Dick van Ekris (69) overleden

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Van Ekris overleed op vakantie in Portugal. (Foto: Emil Frey)

Oprichter van BMW- en Mini-dealerbedrijf Dick van Ekris is afgelopen weekend op vakantie plotseling overleden. Hij werd 69 jaar. In 1979 nam Dick samen met zijn drie broers Gerrit, Jaap en Henk het familiebedrijf (dat toen vijftig jaar bestond), Ekris Scherpenzeel over van zijn inmiddels overleden vader. Het bedrijf was al sinds 1961 BMW-dealer. Niet lang na de overname openen de gebroeders een tweede vestiging, Ekris Veenendaal. Het bedrijf nam in de jaren erna meerdere collega-dealers over en groeide zo uit tot één van de grotere BMW- en Mini-dealers van Nederland.

In 2006 werd het bedrijf verkocht aan Emil Frey (toen nog PGA Nederland). Het bedrijf heeft momenteel zes vestigingen. Onlangs opende het een Mini-vestiging in Breukelen.

Bij Emil Frey is geschokt gereageerd op het nieuws. Zij roemen Van Ekris. “Met een ongekende gedrevenheid en enorm enthousiasme wist hij Ekris uit te bouwen tot de grootste BMW- en Mini-dealer van Nederland. Ook na de verkoop in 2006 bleef Dick vol geestdrift het bedrijf leiden en was hij zeer actief in de dealervereniging. Met het overlijden van Dick van Ekris verliest de branche en BMW in het bijzonder een markant en gedreven leider.”

Stefanie Wurst, algemeen directeur BMW Group Nederland herinnert Van Ekris als een uitstekend zakenman. “Hij was een instituut. Dick heeft decennialang een grote bijdrage geleverd aan het succes van BMW en Mini in Nederland. Vastberaden, maar ook open voor tegenargumenten en altijd enthousiast. Een voortrekker die altijd vocht voor zijn klanten en zijn bedrijf. Hij was een voorbeeld voor velen. Ons medeleven gaat uit naar familie, vrienden en naaste collega’s. Wij wensen hen heel veel sterkte met dit grote en plotselinge verlies.”

Pioniersgeest

Van Ekris was ook een bekend gezicht in de autosport. Daar wordt verslagen gereageerd op zijn overlijden. “Dick van Ekris was de stuwende kracht achter de autosportactiviteiten van de Veenendaalse BMW-dealer, die jarenlang leidden tot een indrukwekkende reeks van nationale en internationale successen in de toerwagens, de BMW-merkencups en de GT4-racerij”, schrijft Autosport.nl. “Met zijn gedrevenheid, zijn enorme enthousiasme en sportieve instelling was Van Ekris niet alleen een mentor voor en de motor achter zijn team, maar had hij ook enorme verdiensten voor de Nederlandse autosport.” Het blad roemt zijn instelling. “In de sport legde Dick van Ekris een typisch Nederlandse pioniersgeest aan de dag: tegen de zin van BMW Motorsport in ontwikkelde Ekris een eigen GT4-versie op basis van de BMW M4 en won daarmee ook nog eens races en titels.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.