‘Tesla en Volvo stellen ambities autonoom rijden bij’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
De Drive Me-vloot van Volvo bestaat uit elektrische XC90's. (Foto: Volvo)

Automobilwoche kwam gisteren met het bericht dat Tesla-topman Elon Musk op een conferentie heeft gezegd dat de eerdere ambitie om al in 2018 volledig autonoom rijdende auto’s op de weg te brengen, niet waargemaakt kan worden. Musk had twee jaar geleden een toekomstbeeld geschetst waarin de inzittenden van een Tesla enkel nog passagiers zijn. Enkel de wetgever kon volgens hem nog een belemmering vormen: in 2018 zou de techniek er klaar voor zijn, maar die ambitie blijkt toch aan de hoge kant.

De verwachting is nu dat over drie jaar, in 2020, de techniek zo ver is ontwikkeld dat auto’s beter door het verkeer kunnen sturen dan mensen, zo vertelde Musk tijdens de NIPS-conferentie in Long Beach (Californië). Zijn uitspraken hebben mede te maken met het feit dat Tesla’s Autopilot niet altijd even goed reageert als de fabrikant zou willen. Ook heeft Mobileye, dat erg ver is in de besturingstechnieken, de samenwerking met Tesla vorig jaar opgezegd. Daardoor is de ontwikkeling vertraagd.

Drive Me

Ook Volvo heeft zijn ambities op het vlak van autonoom rijden bijgesteld. Het Zweedse concern heeft bij de aankondiging van het Drive Me-programma in 2014 toegezegd dat het op een speciaal circuit rond Gothenburg honderd volledig autonoom rijdende auto’s op de weg gaat zetten. Die ambitie is nu aangepast naar het doel honderd mensen te vervoeren in zelfsturende Volvo’s, meldt Autonews Europe. In eerste instantie zullen deze mensen slechts de beschikking krijgen over dezelfde level 2-techniek die beschikbaar is voor iedere consument die een XC90 aanschaft. Later moet dit programma opschalen tot een model dat level 4 bereikt op het gebied van autonoom rijden.

Level 2 houdt in dat een auto deels zelfstandig kan rijden, maar dat de bestuurder altijd moet blijven opletten: de Tesla autopilot is het bekendste voorbeeld. In level 4 kan de auto in vrijwel elke situatie zelfstandig rijden en hoeft de bestuurder niet meer op te letten. Nog een stapje verder is de autonome auto die enkel nog een bestemming hoeft op te krijgen en de passagiers daar vervolgens aflevert. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.