Figiefa benadrukt: ‘Fabrieksgarantie geldt ook bij onderhoud door onafhankelijke autobedrijf’

Garantie • Veel autobezitters zijn bang hun fabrieksgarantie te verliezen wanneer zij hun auto voor onderhoud en reparatie naar een onafhankelijk autobedrijf brengen.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

Brancheorganisatie Figiefa, die 19 nationale en 6 internationale onderdelendistributeurs vertegenwoordigt, komt met een nieuwe brochure waarin de geldende garantievoorwaarden nogmaals worden uitgelegd. Zo wil Figiefa het onafhankelijke kanaal helpen hun klanten beter te informeren over garantievraagstukken.

Hier is volgens Figiefa behoefte aan. In april van dit jaar besloot de Europese Commissie de bestaande MVBER-wetgeving met vijf jaar te verlengen. Hierin staat onder meer voorgeschreven dat onderdelen verkrijgbaar moeten zijn voor het vrije onderhoudskanaal. Bovendien mogen autofabrikanten geen onderscheid maken in hun garantievoorwaarden als het onderhoud is uitgevoerd op basis van de fabrieksvoorschriften en met onderdelen die gelijk staan aan OE-kwaliteit. Veel autobezitters zijn desondanks bang hun fabrieksgarantie te verliezen wanneer zij hun auto voor onderhoud en reparatie naar een onafhankelijk autobedrijf brengen, en niet naar de dealer. Niet zelden staan dergelijke clausules ook vermeld in koopcontracten of aanvullende voorwaarden bij de aanschaf van een nieuwe auto.

Fabrieksfouten

In de nieuwe brochure wordt ook een aantal cases beschreven die de materie verder moeten verduidelijken. De organisatie is hierin stellig: autofabrikanten mogen garantieclaims met betrekking tot fabrieksfouten niet weigeren, alleen omdat het onderhoud is uitgevoerd door een onafhankelijk autobedrijf en/of met aftermarket onderdelen. Ook is het niet toegestaan dat dealers in een apart garantiecontract dergelijke regelingen opnemen.

De brochure is hier te lezen.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Figiefa benadrukt: ‘Fabrieksgarantie geldt ook bij onderhoud door onafhankelijke autobedrijf’ | Automotive Online

Figiefa benadrukt: ‘Fabrieksgarantie geldt ook bij onderhoud door onafhankelijke autobedrijf’

Garantie • Veel autobezitters zijn bang hun fabrieksgarantie te verliezen wanneer zij hun auto voor onderhoud en reparatie naar een onafhankelijk autobedrijf brengen.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

Brancheorganisatie Figiefa, die 19 nationale en 6 internationale onderdelendistributeurs vertegenwoordigt, komt met een nieuwe brochure waarin de geldende garantievoorwaarden nogmaals worden uitgelegd. Zo wil Figiefa het onafhankelijke kanaal helpen hun klanten beter te informeren over garantievraagstukken.

Hier is volgens Figiefa behoefte aan. In april van dit jaar besloot de Europese Commissie de bestaande MVBER-wetgeving met vijf jaar te verlengen. Hierin staat onder meer voorgeschreven dat onderdelen verkrijgbaar moeten zijn voor het vrije onderhoudskanaal. Bovendien mogen autofabrikanten geen onderscheid maken in hun garantievoorwaarden als het onderhoud is uitgevoerd op basis van de fabrieksvoorschriften en met onderdelen die gelijk staan aan OE-kwaliteit. Veel autobezitters zijn desondanks bang hun fabrieksgarantie te verliezen wanneer zij hun auto voor onderhoud en reparatie naar een onafhankelijk autobedrijf brengen, en niet naar de dealer. Niet zelden staan dergelijke clausules ook vermeld in koopcontracten of aanvullende voorwaarden bij de aanschaf van een nieuwe auto.

Fabrieksfouten

In de nieuwe brochure wordt ook een aantal cases beschreven die de materie verder moeten verduidelijken. De organisatie is hierin stellig: autofabrikanten mogen garantieclaims met betrekking tot fabrieksfouten niet weigeren, alleen omdat het onderhoud is uitgevoerd door een onafhankelijk autobedrijf en/of met aftermarket onderdelen. Ook is het niet toegestaan dat dealers in een apart garantiecontract dergelijke regelingen opnemen.

De brochure is hier te lezen.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.