Brussel wil Parlementaire enquête over dieselgate

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat maakte het Europees Parlement gisteravond bekend. De voorzitters van de fracties in het Europees Parlement stemden in met de komst van een onderzoekscommissie. 

In oktober werd er al geroepen om een grondig onderzoek naar de rol van ambtenaren en lidstaten in het schandaal. Naar verluidt was het gebruik van sjoemelsoftware al bekend bij een aantal hoge ambtenaren maar hielden die het onder de pet. 

Volkswagen voert zelf een intern onderzoek uit naar het schandaal. Daar zijn onlangs de eerste uitkomsten van bekend gemaakt. 

Goedkeuring voor recall
Volkswagen heeft goedkeuring gekregen van de KBA voor de technische aanpassingen die er tijdens de recall van de sjoemeldiesels moeten worden uitgevoerd. Het gaat om zo`n 8,5 miljoen dieselmotoren in Europa die moeten worden aangepast. 

De 1.2- en 2.0-liter motoren behoeven alleen een softwareupdate, bij de 1.6-liter motoren moet ook een onderdeel worden geinstalleerd dat de luchtstroom in de motor reguleert. De terugroepactie gaat in januari 2016 van start, meldt persbureau Bloomberg