dit motordefect. En Renault blijft ontkennen.”

De advocaat vraagt om opening van een strafrechtelijk onderzoek, en eist een sanctie tegen Renault en geldelijke vergoeding voor de gedupeerde autokopers.

Ook Dacia en Nissan

Het gaat om de 1.2 TCe-motor, geproduceerd tussen 2012 en 2016 en gebruikt in bijna 400.000 auto’s van Renault, Nissan en Dacia. Volgens Franse media stelt Renault in een reactie dat “het probleem in kwestie slechts in minder dan 10 procent van de gevallen zou plaatsvinden” en dat de fabrikant altijd passende ondersteuning heeft geboden.

Het is niet bekend hoeveel Renaults in Nederland met de 1.2 TCe zijn geleverd. Renault Nederland is om een reactie gevraagd.

Renault is niet de eerste die aangeklaagd wordt wegens hoog olieverbruik. Volkswagen/Audi overkwam jaren geleden hetzelfde, wegens hoog olieverbruik bij de 1,8 en 2,0 TFSI-motoren.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.