Bovag: Helft nieuwe elektrische auto’s op naam particulier

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
De elektrische Kia Niro is onder particulieren de populairste EV. (foto: Shutterstock)

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 6.508 nieuwe elektrische auto’s door particulieren geregistreerd. Dat is ruim de helft van het totale aantal geregistreerde nieuwe elektrische auto’s, meldt Bovag op basis van RDC-cijfers. Vorig jaar was dit nog 34 procent. Het gaat hierbij om door particulieren gekochte en privé geleasete auto’s. Inclusief de zakelijk geleasete auto’s werden er in de eerste drie maanden van dit jaar 12.385 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd. Vorig jaar waren dat er 4.539.

Over de eerste drie maanden is 16 procent van het totaal aantal geregistreerde nieuwe auto’s een EV, tegenover 6 procent vorig jaar. Van deze EV’s zijn er 4.327 door privépersonen gekocht, 2.181 door particulieren geleased en de overige zakelijk ingezet. Volgens Bovag heeft de stijging mede te maken met de subsidie op de aanschaf/lease van een nieuwe EV. Het totale budget hiervoor is vele malen hoger dan vorig jaar. Er is op dit moment voor zo’n 16 duizend auto’s subsidie aangevraagd.

De populairste elektrische auto onder particulieren in het eerste kwartaal was de Kia Niro met ruim 9 procent marktaandeel, gevolgd door de Fiat 500 met meer dan 8 procent en de Peugeot 208 met een aandeel van 7 procent.

Occasions

Ook het budget voor occasion-EV’s is fors opgeschroefd. Mede dankzij het toegenomen aanbod is ook hier een stijging te zien in de verkoop: In het eerste kwartaal van 2022 verkochten autobedrijven 7.531 elektrische occasions aan particulieren, ruim drie keer zoveel als in de eerste drie maanden van vorig jaar. De Renault Zoë is in dit segment met meer dan 14 procent marktaandeel het populairste model, voor de Nissan Leaf met 9 procent en de Volkswagen e-Golf met ruim 7 procent.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Bovag: Helft nieuwe elektrische auto’s op naam particulier | Automotive Online

Bovag: Helft nieuwe elektrische auto’s op naam particulier

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
De elektrische Kia Niro is onder particulieren de populairste EV. (foto: Shutterstock)

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 6.508 nieuwe elektrische auto’s door particulieren geregistreerd. Dat is ruim de helft van het totale aantal geregistreerde nieuwe elektrische auto’s, meldt Bovag op basis van RDC-cijfers. Vorig jaar was dit nog 34 procent. Het gaat hierbij om door particulieren gekochte en privé geleasete auto’s. Inclusief de zakelijk geleasete auto’s werden er in de eerste drie maanden van dit jaar 12.385 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd. Vorig jaar waren dat er 4.539.

Over de eerste drie maanden is 16 procent van het totaal aantal geregistreerde nieuwe auto’s een EV, tegenover 6 procent vorig jaar. Van deze EV’s zijn er 4.327 door privépersonen gekocht, 2.181 door particulieren geleased en de overige zakelijk ingezet. Volgens Bovag heeft de stijging mede te maken met de subsidie op de aanschaf/lease van een nieuwe EV. Het totale budget hiervoor is vele malen hoger dan vorig jaar. Er is op dit moment voor zo’n 16 duizend auto’s subsidie aangevraagd.

De populairste elektrische auto onder particulieren in het eerste kwartaal was de Kia Niro met ruim 9 procent marktaandeel, gevolgd door de Fiat 500 met meer dan 8 procent en de Peugeot 208 met een aandeel van 7 procent.

Occasions

Ook het budget voor occasion-EV’s is fors opgeschroefd. Mede dankzij het toegenomen aanbod is ook hier een stijging te zien in de verkoop: In het eerste kwartaal van 2022 verkochten autobedrijven 7.531 elektrische occasions aan particulieren, ruim drie keer zoveel als in de eerste drie maanden van vorig jaar. De Renault Zoë is in dit segment met meer dan 14 procent marktaandeel het populairste model, voor de Nissan Leaf met 9 procent en de Volkswagen e-Golf met ruim 7 procent.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.