Volkswagen om olie in EU-beklaagdenbankje

Redactie Redactie
• Laatste update:

De Vereniging van onafhankelijke smeerolieproducenten UEIL heeft deze beschuldiging ingebracht bij de Europese Commissie. Volgens deze vereniging heeft Volkswagen zijn dealers voor een bepaalde jaargang van zijn auto’s voorgeschreven alleen smeerolie van de twee merken te gebruiken. Hiermee zou de autofabrikant de mededingingswetgeving hebben overtreden: dealers moeten de vrijheid hebben ook andere dan de door de fabrikant aanbevolen smeermiddelen te gebruiken, aldus een woordvoerder van de commissie, die de zaak in onderzoek neemt.
Als de beschuldigingen juist blijken, zal de commissie opnieuw vervolging tegen de Duitse fabrikant instellen. Volkswagen was daar de afgelopen jaren al diverse keren slachtoffer van. In mei dit jaar kreeg het een boete opgelegd van ca. 68 miljoen gulden omdat het zijn Duitse dealers in 1996 en ’97 had verboden om de Passat onder de aanbevolen verkoopprijs te verkopen. Tegen deze boete heeft Volkswagen beroep aangetekend. Bij een eerdere boete – voor het verhinderen van de re-export van Volkswagens vanuit Italië – had het daarmee enig succes: de boete ging omlaag van DM 200 miljoen naar DM 176 miljoen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.