Marktplaats-oplichter gebruikt naam bestaand bedrijf: minstens 15 gedupeerden

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Het bedrijf heeft een waarschuwing op de website gezet. (Foto: Autobedrijf Otten)

Sinds ongeveer een week is er op Marktplaats een oplichter actief die zich voordoet als Autobedrijf Otten uit Hoogeveen. Na een aanbetaling laat hij niet meer van zich horen. Het echte Autobedrijf Otten besloot tot een drastische maatregel: op de openingspagina van de website staat een foto van het team met de waarschuwing: “Oplichter actief op Marktplaats onder onze naam! Twijfel je? Neem contact op.”

Net iets te goedkoop

De oplichter of oplichters plaatsen advertenties op Marktplaats die er volkomen legitiem uitzien. Keurige occasions met alle opties, net iets aan de goedkope kant geprijsd. Mensen die reageren hebben daarna via Whatsapp contact met de “verkoper”. Als ze ter controle het Whatsapp nummer bellen wordt opgenomen met “Autobedrijf Otten”. Steevast blijkt dat er meer kapers op de kust zijn en dat de auto moet worden vastgehouden. Maar wie vervolgens een aanbetaling doet hoort niets meer van de oplichters. En daarna bellen ze het échte Autobedrijf Otten om verhaal te halen.

Maarten Vos van Autobedrijf Otten vertelt aan Automotive dat al zeker vijftien gedupeerden zich hebben gemeld. De bedragen die zijn aanbetaald lopen op tot 2.200 euro. “Daarom hebben we dat bericht op de site gezet. We hopen dat dit mensen waarschuwt en dat de oplichter stopt met het misbruiken van onze naam.”

Aangifte

Het autobedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie. Ook is Marktplaats meteen bij de ontdekking geïnformeerd. Op de eerste dag stonden er drie advertenties online. Die zijn dezelfde dag door Marktplaats offline gehaald, maar de volgende ochtend stonden er alweer nieuwe. “Nu lijkt het even rustig”, vertelt Vos. “Maar we zijn bang dat het later weer doorgaat. Je doet er heel weinig tegen.”

Paul de Vries, woordvoerder van Marktplaats benadrukt tegenover Automotive dat het bedrijf er alles aan doet om fraude te voorkomen. “We hebben hier een grote afdeling zitten die enkel met fraude bezig is. Maar als we een gebruiker blokkeren kan die gerust een dag later met een nieuwe account verder gaan. De enige manier waarop dit echt kan stoppen, is als consumenten niet meer zomaar aanbetalen op aanbiedingen die te goed zijn om waar te zijn. Het is een open deur, maar mensen zijn soms te hebberig. Oplichters maken daar gebruik van.”

De Vries adviseert ook om via de Marktplaats app te communiceren. “Als iemand snel naar Whatsapp wil kan dat een signaal zijn. Waarom wil iemand dat? Misschien om zo min mogelijk sporen na te laten.”  Paul de Vries van Marktplaats schrijft regelmatig columns op Automotive. Lees hier zijn pleidooi voor ‘Maandag koopavond’.

Niet enkel de online verkoop van occasions is fraudegevoelig. Ook met voordelige leasecontracten vindt oplichting plaats.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Marktplaats-oplichter gebruikt naam bestaand bedrijf: minstens 15 gedupeerden | Automotive Online

Marktplaats-oplichter gebruikt naam bestaand bedrijf: minstens 15 gedupeerden

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Het bedrijf heeft een waarschuwing op de website gezet. (Foto: Autobedrijf Otten)

Sinds ongeveer een week is er op Marktplaats een oplichter actief die zich voordoet als Autobedrijf Otten uit Hoogeveen. Na een aanbetaling laat hij niet meer van zich horen. Het echte Autobedrijf Otten besloot tot een drastische maatregel: op de openingspagina van de website staat een foto van het team met de waarschuwing: “Oplichter actief op Marktplaats onder onze naam! Twijfel je? Neem contact op.”

Net iets te goedkoop

De oplichter of oplichters plaatsen advertenties op Marktplaats die er volkomen legitiem uitzien. Keurige occasions met alle opties, net iets aan de goedkope kant geprijsd. Mensen die reageren hebben daarna via Whatsapp contact met de “verkoper”. Als ze ter controle het Whatsapp nummer bellen wordt opgenomen met “Autobedrijf Otten”. Steevast blijkt dat er meer kapers op de kust zijn en dat de auto moet worden vastgehouden. Maar wie vervolgens een aanbetaling doet hoort niets meer van de oplichters. En daarna bellen ze het échte Autobedrijf Otten om verhaal te halen.

Maarten Vos van Autobedrijf Otten vertelt aan Automotive dat al zeker vijftien gedupeerden zich hebben gemeld. De bedragen die zijn aanbetaald lopen op tot 2.200 euro. “Daarom hebben we dat bericht op de site gezet. We hopen dat dit mensen waarschuwt en dat de oplichter stopt met het misbruiken van onze naam.”

Aangifte

Het autobedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie. Ook is Marktplaats meteen bij de ontdekking geïnformeerd. Op de eerste dag stonden er drie advertenties online. Die zijn dezelfde dag door Marktplaats offline gehaald, maar de volgende ochtend stonden er alweer nieuwe. “Nu lijkt het even rustig”, vertelt Vos. “Maar we zijn bang dat het later weer doorgaat. Je doet er heel weinig tegen.”

Paul de Vries, woordvoerder van Marktplaats benadrukt tegenover Automotive dat het bedrijf er alles aan doet om fraude te voorkomen. “We hebben hier een grote afdeling zitten die enkel met fraude bezig is. Maar als we een gebruiker blokkeren kan die gerust een dag later met een nieuwe account verder gaan. De enige manier waarop dit echt kan stoppen, is als consumenten niet meer zomaar aanbetalen op aanbiedingen die te goed zijn om waar te zijn. Het is een open deur, maar mensen zijn soms te hebberig. Oplichters maken daar gebruik van.”

De Vries adviseert ook om via de Marktplaats app te communiceren. “Als iemand snel naar Whatsapp wil kan dat een signaal zijn. Waarom wil iemand dat? Misschien om zo min mogelijk sporen na te laten.”  Paul de Vries van Marktplaats schrijft regelmatig columns op Automotive. Lees hier zijn pleidooi voor ‘Maandag koopavond’.

Niet enkel de online verkoop van occasions is fraudegevoelig. Ook met voordelige leasecontracten vindt oplichting plaats.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.