Haaima wint rechtszaak van voormalig Siton-eigenaar om teveel betaald geld

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het Hof stelt dat Haaima en de notaris op het verkeerde been zijn gezet. (Foto: Shutterstock)

Dealerholding BHB (tegenwoordig Haaima Hylkema) heeft een rechtszaak gewonnen van JHV Beheer, de voormalig eigenaar van Siton Autogroep. Dat oordeelde het Hof in Leeuwarden vorige week. BHB kocht in 2017 Siton Autogroep. Vrij snel ontstond er een conflict over de herfinanciering van de schulden van. Het Hof stelt nu BHB in het gelijk en oordeelt dat JHV Beheer, de holding van eigenaar Jan Henk Veenhouwer, 460 duizend euro moet terugbetalen aan BHB. 

De rechtszaak draaide om de financiering van een schuld van JHV Beheer (via dochter Knobben Beheer) aan de ABN Amro.  In februari 2017 werden de twee Opel-dealervestigingen van Siton Autogroep in Heerenveen en Drachten overgenomen door dealerholding Brouwers en Haaima (BHB). Kort voor de ondertekening werd er nog een schuld van 460 duizend euro in de notariële koopakte opgenomen. Dit bedrag werd tevoren aan de koper meegedeeld, en ook door de kandidaat-notaris voorgelezen. Haaima Hylkema staat op plek 31 in de Automotive Dealerholding Top 60. Bestel de uitgave hier.

BHB leefde in de veronderstelling dat de schuld bij ABN Amro zou worden gecompenseerd door de handelsvoorraad van de Siton Autogroep. Het bleek echter om een schuld te gaan van De Knobben bij de bank. BHB stapte daarop naar de rechter. In eerste aanleg werd de eis van BHB afgewezen, maar stelde de rechtbank wel dat er meer onderzoek nodig was.

Intentieovereenkomst

De adviseur van De Knobben stelde in de rechtszaak dat de koopprijs van de aandelen uit drie componenten bestond: de koopprijs van 970 duizend euro en de herfinanciering van twee schulden, waaronder uitdrukkelijk ook de herfinanciering van de schuld van De Knobben aan ABN Amro. Daarom zou dit als afzonderlijke component in het contract zijn opgenomen. Het Hof stelt echter dan in de intentieovereenkomst niet wordt gesproken over herfinanciering van de schuld van De Knobben – de verkoper van de aandelen in Siton Autogroep – aan de bank. Volgens het Hof legt de adviseur niet uit waarom BHB in weerwil van de ondubbelzinnige bewoordingen van de intentieverklaring had moeten begrijpen dat dat wel de bedoeling was.

Verkeerde been

Het Hof schrijft: “Partijen hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van de aandelen in Autogroep tegen betaling van een koopprijs die onder meer inhield dat BHB de schuld in rekening-courant van Autogroep aan ABN Amro zou herfinancieren, maar partijen zijn niet overeengekomen dat BHB ook de schuld in rekening-courant van De Knobben aan ABN Amro zou herfinancieren. BHB verkeerde op basis van de overdrachtsakte ten onrechte in de veronderstelling dat zij 460 duizend euro aan De Knobben moest voldoen in het kader van voldoening van de rekening-courantschuld van Autogroep bij ABN Amro. 

Het hof leidt uit het voorgaande af dat “de notaris door de mail van de adviseur op het verkeerde been is gezet en zo ook BHB. De verklaringen die door de notaris in het kader van het voorlopig getuigenverhoor zijn afgelegd, bevestigen deze lezing.”

In een reactie meldt Arne Brouwers, directeur van Haaima, blij te zijn “dat na vier jaar touwtrekken het recht heeft gesproken”. Jan Henk Veenhouwer meldt teleurgesteld te zijn in de uitspraak van het Hof. Hij heeft nog niet besloten of hij in cassatie gaat tegen de uitspraak. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Haaima wint rechtszaak van voormalig Siton-eigenaar om teveel betaald geld | Automotive Online

Haaima wint rechtszaak van voormalig Siton-eigenaar om teveel betaald geld

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het Hof stelt dat Haaima en de notaris op het verkeerde been zijn gezet. (Foto: Shutterstock)

Dealerholding BHB (tegenwoordig Haaima Hylkema) heeft een rechtszaak gewonnen van JHV Beheer, de voormalig eigenaar van Siton Autogroep. Dat oordeelde het Hof in Leeuwarden vorige week. BHB kocht in 2017 Siton Autogroep. Vrij snel ontstond er een conflict over de herfinanciering van de schulden van. Het Hof stelt nu BHB in het gelijk en oordeelt dat JHV Beheer, de holding van eigenaar Jan Henk Veenhouwer, 460 duizend euro moet terugbetalen aan BHB. 

De rechtszaak draaide om de financiering van een schuld van JHV Beheer (via dochter Knobben Beheer) aan de ABN Amro.  In februari 2017 werden de twee Opel-dealervestigingen van Siton Autogroep in Heerenveen en Drachten overgenomen door dealerholding Brouwers en Haaima (BHB). Kort voor de ondertekening werd er nog een schuld van 460 duizend euro in de notariële koopakte opgenomen. Dit bedrag werd tevoren aan de koper meegedeeld, en ook door de kandidaat-notaris voorgelezen. Haaima Hylkema staat op plek 31 in de Automotive Dealerholding Top 60. Bestel de uitgave hier.

BHB leefde in de veronderstelling dat de schuld bij ABN Amro zou worden gecompenseerd door de handelsvoorraad van de Siton Autogroep. Het bleek echter om een schuld te gaan van De Knobben bij de bank. BHB stapte daarop naar de rechter. In eerste aanleg werd de eis van BHB afgewezen, maar stelde de rechtbank wel dat er meer onderzoek nodig was.

Intentieovereenkomst

De adviseur van De Knobben stelde in de rechtszaak dat de koopprijs van de aandelen uit drie componenten bestond: de koopprijs van 970 duizend euro en de herfinanciering van twee schulden, waaronder uitdrukkelijk ook de herfinanciering van de schuld van De Knobben aan ABN Amro. Daarom zou dit als afzonderlijke component in het contract zijn opgenomen. Het Hof stelt echter dan in de intentieovereenkomst niet wordt gesproken over herfinanciering van de schuld van De Knobben – de verkoper van de aandelen in Siton Autogroep – aan de bank. Volgens het Hof legt de adviseur niet uit waarom BHB in weerwil van de ondubbelzinnige bewoordingen van de intentieverklaring had moeten begrijpen dat dat wel de bedoeling was.

Verkeerde been

Het Hof schrijft: “Partijen hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van de aandelen in Autogroep tegen betaling van een koopprijs die onder meer inhield dat BHB de schuld in rekening-courant van Autogroep aan ABN Amro zou herfinancieren, maar partijen zijn niet overeengekomen dat BHB ook de schuld in rekening-courant van De Knobben aan ABN Amro zou herfinancieren. BHB verkeerde op basis van de overdrachtsakte ten onrechte in de veronderstelling dat zij 460 duizend euro aan De Knobben moest voldoen in het kader van voldoening van de rekening-courantschuld van Autogroep bij ABN Amro. 

Het hof leidt uit het voorgaande af dat “de notaris door de mail van de adviseur op het verkeerde been is gezet en zo ook BHB. De verklaringen die door de notaris in het kader van het voorlopig getuigenverhoor zijn afgelegd, bevestigen deze lezing.”

In een reactie meldt Arne Brouwers, directeur van Haaima, blij te zijn “dat na vier jaar touwtrekken het recht heeft gesproken”. Jan Henk Veenhouwer meldt teleurgesteld te zijn in de uitspraak van het Hof. Hij heeft nog niet besloten of hij in cassatie gaat tegen de uitspraak. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.