Duitse steden mogen diesels weren

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat melden diverse media, waaronder het FD.

De uitspraak van het Bestuursgerechtshof in Leipzig is een overwinning voor de Duitse milieubeweging Deutsche Umwelthilfe DUH. De zaak begon vorig jaar met twee verschillende processen die waren aangespannen door de stadsbesturen van Stuttgart en Düsseldorf. DUH dwong deze steden, via plaatselijke rechtbanken, om dieselauto’s te weren uit bepaalde delen van de stad. DUH verwees hierbij naar de milieuplannen van de steden, waarin staat dat ze maatregelen nemen bij overtreding van de Europese uitstootnorm. De steden stellen dat de regering in Berlijn gaat over milieubeleid. Volgens het Bestuursgerechtshof is het handhaven van emissielimieten echter wel een verantwoordelijkheid voor lokale overheden.

De zaak werd met spanning gevolgd door de auto-industrie. In een eerste reactie daalde de koersen van automobielbedrijven op de beurs in Frankfurt. De uitspraak kan autofabrikanten dwingen om alsnog de hardware in oudere dieselvoertuigen aan te passen.

Naar schatting kunnen miljoenen Duitse automobilisten met een diesel van meer dan drie jaar oud worden geraakt door het inrijverbod, omdat ze niet aan de Euro 6-norm voldoen. De restwaarden van deze auto’s kunnen sterk dalen.

Duitsland is geen Nederland

RAI Vereniging laat in een reactie weten dat Nederland en Duitsland niet vergelijkbaar zijn. “Wij zijn veel verder met het aanpakken van de luchtkwaliteit”, stelt woordvoerder Cees Boutens. De brancheorganisatie heeft zich altijd uitgesproken tegen een lappendeken van maatregelen, maar snapt dat luchtkwaliteit een lokaal issue is. “En dat moet dus ook lokaal aangepakt worden. Wat wij daarbij bepleiten is dat lokale overheden daarbij een gestandaardiseerde aanpak gebruiken, dus niet dat de ene overheid kijkt naar leeftijd en de andere naar Euro-normen.” Daarbij ziet de RAI Vereniging milieuzones niet als de heilige graal. “Wij zijn voor een integrale aanpak. Waarin ruimte is voor de elektrificatie van het wagenpark, schoon busvervoer, emissievrije stadslogistiek en het stimuleren van fietsverkeer.”

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Duitse steden mogen diesels weren | Automotive Online

Duitse steden mogen diesels weren

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat melden diverse media, waaronder het FD.

De uitspraak van het Bestuursgerechtshof in Leipzig is een overwinning voor de Duitse milieubeweging Deutsche Umwelthilfe DUH. De zaak begon vorig jaar met twee verschillende processen die waren aangespannen door de stadsbesturen van Stuttgart en Düsseldorf. DUH dwong deze steden, via plaatselijke rechtbanken, om dieselauto’s te weren uit bepaalde delen van de stad. DUH verwees hierbij naar de milieuplannen van de steden, waarin staat dat ze maatregelen nemen bij overtreding van de Europese uitstootnorm. De steden stellen dat de regering in Berlijn gaat over milieubeleid. Volgens het Bestuursgerechtshof is het handhaven van emissielimieten echter wel een verantwoordelijkheid voor lokale overheden.

De zaak werd met spanning gevolgd door de auto-industrie. In een eerste reactie daalde de koersen van automobielbedrijven op de beurs in Frankfurt. De uitspraak kan autofabrikanten dwingen om alsnog de hardware in oudere dieselvoertuigen aan te passen.

Naar schatting kunnen miljoenen Duitse automobilisten met een diesel van meer dan drie jaar oud worden geraakt door het inrijverbod, omdat ze niet aan de Euro 6-norm voldoen. De restwaarden van deze auto’s kunnen sterk dalen.

Duitsland is geen Nederland

RAI Vereniging laat in een reactie weten dat Nederland en Duitsland niet vergelijkbaar zijn. “Wij zijn veel verder met het aanpakken van de luchtkwaliteit”, stelt woordvoerder Cees Boutens. De brancheorganisatie heeft zich altijd uitgesproken tegen een lappendeken van maatregelen, maar snapt dat luchtkwaliteit een lokaal issue is. “En dat moet dus ook lokaal aangepakt worden. Wat wij daarbij bepleiten is dat lokale overheden daarbij een gestandaardiseerde aanpak gebruiken, dus niet dat de ene overheid kijkt naar leeftijd en de andere naar Euro-normen.” Daarbij ziet de RAI Vereniging milieuzones niet als de heilige graal. “Wij zijn voor een integrale aanpak. Waarin ruimte is voor de elektrificatie van het wagenpark, schoon busvervoer, emissievrije stadslogistiek en het stimuleren van fietsverkeer.”

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.