Rabobank verwacht 2% volumedaling in schademarkt

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt Rabobank in zijn sectoranalyse Schadeherstelbedrijven. 

Hoewel het schadevolume vorig jaar is toegenomen, is er een dalende trend gaande sinds 2011 volgens de bank. Deze is te verklaren door bekende oorzaken als veiligere wegen, meer technologische hulpmiddelen en minder zakelijke kilometers. Verder signaleert de Rabobank ook een veranderend sentiment onder automobilisten. De auto is minder een statussymbool geworden en mensen zijn minder geneigd kleine schades te laten repareren. 

De verdere schadelastdaling vraagt volgens de bank om daadkrachtige aanpassingen van schadeherstelbedrijven. Zij moeten zich oriënteren op samenwerking met dealers, kiezen voor een specialisatie en investeren in gekwalificeerd personeel en instroom van jonge krachten. Maar voor sommige ondernemers is bedrijfsbeëindiging de beste keuze, aldus de Rabobank. `Het is namelijk onontkoombaar dat het aantal schadeherstelbedrijven de komende jaren verder gaat afnemen`, is te lezen in het rapport.

Focwa-voorzitter Denis Maessen zei vorige week tijdens het Focwa Jaarcongres dat hij ook verwacht dat het aantal schadeherstelbedrijven af zal nemen en dat er in 2025 nog 500 herstellers over zullen zijn.

Lees de Rabobank sectoranalyse Schadebranche (pdf) in de rubriek Feiten & cijfers.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.