Bovag en bonden ruziën verder over zaterdag: stakingen in Almere

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Bovag vindt bonden 'halsstarrig'. (Foto: Bovag)

Vandaag staakt het werkplaatspersoneel van Stern, Broekhuis en Dijkstra Citroën in Almere. Automonteurs uit andere garages van de autoboulevard Almere kunnen zich nog bij de staking aansluiten, melden FNV en CNV. Zij eisen voor de nieuwe cao motorvoertuigen dat de zaterdag een vrijwillige werkdag blijft, mét een toeslag. 

Bovag zegt de indruk te hebben dat de vakbonden niet uit zijn op een goede nieuwe cao, maar slechts op een conflict en profilering. Volgens de brancheorganisatie geven de vakbonden “geen krimp” in reactie op de stap van Bovag om verplicht werken op zaterdag te laten vallen. Hiermee zijn de onderhandelingen vastgelopen. Bovag-woordvoerder Paul de Waal zegt dat brancheorganisatie zich nu gaat beraden op de ontstane situatie en zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de vakbonden zouden zijn uitonderhandeld. De oude cao liep tot 1 november 2018 en blijft gewoon van kracht totdat er een nieuwe cao is.

Behouden zoals het is

“De zaterdag als werkdag blijft voor ons het belangrijkste struikelpunt. We willen behouden wat er nu is”, zegt Albert Kuiper van de FNV in een reactie tegen Automotive. Volgens hem zijn de onderhandelingen vastgelopen op het punt dat Bovag geen afstand zou hebben genomen van de verplichting om op zaterdag te werken. “In hun optiek kunnen medewerkers in het bedrijf zich vrijwillig melden om te werken op zaterdag, maar als niemand zich meldt, dan wil de Bovag dat de werkgever iemand kan aanwijzen die op zaterdag werkt. Dan is er natuurlijk geen sprake van vrijwilligheid. Naar ons idee heeft de Bovag nog steeds geen economische urgentie kunnen aantonen waarom dit nodig zou zijn”, aldus Kuiper, die meldt dat er acties en stakingen worden voorbereid. “Wij zijn druk bezig om op korte termijn verrassingsacties te organiseren.”

Two to tango

Bovag-voorzitter Bertho Eckhart zegt in een persbericht dat er tot op heden slechts van de werkgevers beweging komt in deze cao-onderhandelingen. “It takes two to tango, maar met deze halsstarrigheid is van samen dansen geen sprake. We beraden ons op het vervolg en sluiten geen enkel scenario op voorhand uit.”

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.