SOS International gestart als alarmcentrale Nederlandse hoofdwegen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Hans Coffeng (l.), ceo van CED, en Ryan Florijn, voorzitter SIMN (foto: CED)

Het Landelijk Centraal Meldpunt (LCM) keert vandaag terug naar SOS International, meldt CED, dat de alarmcentrale in 2016 overnam van verzekeraar ASR. Het LCM zorgt er voor dat de Nederlandse wegen zo snel mogelijk weer vrijgemaakt worden na een ongeval of pechsituatie, zodat het andere verkeer er zo min mogelijk hinder van heeft.

Afgelopen twee jaar was Allianz de meldcentrale van het LCM, de twee jaar daarvoor was het ook al SOS International. 

Voorlopige gunning ingetrokken

De aanbesteding van het LCM had dit keer flink wat voeten in de aarde. In september 2018 werd na de aanbesteding een voorlopige gunning verleend aan SOS International. Ontbindende voorwaarde was een praktijk- en systeemtest van vijf maanden. Daarbij ging het mis, volgens de Stichting Incident Management Nederland (SIMN), verantwoordelijk voor het LCM. SIMN en CED kregen een geschil over de mate waarin er tijdens de tests al sprake moest zijn van geautomatiseerde waarschuwingen voor bergers. SIMN stelde begin dit jaar dat de opdracht aan CED werd ingetrokken en aan de (onbekende) tweede partij uit de aanbesteding gegund zou worden.

Kort geding

CED spande een kort geding aan en de rechtbank van Amsterdam oordeelde dat de voorlopige gunning onterecht door SIMN werd ingetrokken. De rechter besloot dat CED nog een kans gegeven moest worden om opnieuw een test te doen. Dat gebeurde met goed resultaat en de aanbesteding bleef in het voordeel van CED. 

Bij het LCM worden alle ongelukken en gevaarlijke pechgevallen met personenauto’s gemeld op snelwegen of belangrijke provinciale wegen. Dat zijn jaarlijks ruim 120 duizend meldingen: 55 duizend meldingen van ongevallen en 65 duizend meldingen van pechvoertuigen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

SOS International gestart als alarmcentrale Nederlandse hoofdwegen | Automotive Online

SOS International gestart als alarmcentrale Nederlandse hoofdwegen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Hans Coffeng (l.), ceo van CED, en Ryan Florijn, voorzitter SIMN (foto: CED)

Het Landelijk Centraal Meldpunt (LCM) keert vandaag terug naar SOS International, meldt CED, dat de alarmcentrale in 2016 overnam van verzekeraar ASR. Het LCM zorgt er voor dat de Nederlandse wegen zo snel mogelijk weer vrijgemaakt worden na een ongeval of pechsituatie, zodat het andere verkeer er zo min mogelijk hinder van heeft.

Afgelopen twee jaar was Allianz de meldcentrale van het LCM, de twee jaar daarvoor was het ook al SOS International. 

Voorlopige gunning ingetrokken

De aanbesteding van het LCM had dit keer flink wat voeten in de aarde. In september 2018 werd na de aanbesteding een voorlopige gunning verleend aan SOS International. Ontbindende voorwaarde was een praktijk- en systeemtest van vijf maanden. Daarbij ging het mis, volgens de Stichting Incident Management Nederland (SIMN), verantwoordelijk voor het LCM. SIMN en CED kregen een geschil over de mate waarin er tijdens de tests al sprake moest zijn van geautomatiseerde waarschuwingen voor bergers. SIMN stelde begin dit jaar dat de opdracht aan CED werd ingetrokken en aan de (onbekende) tweede partij uit de aanbesteding gegund zou worden.

Kort geding

CED spande een kort geding aan en de rechtbank van Amsterdam oordeelde dat de voorlopige gunning onterecht door SIMN werd ingetrokken. De rechter besloot dat CED nog een kans gegeven moest worden om opnieuw een test te doen. Dat gebeurde met goed resultaat en de aanbesteding bleef in het voordeel van CED. 

Bij het LCM worden alle ongelukken en gevaarlijke pechgevallen met personenauto’s gemeld op snelwegen of belangrijke provinciale wegen. Dat zijn jaarlijks ruim 120 duizend meldingen: 55 duizend meldingen van ongevallen en 65 duizend meldingen van pechvoertuigen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.