Ook verdachte software in 3.0 diesels van VW

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volkswagen ontkent dat er sprake is van sjoemelsoftware. Het concern meldt dat er inderdaad software in de 3.0 litermotor zit die niet `adequaat` is omschreven, maar VW ontkent dat het software betreft die de emissies verandert in een testomgeving.

Eerder gaf VW al toe dat bij andere modellen de software niet goed is omschreven en het trok daarom de certificeringsaanvraag voor 2016-modellen in.

Porsche
De motoren zitten volgens EPA in de Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne en de Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L, en Q5 van modeljaren tussen 2014 en 2016. In de normale rijmodus zou de uitstoot van stikstofoxide negen keer hoger zijn dan de toegestane norm. Het is de eerste keer dat er een model van Porsche genoemd wordt in het schandaal.

In totaal zijn er volgens het EPA tienduizend van deze modellen waar de software in zit verkocht in de Verenigde Staten.

In september meldde EPA dat bepaalde 2.0 literdiesels van Volkswagen zijn voorzien van sjoemelsoftware, die ervoor zorgt dat NOx-uitstoot bij emissietests vele malen lager is dan de uitstoot in de praktijk. Hierbij zijn wereldwijd zo’n 11 miljoen voertuigen betrokken.