Inval bij vier autobedrijven op verdenking witwassen en btw-fraude (Update)

BTW-carrousel • Er is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350 duizend euro contant geld en 25 bankrekeningen, aldus de politie.
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De politie viel binnen bij vier autobedrijven. (Foto: Shutterstock)

De landelijke politie en Fiod hebben vanmorgen invallen gedaan bij vier verschillende autobedrijven, op verdenking van grensoverschrijdende btw-fraude, valsheid in geschrifte bij de export van auto’s en het faciliteren van witwassen. De autobedrijven zouden tussen 2017 en 2019 voor in totaal ongeveer 120 miljoen euro aan tweedehands lease-auto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren, tegen grote sommen contant geld. De bedrijven worden daarom niet alleen verdacht van btw-fraude en valsheid in geschrifte, maar ook van het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat meldt de landelijke politie vanmorgen.

Fictieve autobedrijven

Ongeveer 175 medewerkers van de Fiod en politie doorzochten 9 bedrijfspanden en 6 woningen. Naast de fysieke en digitale administratie is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350 duizend euro cashgeld en 25 bankrekeningen. De auto’s die werden verkocht door de bedrijven zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Die fictieve bedrijven, volgens de instanties ‘ploffers’ en ‘missing traders’. Deze bedrijven zouden op naam staan van een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland, die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

Indien een bedrijf weet of had moeten weten dat hij levert aan een ‘ploffer’ in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar. Het btw-nadeel in dit onderzoek wordt berekend op ongeveer 21 miljoen euro. De fiscus gaat dat bedrag naheffen bij de Nederlandse autobedrijven.In december 2018 vond Automotive IMPEX Day plaats, waarop uitvoerig werd ingegaan op de btw-carrousel. Lees hier het verslag van die dag.

Volgens de Telegraaf zou het gaan om Libanees drugsgeld, waarbij in de afgelopen 5 jaar ruim een miljard euro aan crimineel geld ons land binnen zou zijn gekomen. Één van de criminele geldtransporten naar Berlijn werd enkele jaren geleden onderschept, waarna de politie het onderzoek ‘Trailers’ naar de witwasconstructie opende, aldus de krant.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Inval bij vier autobedrijven op verdenking witwassen en btw-fraude (Update) | Automotive Online

Inval bij vier autobedrijven op verdenking witwassen en btw-fraude (Update)

BTW-carrousel • Er is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350 duizend euro contant geld en 25 bankrekeningen, aldus de politie.
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De politie viel binnen bij vier autobedrijven. (Foto: Shutterstock)

De landelijke politie en Fiod hebben vanmorgen invallen gedaan bij vier verschillende autobedrijven, op verdenking van grensoverschrijdende btw-fraude, valsheid in geschrifte bij de export van auto’s en het faciliteren van witwassen. De autobedrijven zouden tussen 2017 en 2019 voor in totaal ongeveer 120 miljoen euro aan tweedehands lease-auto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren, tegen grote sommen contant geld. De bedrijven worden daarom niet alleen verdacht van btw-fraude en valsheid in geschrifte, maar ook van het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat meldt de landelijke politie vanmorgen.

Fictieve autobedrijven

Ongeveer 175 medewerkers van de Fiod en politie doorzochten 9 bedrijfspanden en 6 woningen. Naast de fysieke en digitale administratie is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350 duizend euro cashgeld en 25 bankrekeningen. De auto’s die werden verkocht door de bedrijven zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Die fictieve bedrijven, volgens de instanties ‘ploffers’ en ‘missing traders’. Deze bedrijven zouden op naam staan van een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland, die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

Indien een bedrijf weet of had moeten weten dat hij levert aan een ‘ploffer’ in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar. Het btw-nadeel in dit onderzoek wordt berekend op ongeveer 21 miljoen euro. De fiscus gaat dat bedrag naheffen bij de Nederlandse autobedrijven.In december 2018 vond Automotive IMPEX Day plaats, waarop uitvoerig werd ingegaan op de btw-carrousel. Lees hier het verslag van die dag.

Volgens de Telegraaf zou het gaan om Libanees drugsgeld, waarbij in de afgelopen 5 jaar ruim een miljard euro aan crimineel geld ons land binnen zou zijn gekomen. Één van de criminele geldtransporten naar Berlijn werd enkele jaren geleden onderschept, waarna de politie het onderzoek ‘Trailers’ naar de witwasconstructie opende, aldus de krant.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.