Milieudefensie verliest hoger beroep over luchtkwaliteit

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep vastgesteld dat de Nederlandse overheid voldoende maatregelen neemt om de luchtvervuiling terug te dringen. Eerder verloor Milieudefensie de rechtszaak voor gezonde lucht tegen de Staat al in een rechtszaak waarna de organisatie vervolgens in hoger beroep ging.

De milieuorganisatie begon in 2017 een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat, nadat het eerder dat jaar een kort geding over luchtvervuiling gewonnen had. Die uitspraak is nu door het Hof vernietigd.

De milieuorganisatie wees erop dat lang niet overal in Nederland wordt voldaan aan de richtlijnen voor fijnstof en stikstofdioxide van gezondheidsorganisatie WHO. Volgens het Hof kan de Staat niet worden gedwongen om nu al aan de WHO-richtlijnen te voldoen, maar moeten wel maatregelen worden genomen om die doelen te halen.

In de gaten houden

In een reactie laat Milieudefensie weten dat de uitspraak te beschouwen als een ‘stok achter de deur voor gezondere lucht’. De organisatie meldt de uitvoering van de nieuwe plannen scherp in de gaten te houden. “Zonder deze rechtszaak had de overheid geen actie ondernomen, zegt ook het Hof”, aldus Anne Knol van Milieudefensie. In het hoger beroep eiste de organisatie dat ons land in ieder geval voldoet aan de Europese wet voor de luchtkwaliteit.

Lees hier de uitspraak.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.