RDW: APK-afkeur te weinig gemeld

Redactie Redactie
• Laatste update:

De RDW startte eind 2005 met mystery cars een onderzoek naar de APK, om na te gaan of garages de afkeurprocedure correct uitvoeren en het resultaat melden aan de RDW, zodat een steekproef kan worden uitgevoerd. Er is inmiddels 68 keer een mystery car ingezet en de eerste bevindingen zijn dat het aantal afkeurmeldingen van een bedrijf na een bezoek van zo’n auto gemiddeld met 46% stijgt.

De Bovag zegt in een reactie het begrijpelijk te vinden dat autobedrijven de APK-afkeuring niet altijd bij de RDW melden: deze verplichting is nog maar enkele jaren geleden ingevoerd, dus moeten de keurmeesters wennen.

Dat de APK ook technisch niet goed zou worden uitgevoerd is volgens de Bovag onjuist. Uit de honderdduizenden reguliere steekproeven van de RDW vorig jaar bleek dat meer dan 93% van de APK-keuringen volledig volgens de eisen is uitgevoerd. “Daarmee zitten we op het streefcijfer, dus dat gaat goed”, zegt Koos Burgman, algemeen directeur van de Bovag.

De RDW overweegt sancties te gaan opleggen wanneer het vaststelt dat een autobedrijf een afkeuring niet heeft gemeld. Het is nog niet bekend vanaf wanneer dat zal gebeuren.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.