Gestolen auto’s minder vaak teruggevonden

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het totaal aantal gestolen voertuigen is de afgelopen jaren stabiel. Wel worden er vaker jonge, snelle auto’s (o tot 3 jaar) gestolen: de eerste vijf maanden van 2013 waren dat er 14% meer dan vorig jaar. Dieven beschikken over technisch geavanceerde hulpmiddelen waardoor ze deze auto’s kunnen stelen.

Ook zijn er volgens de onderzoekers banden tussen legale bedrijven, bijvoorbeeld onderdelenhandelaren, en illegale organisaties die zich bezig houden met autodiefstal, illegale wapenhandel, witwassen en vrouwenhandel.  

Financiële schade
De schade door diefstal van jonge voertuigen bedroeg in 2012 voor verzekeraars meer dan €100 miljoen. Dit is een stijging van 56 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2013 zal de schade tussen de €140 en €150 miljoen bedragen.

De schade als gevolg van gestolen auto-onderdelen en goederen uit auto’s bedraagt €350 miljoen. Het gaat dan om diefstal van bijvoorbeeld navigatieapparatuur, winterbanden en airbags, maar ook om braakschade. 

Wetgeving
Stichting AVC pleit voor meer internationale samenwerking om diefstal op te sporen en preventie door voertuigonderdelen te markeren. De Europese Commissie zou dit volgens de stichting verplicht moeten stellen. Deze maatregel zou tot een halvering van het aantal diefstallen leiden. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.