ABN Amro mag rekening Exit Auto’s niet opzeggen

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
ABN Amro is teruggefloten door Rechtbank Amsterdam waardoor het de zakelijke rekening van Exit Auto's niet mag opzeggen. (Foto: Shutterstock)

ABN Amro mag de zakelijke rekening van universeel autobedrijf Exit Auto’s uit Enschede niet opzeggen. Dat oordeel velt Rechtbank Amsterdam in een kort geding dat het autobedrijf had aangespannen tegen de bank, zo blijkt uit het rechtbankverslag. De bank wilde de rekening van het autobedrijf stopzetten in de strijd tegen witwaspraktijken, maar volgens de Rechtbank Amsterdam zijn er geen aanwijzingen te vinden dat Exit Auto’s zich met soortgelijke praktijken bezighield. 

Voortbestaan

Het autobedrijf, dat eigendom is van Sonja Pandzic en haar zoon Darko Masic, exporteert auto’s naar Servië en Bosnië. Omdat deze auto’s dikwijls contant worden afgerekend, stortte het bedrijf geregeld grote bedragen af. Volgens dagblad Tubantia bedroeg de omzet in 2019 42 miljoen euro, waarvan 25 miljoen cash geld zou zijn. Pandzic stapte naar de rechter omdat zij vreest voor het voortbestaan van haar bedrijf als het niet de beschikking heeft over een zakelijke rekening. Die vrees wordt door de Rechtbank aannemelijk geacht.Volgens Automotive-columnist Rolf Westgeest ontkomen autobedrijven er niet aan om contante betalingen bij export toe te staan.

Geen aanwijzingen

Er zijn volgens Rechtbank Amsterdam geen aanwijzingen dat het autobedrijf medeplichtig is aan witwassen. Wel stelt de rechter dat de onderneming kritisch moet zijn op verdachte transacties. Naast het in stand houden van de zakelijke rekening van het autobedrijf is de bank veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van ruim 1.700 euro die gemaakt zijn door het autobedrijf.

Banken, zoals Rabobank en ABN Amro, nemen het storten van contant geld door autobedrijven al geruime tijd onder de loep. Dat leidde bij de Rabobank tot het opzeggen van de klantrelatie met een autobedrijf die vervolgens teruggedraaid werd.De Rabobank wierp in juli de deur in het slot voor autobedrijven.

Ariën Bikker, senior persvoorlichter corporate banking bij ABN Amro, zegt dat de de bank kennis heeft genomen van het vonnis en zich nu beraadt op een mogelijke juridisch vervolg.

Exit Auto’s is gevraagd om een reactie.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

ABN Amro mag rekening Exit Auto’s niet opzeggen | Automotive Online

ABN Amro mag rekening Exit Auto’s niet opzeggen

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
ABN Amro is teruggefloten door Rechtbank Amsterdam waardoor het de zakelijke rekening van Exit Auto's niet mag opzeggen. (Foto: Shutterstock)

ABN Amro mag de zakelijke rekening van universeel autobedrijf Exit Auto’s uit Enschede niet opzeggen. Dat oordeel velt Rechtbank Amsterdam in een kort geding dat het autobedrijf had aangespannen tegen de bank, zo blijkt uit het rechtbankverslag. De bank wilde de rekening van het autobedrijf stopzetten in de strijd tegen witwaspraktijken, maar volgens de Rechtbank Amsterdam zijn er geen aanwijzingen te vinden dat Exit Auto’s zich met soortgelijke praktijken bezighield. 

Voortbestaan

Het autobedrijf, dat eigendom is van Sonja Pandzic en haar zoon Darko Masic, exporteert auto’s naar Servië en Bosnië. Omdat deze auto’s dikwijls contant worden afgerekend, stortte het bedrijf geregeld grote bedragen af. Volgens dagblad Tubantia bedroeg de omzet in 2019 42 miljoen euro, waarvan 25 miljoen cash geld zou zijn. Pandzic stapte naar de rechter omdat zij vreest voor het voortbestaan van haar bedrijf als het niet de beschikking heeft over een zakelijke rekening. Die vrees wordt door de Rechtbank aannemelijk geacht.Volgens Automotive-columnist Rolf Westgeest ontkomen autobedrijven er niet aan om contante betalingen bij export toe te staan.

Geen aanwijzingen

Er zijn volgens Rechtbank Amsterdam geen aanwijzingen dat het autobedrijf medeplichtig is aan witwassen. Wel stelt de rechter dat de onderneming kritisch moet zijn op verdachte transacties. Naast het in stand houden van de zakelijke rekening van het autobedrijf is de bank veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van ruim 1.700 euro die gemaakt zijn door het autobedrijf.

Banken, zoals Rabobank en ABN Amro, nemen het storten van contant geld door autobedrijven al geruime tijd onder de loep. Dat leidde bij de Rabobank tot het opzeggen van de klantrelatie met een autobedrijf die vervolgens teruggedraaid werd.De Rabobank wierp in juli de deur in het slot voor autobedrijven.

Ariën Bikker, senior persvoorlichter corporate banking bij ABN Amro, zegt dat de de bank kennis heeft genomen van het vonnis en zich nu beraadt op een mogelijke juridisch vervolg.

Exit Auto’s is gevraagd om een reactie.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.