‘Zweedse overheid deed Saab de das om’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Saab-eigenaar Victor Muller had volgens Quote met Youngman en Pang Da een overeenkomst klaar voor een investering van honderden miljoenen euro’s waar General Motors ook mee in zou stemmen. Maar curator Guy Lofalk stak hier, in opdracht van de Zweedse regering, een stokje voor. 

Muller had een constructie bedacht waarbij de Chinezen in ruil voor 54 procent van de aandelen 245 miljoen euro zouden investeren en waar GM ‘welwillend’ tegenover stond. Toen Saab echter in ‘vrijwillige reorganisatie’ ging en Guy Lofalk als bewindvoerder was aangesteld, ging het mis. 

Lofalk reisde zelfstandig naar China af om tot een nieuw voorstel te komen, waarbij Muller het bedrijf uit kon worden gezet. Volgens Quote had Lofalk dit bij zijn aanstelling als opdracht meegekregen van de Zweedse overheid.