Reclame Code Commissie wijst klacht over Ford navigatie af

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
In de navigatiesystemen van nieuwe Fords zitten volgens de Consumentenbond kaarten uit 2014. (Foto: Ford)

Autofabrikant Ford maakt zich niet schuldig aan het onvoldoende informeren van zijn klanten over oude kaarten in zijn navigatiesystemen van nieuwe auto’s. Dat is het oordeel van het College van Beroep van de Reclame Code Commissie naar aanleiding van een klacht van de Consumentenbond.

Eerdere uitspraak

Met het besluit gaat het College in tegen een eerdere beslissing van de Reclame Code Commissie. Volgens het College zijn de kaarten niet zo oud als de Consumentenbond stelt. Daarnaast stelt het College dat consumenten op basis van de informatie op de website van Ford niet hoeven te verwachten dat nieuwe auto’s altijd met recente kaarten worden geleverd.

De informatie op de website gaat met name over de bediening van het navigatiesysteem, waardoor consumenten naar oordeel van het College niet onjuist geïnformeerd worden doordat informatie ontbreekt over hoe oud de routekaarten zijn. Ook wijst Ford op de website op de mogelijkheid tot updaten, waaruit volgens het College blijkt dat consumenten kunnen afleiden dat de routekaarten kunnen verouderen. Bekijk de volledige uitspraak van het College van beroep van de Reclame Code Commissie in de Automotive Kennisbank.

Teleurgesteld

De Consumentenbond laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. “Ford strooide in haar verweer met jaartallen en kreeg daardoor gelijk”, zegt Consumentenbond-directeur Bart Combée. “Maar ook in de redenering van Ford zijn consumenten ruim anderhalf jaar misleid. Daar is nu geen oordeel over geveld. Wij vinden dat consumenten niet hoeven te verwachten in een splinternieuwe auto gedateerde navigatiekaarten geleverd te krijgen.”

Ford Nederland is gevraagd om een reactie, maar was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.