Cecra wil bij Europese Commissie gedragsregels afdwingen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Na het aflopen van de BER per 1 juni moesten dealers en fabrikanten onderling nieuwe afspraken maken, maar volgens Cecra leverden de gesprekken met fabrikantenvereniging Acea en met individuele fabrikanten niet het gewenste resultaat. Een verzoek tot nieuwe onderhandelingen werd door Acea afgewezen.

Cecra wil dat er een code of conduct komt waarin richtlijnen worden opgesteld over onder meer vergoedingen bij opzegging, overdracht van contracten en multibranding.

Regelgeving is noodzaak
Volgens Arnold Koopmans, hoofd juridische zaken bij Bovag en bestuurslid bij Cecra, is Europese inmenging vereist voor een evenwichtige handelsrelatie. “Wanneer Acea niet ingaat op de uitnodiging tot dialoog en Cecra vervolgens ook van de fabrikanten zelf een nee krijgt, is daarmee bewezen dat de noodzaak van regelgeving groot is”, aldus Koopmans. “Vanwege het machtsverschil tussen fabrikanten en dealers is bijsturing absoluut noodzakelijk. Dit kan in de concurrentieregelgeving of op een andere manier, maar de Commissie moet niet enkel op de markt vertrouwen. Dat is nu wel duidelijk geworden.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.