Impact nieuwe avond-lockdown op autoretail lijkt beperkt

Coronavirus • “Ondernemers hebben genoeg flexibiliteit en improvisatietalent om zich aan te passen”, zo signaleert Bert de Kroon, voorzitter Bovag Autodealers en autodealer. 
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Den Haag heeft de steunmaatregelen weer teruggehaald. (Foto: Shutterstock)

De sluitingstijden van 17 uur, onderdeel van de vrijdag aangekondigde nieuwe lockdown, heeft weinig vooralsnog weinig impact op de autoretail. Dat meldt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens desgevraagd aan Automotive. 

Woordvoerder Tom Huyskens van Bovag meldt dat het bij de leden van brancheorganisatie vooralsnog stil over de nieuwe lockdown-maatregelen. De werkplaatsen draaien gewoon door met onderhoud en reparatie en mogen openblijven, omdat ze tot essentiële dienstverlening behoren, alleen de showrooms moeten om 17.00uur dicht.

Eerder open 

Bert de Kroon, voorzitter van Bovag Autodealers en directeur van de Vallei Autogroep, ziet dat ondernemers creatiever zijn geworden. “Ze zijn inmiddels gewend aan de maatregelen en hebben genoeg flexibiliteit en improvisatietalent om zich aan te passen aan de nieuwe maatregelen”, aldus De Kroon. “Sommige dealerbedrijven kiezen ervoor om een eerder open te gaan, vanwege de sluitingstijd om 17.00uur. Vooralsnog lijken de sales, maar ook het onderhoud en reparatie in de werkplaats gewoon door te lopen.”

Bezorgd

In de schadeherstelbranche is men huiveriger voor de huidige lockdown, vooral vanwege het dringende advies om thuis te werken. Vanuit de schadeherstelbranche klinken al een paar weken geluiden dat de toestroom van nieuw werk vermindert vanwege het thuiswerkadvies waardoor er evenals tijdens de eerdere lockdowns, minder verkeer op de weg is. Veel schadebedrijven hopen vooralsnog de maand december nog redelijk door te kunnen komen met hun werkvoorraad. Wat de verdere effecten zullen zijn is volgens Focwa-woordvoerder Brecht Grieten, nog niet te zeggen. Wat hij wel merkt is dat de leden bezorgd zijn.

Nieuwe NOW   

Met de nieuwe lockdown zijn er ook nieuwe regelingen van kracht, zoals de NOW en de TVL. De NOW 5 regeling kent grotendeels dezelfde voorwaarden als NOW 4 en is bedoeld voor ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben. Het streven is dat werkgevers nog in december een aanvraag voor subsidie kunnen doen. Voor de NOW 5 is zo’n 1,5 miljard euro gereserveerd.

Voor het laatste kwartaal van dit jaar verhoogt het kabinet het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten van 68 procent naar 100 procent. Ondernemers die meer dan 30 procent omzetverlies lijden ten opzichte van Q4 van 2019 of Q1 van 2020, kunnen gebruikmaken van de TVL. Het maximale subsidiebedrag dat een mkb-bedrijf kan ontvangen, is 550 duizend euro. 

Daarbij wordt het belastinguitstel voor ondernemers verlengd tot eind van dit jaar. Ook ondernemers die niet eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. De kwartaalaangiftes over eind 2021, die normaliter in januari 2022 worden betaald, vallen ook onder het uitstel. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Impact nieuwe avond-lockdown op autoretail lijkt beperkt | Automotive Online

Impact nieuwe avond-lockdown op autoretail lijkt beperkt

Coronavirus • “Ondernemers hebben genoeg flexibiliteit en improvisatietalent om zich aan te passen”, zo signaleert Bert de Kroon, voorzitter Bovag Autodealers en autodealer. 
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Den Haag heeft de steunmaatregelen weer teruggehaald. (Foto: Shutterstock)

De sluitingstijden van 17 uur, onderdeel van de vrijdag aangekondigde nieuwe lockdown, heeft weinig vooralsnog weinig impact op de autoretail. Dat meldt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens desgevraagd aan Automotive. 

Woordvoerder Tom Huyskens van Bovag meldt dat het bij de leden van brancheorganisatie vooralsnog stil over de nieuwe lockdown-maatregelen. De werkplaatsen draaien gewoon door met onderhoud en reparatie en mogen openblijven, omdat ze tot essentiële dienstverlening behoren, alleen de showrooms moeten om 17.00uur dicht.

Eerder open 

Bert de Kroon, voorzitter van Bovag Autodealers en directeur van de Vallei Autogroep, ziet dat ondernemers creatiever zijn geworden. “Ze zijn inmiddels gewend aan de maatregelen en hebben genoeg flexibiliteit en improvisatietalent om zich aan te passen aan de nieuwe maatregelen”, aldus De Kroon. “Sommige dealerbedrijven kiezen ervoor om een eerder open te gaan, vanwege de sluitingstijd om 17.00uur. Vooralsnog lijken de sales, maar ook het onderhoud en reparatie in de werkplaats gewoon door te lopen.”

Bezorgd

In de schadeherstelbranche is men huiveriger voor de huidige lockdown, vooral vanwege het dringende advies om thuis te werken. Vanuit de schadeherstelbranche klinken al een paar weken geluiden dat de toestroom van nieuw werk vermindert vanwege het thuiswerkadvies waardoor er evenals tijdens de eerdere lockdowns, minder verkeer op de weg is. Veel schadebedrijven hopen vooralsnog de maand december nog redelijk door te kunnen komen met hun werkvoorraad. Wat de verdere effecten zullen zijn is volgens Focwa-woordvoerder Brecht Grieten, nog niet te zeggen. Wat hij wel merkt is dat de leden bezorgd zijn.

Nieuwe NOW   

Met de nieuwe lockdown zijn er ook nieuwe regelingen van kracht, zoals de NOW en de TVL. De NOW 5 regeling kent grotendeels dezelfde voorwaarden als NOW 4 en is bedoeld voor ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben. Het streven is dat werkgevers nog in december een aanvraag voor subsidie kunnen doen. Voor de NOW 5 is zo’n 1,5 miljard euro gereserveerd.

Voor het laatste kwartaal van dit jaar verhoogt het kabinet het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten van 68 procent naar 100 procent. Ondernemers die meer dan 30 procent omzetverlies lijden ten opzichte van Q4 van 2019 of Q1 van 2020, kunnen gebruikmaken van de TVL. Het maximale subsidiebedrag dat een mkb-bedrijf kan ontvangen, is 550 duizend euro. 

Daarbij wordt het belastinguitstel voor ondernemers verlengd tot eind van dit jaar. Ook ondernemers die niet eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. De kwartaalaangiftes over eind 2021, die normaliter in januari 2022 worden betaald, vallen ook onder het uitstel. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.