Automotive-giganten Markeur en Spuigroep fuseren

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat melden beide bedrijven aan Automotive. 

Er is weinig overlap in de activiteiten, behalve in verhuur (respectievelijk Multirent en Europcar) en leasing (Multilease en Achilles). Markeur voert naast Mulitirent en Multilease ook nog dealerholding Motorhuis. Spuigroep voert Europcar, Achilles Autolease, Boedelbak en Avia (brandstof). Het nieuwe bedrijf gaat verder onder de naam Spuigroep.

De naam Markeur verdwijnt, en Multirent wordt samengevoegd met Europcar. Deze verhuurtak gaat verder onder de naam van die laatste. Over een samenvoeging van Multilease en Achilles Autolease wordt nog gesproken, Motorhuis blijft actief onder eigen naam. “Deze fusie past in de strategische heroriëntatie die wij momenteel uitvoeren”, zegt Markeur-cfo Arie Bast. Eerder verkocht Markeur dochters Autoschadehuis en Multi Energy. Een van de belangrijkste doelen is groeien met Multilease en het verbeteren van het resultaat van Motorhuis, dealer van onder andere Opel, Fiat, Citroen, Alfa Romeo, Hyundai en Mazda.

Terugkeer in dealerland
Spuigroep-eigenaar Leo van Beukering krijgt de dagelijkse leiding over het bedrijf. De rol van de familie Boon, aandeelhouders van Markeur, wordt kleiner. De familie krijgt een belang in het nieuwe bedrijf, maar er worden geen uitspraken gedaan over de aandelenverdeling. Voor Van Beukering betekent de fusie een terugkeer in dealerland. In 2006 verkocht hij zijn dealerbedrijven. “Toen hadden we onvoldoende schaalgrootte. Dat heeft Motorhuis wel en daardoor is er een sterk verstevigend effect tussen dealerbedrijf en de overige activiteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat door deze fusie een krachtige organisatie ontstaat met een breed palet aan activiteiten. Wij zien uit naar samenwerking met het Markeur-team om dit te realiseren.”

Enkele kenmerken van het nieuwe bedrijf:

 • Omzet: 500-600 miljoen euro
 • Medewerkers (fte): 1.055  
 • Leasevloot: 12.000 
 • Verhuurvloot: 5.300
 • Tankstations: 37 
 • Dealervestingen: 19
 • Verhuurvestigingen: 41 

De fusie is ter goedkeuring voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Automotive-giganten Markeur en Spuigroep fuseren | Automotive Online

Automotive-giganten Markeur en Spuigroep fuseren

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat melden beide bedrijven aan Automotive. 

Er is weinig overlap in de activiteiten, behalve in verhuur (respectievelijk Multirent en Europcar) en leasing (Multilease en Achilles). Markeur voert naast Mulitirent en Multilease ook nog dealerholding Motorhuis. Spuigroep voert Europcar, Achilles Autolease, Boedelbak en Avia (brandstof). Het nieuwe bedrijf gaat verder onder de naam Spuigroep.

De naam Markeur verdwijnt, en Multirent wordt samengevoegd met Europcar. Deze verhuurtak gaat verder onder de naam van die laatste. Over een samenvoeging van Multilease en Achilles Autolease wordt nog gesproken, Motorhuis blijft actief onder eigen naam. “Deze fusie past in de strategische heroriëntatie die wij momenteel uitvoeren”, zegt Markeur-cfo Arie Bast. Eerder verkocht Markeur dochters Autoschadehuis en Multi Energy. Een van de belangrijkste doelen is groeien met Multilease en het verbeteren van het resultaat van Motorhuis, dealer van onder andere Opel, Fiat, Citroen, Alfa Romeo, Hyundai en Mazda.

Terugkeer in dealerland
Spuigroep-eigenaar Leo van Beukering krijgt de dagelijkse leiding over het bedrijf. De rol van de familie Boon, aandeelhouders van Markeur, wordt kleiner. De familie krijgt een belang in het nieuwe bedrijf, maar er worden geen uitspraken gedaan over de aandelenverdeling. Voor Van Beukering betekent de fusie een terugkeer in dealerland. In 2006 verkocht hij zijn dealerbedrijven. “Toen hadden we onvoldoende schaalgrootte. Dat heeft Motorhuis wel en daardoor is er een sterk verstevigend effect tussen dealerbedrijf en de overige activiteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat door deze fusie een krachtige organisatie ontstaat met een breed palet aan activiteiten. Wij zien uit naar samenwerking met het Markeur-team om dit te realiseren.”

Enkele kenmerken van het nieuwe bedrijf:

 • Omzet: 500-600 miljoen euro
 • Medewerkers (fte): 1.055  
 • Leasevloot: 12.000 
 • Verhuurvloot: 5.300
 • Tankstations: 37 
 • Dealervestingen: 19
 • Verhuurvestigingen: 41 

De fusie is ter goedkeuring voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.