Chinees EV-merk Nio in 2022 naar Nederland

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Nio betreedt in het komende jaar de Nederlandse markt. (Foto: Nio) (Foto: Nio.)

Nio, de Chinese fabrikant van elektrische auto’s, betreedt in 2022 de Nederlandse markt. Dat maakte het bedrijf zaterdag bekend tijdens de lancering van de middelgrote elektrische sedan ET5. Een datum voor de start van de verkoop wordt nog niet gegeven.

Naast Nederland gaat het merk in 2022 ook in Duitsland, Zweden en Denemarken verkocht worden. Nio richtte zich tot dit jaar, toen het de markt in Noorwegen betrad, enkel op de Chinese markt. William Li, voorzitter van de Raad van Bestuur en ceo van Nio, is positief over het komende jaar. “In 2022 gaan we door met het verdubbelen van onze product- en technologieontwikkeling, het versnellen van de uitrol van ons servicenetwerk en het betreden van meer markten wereldwijd.” Het doel van het bedrijf is om tegen 2025 actief te zijn in meer dan 25 landen wereldwijd.

Salesmodel

Tessa Dijkman, woordvoerder namens Nio voor Nederland, kan weinig vertellen over het Nederlandse salesmodel van het merk. “Het ligt in de verwachting dat er ook in Nederland een Nio House geopend gaat worden, zoals ook in Oslo is gebeurd. Maar wanneer en waar dat gebeurt in Nederland is nu nog niet bekend.” Het bedrijf bestempelt zijn Nio Houses liever als communities dan als showrooms. Op zijn website geeft de fabrikant een omschrijving van hoe de Houses er – in ieder geval in China – uitzien. “Een Nio House is meer dan een showroom: zo is er een café, bibliotheek, zijn er diverse bezoekersruimten voor vergaderingen of presentaties, en is er een woonkamerachtige lounge om te wachten of te relaxen.” In China hebben de Nio Houses ook kinderopvang. Het doet in die zin veel denken aan de gallery’s en brandstores waarmee ook door andere fabrikanten wordt geëxperimenteerd.Lees ook de analyse over de nieuwe stores: ‘Je verdient er geen dubbeltje mee’.

Nio sloot onlangs ook een overeenkomst met Shell voor de bouw en exploitatie van batterijwisselstations voor elektrische auto’s in Europa en China. Ook krijgen Nio-rijders toegang tot de Europese laadstations van de brandstofleverancier. Het concept van laadwisselstations is opvallend omdat een soortgelijke constructie in Europa eerder op een mislukking uitliep.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Chinees EV-merk Nio in 2022 naar Nederland | Automotive Online

Chinees EV-merk Nio in 2022 naar Nederland

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Nio betreedt in het komende jaar de Nederlandse markt. (Foto: Nio) (Foto: Nio.)

Nio, de Chinese fabrikant van elektrische auto’s, betreedt in 2022 de Nederlandse markt. Dat maakte het bedrijf zaterdag bekend tijdens de lancering van de middelgrote elektrische sedan ET5. Een datum voor de start van de verkoop wordt nog niet gegeven.

Naast Nederland gaat het merk in 2022 ook in Duitsland, Zweden en Denemarken verkocht worden. Nio richtte zich tot dit jaar, toen het de markt in Noorwegen betrad, enkel op de Chinese markt. William Li, voorzitter van de Raad van Bestuur en ceo van Nio, is positief over het komende jaar. “In 2022 gaan we door met het verdubbelen van onze product- en technologieontwikkeling, het versnellen van de uitrol van ons servicenetwerk en het betreden van meer markten wereldwijd.” Het doel van het bedrijf is om tegen 2025 actief te zijn in meer dan 25 landen wereldwijd.

Salesmodel

Tessa Dijkman, woordvoerder namens Nio voor Nederland, kan weinig vertellen over het Nederlandse salesmodel van het merk. “Het ligt in de verwachting dat er ook in Nederland een Nio House geopend gaat worden, zoals ook in Oslo is gebeurd. Maar wanneer en waar dat gebeurt in Nederland is nu nog niet bekend.” Het bedrijf bestempelt zijn Nio Houses liever als communities dan als showrooms. Op zijn website geeft de fabrikant een omschrijving van hoe de Houses er – in ieder geval in China – uitzien. “Een Nio House is meer dan een showroom: zo is er een café, bibliotheek, zijn er diverse bezoekersruimten voor vergaderingen of presentaties, en is er een woonkamerachtige lounge om te wachten of te relaxen.” In China hebben de Nio Houses ook kinderopvang. Het doet in die zin veel denken aan de gallery’s en brandstores waarmee ook door andere fabrikanten wordt geëxperimenteerd.Lees ook de analyse over de nieuwe stores: ‘Je verdient er geen dubbeltje mee’.

Nio sloot onlangs ook een overeenkomst met Shell voor de bouw en exploitatie van batterijwisselstations voor elektrische auto’s in Europa en China. Ook krijgen Nio-rijders toegang tot de Europese laadstations van de brandstofleverancier. Het concept van laadwisselstations is opvallend omdat een soortgelijke constructie in Europa eerder op een mislukking uitliep.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.