‘Crisisberaad bij Opel’ (update)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Aanleiding voor de bijeenkomst is het dreigement van moederconcern General Motors om hard in te grijpen als Opel er niet in slaagt om op afzienbare termijn winstgevend te worden. De autobouwer verliest jaarlijks bijna een miljard euro.

Eerder al gaf de raad van bestuur aan om nog voor 2014 twee fabrieken in Europa te willen sluiten, in Bochum (D) en in het Britse Ellesmere Port. De vakbonden hebben al aangegeven dat ze wel in Europees verband over reorganisaties willen praten, maar niet op lokaal niveau. Op die manier hopen zij fabriekssluitingen te voorkomen.

Volgens Jaap Timmer, voorzitter van de Europese Vereniging van Opeldealers Euroda, is er geen sprake van een crisissituatie. De vergadering vanmiddag, waarbij hij zelf aanwezig was, stond al tijdenlang als regulier op de agenda. “Iedereen is het er over eens dat we naar een situatie moeten waarin er weer geld verdiend wordt, maar er is op dit moment geen sprake van het sluiten van fabrieken. Vorig jaar zijn harde afspraken gemaakt met het personeel, dat destijds salaris en vakantie heeft ingeleverd, dat de fabrieken in elk geval tot 2014 open blijven. Op dit moment worden alle opties onderzocht om ervoor te zorgen dat Opel/Vauxhall weer winstgevend wordt. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de productie van Chevrolet en de mogelijkheden die de samenwerking met PSA brengt.” Van de verkoop van het bedrijf als geheel is volgens Timmer in elk geval geen sprake. Voor 2012 heeft Opel zes nieuwe modellen aangekondigd en in totaal dertig tegen 2014.

Benoeming
Intussen is bekend geworden dat de Nederlander Alfred Rieck (55) per 1 juli tot vice-president en directeur verkoop, marketing en aftersales bij Opel/Vauxhall is benoemd. Volgens topman Karl-Friedrich Stracke is er voor hem een belangrijke rol weggelegd bij de herstructurering van het bedrijf. Rieck volgt Alain Visser op. Hijzelf is afkomstig van Volkswagen. Voordat hij bij VW kwam, werkte Rieck onder andere bij Skoda in Duitsland, Tsjechië en China, en bij Volvo in Nederland en Zweden.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.