Vakbonden dreigen met staken in cao-onderhandeling

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De vakbonden stelden Bovag vanavond een ultimatum.

Vakbonden FNV en CNV hebben vanavond een treurwilg van gereedschap aangeboden bij het Bovag-huis in Bunnik. Het kantoor was en bleef echter leeg: de Bovag bleek niet ontvankelijk voor het gebaar. “We hebben een aantal keer gehoor gegeven aan de vraag om een en ander in ontvangst te nemen, maar we vinden dit moment eerlijk gezegd ongepast. We zijn nog in gesprek, en wat ons betreft constructief, dus we begrijpen niet waarom er op dit moment actie moet worden gevoerd”, aldus woordvoerder Paul de Waal in een telefonische reactie.

Zo’n 100 mensen verzamelden zich voor de slagboom voor de parkeerplaats van het Bovag-huis. Onder andere onderhandelaars Marco Hietkamp (CNV), Albert Kuiper (FNV)  en Jos Brocken (FNV) spraken de menigte toe. De teneur: aan de zaterdag als vrije dag kan niet worden getornd. “Natuurlijk is het werken op zaterdag bespreekbaar. Volgens mij doen heel veel werknemers er ook niet moeilijk over”, aldus  vakbondsbestuurder Jos Brocken. “Maar we vinden wel dat er een toeslag tegenover moet staan en dat het op basis van vrijwilligheid moet zijn.”

Ultimatum

Bovag stelt zich op het standpunt dat de zaterdag een reguliere werkdag moet zijn in een vijfdaagse werkweek. FNV en CNV stelden een ultimatum: uiterlijk dinsdag 6 november om 7 uur moet de Bovag akkoord gaan met de zaterdag als werkdag op basis van vrijwillige inroostering en met een toeslag, een loonsverhoging van 3,5 procent per november en een nieuwe cao met een looptijd van 1 jaar. “Anders vormen acties en stakingen in de bedrijven de volgende stap van de vakbond in dit moeizame cao-proces. En dinsdag is dan misschien wel een goed moment om meteen maar te beginnen”, aldus Kuiper.

“Een ultimatum stellen terwijl je in gesprek bent klinkt mij vreemd in de oren”, reageert De Waal. “Bij onderhandelen kun je niet op deze manier proberen je zin door te drijven. Het is wat ons betreft ketelmuziek. Wat ons betreft blijven we gewoon in gesprek.”

Bovag en de vakbonden zijn al geruime tijd in onderhandeling over een nieuwe cao. De huidige loopt vanavond af.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.