Van der Putten haalt bakzeil in rechtbank

Redactie Redactie
• Laatste update:

Malversaties
In september 2009 ontsloeg Kwik-Fit Van der Putten, destijds managing director van Kwik-Fit Nederland, op staande voet op verdenking van ernstige financiële malversaties. Volgens het bedrijf had de directeur zich schuldig gemaakt aan fraude ter waarde van 1,7 miljoen. Van der Putten was het niet eens met de gevolgde procedure en vocht zijn ontslag aan.

Voor de rechtbank van Zutphen betoogde hij recht te hebben op betaling van achterstallig salaris omdat zijn ontslag niet rechtsgeldig was en bovendien onvoldoende onderbouwd. Kwik-Fit zou daarom twaalf maanden opzegtermijn in acht moeten nemen, openstaande vakantiedagen moeten uitbetalen en een vergoeding voor immateriële schade en kosten voor juridische bijstand.

Door alle negatieve publiciteit veroorzaakt door Kwik-Fit zou Van der Putten naar eigen zeggen bijvoorbeeld de functie van groepsdirecteur bij Renault zijn misgelopen, zo bleek uit een van de door hem ingediend processtuk. In totaal vorderde Van der Putten een bedrag van bijna 543 duizend euro.

Gehakt
De Zutphense rechtbank maakte gisteren in zijn uitspraak gehakt van de argumentatie van Van der Putten. Het uitgebreide vonnis schetst een ontluisterend beeld van de financiële en ethische moraal die Van der Putten – zo oordelen de rechters – er als directeur van Kwik-Fit op nahield.

Zo werd duidelijk dat hij verschillende leveranciers onder druk zette om kortingen aan Kwik-Fit te verstrekken, in ruil waarvoor die leveranciers gefingeerde facturen mochten sturen voor bedragen die gelijk waren met de verstrekte kortingen. De facturen werden in delen van maximaal 15 duizend euro opgebouwd, het bedrag waarvoor Van der Putten alleen tekeningsbevoegd was. Deze bedragen werden weggeschreven als oncontroleerbare investeringen, zoals opleidingen. Door deze constructie werden de bedrijfsresultaten kunstmatig verbeterd.

Onder meer met bandenfabrikant Pirelli, velgenleverancier Alcar, remmenlevenancier A.B.S. en ruitenproducent Pilkington werden dergelijke afspraken gemaakt. Daarnaast sloot Van der Putten bedenkelijke vastgoedtransacties voor Kwik-Fit panden via sale-and-lease-back constructies, onder meer in Amsterdam, Soest en Lelystad.

Schuldig
De rechtbank oordeelt dat Van der Putten zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige malversaties en dat hij zich er dus niet over kan beklagen dat Kwik-Fit hem daarvan beschuldigd heeft, nog daargelaten dat hij zijn verwijten richting zijn voormalig werkgever niet heeft onderbouwd.

Dientengevolge wees de rechtbank alle vorderingen van Van der Putten af en veroordeelde hem tot de terugbetaling van zijn salaris over de periode van 17 september (eerste ontslagaanzegging) tot en met 29 oktober 2009 (ontslag op staande voet) een bedrag van 27.464,51 euro plus de wettelijke rente. Daarnaast werd Van der Putten veroordeeld tot betaling van de proceskosten en de helft van de kosten van de juridische bijstand van de tegenpartij (17 duizend euro).

Bekijk hier de uitspraak van de Rechtbank in Zutphen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Van der Putten haalt bakzeil in rechtbank | Automotive Online

Van der Putten haalt bakzeil in rechtbank

Redactie Redactie
• Laatste update:

Malversaties
In september 2009 ontsloeg Kwik-Fit Van der Putten, destijds managing director van Kwik-Fit Nederland, op staande voet op verdenking van ernstige financiële malversaties. Volgens het bedrijf had de directeur zich schuldig gemaakt aan fraude ter waarde van 1,7 miljoen. Van der Putten was het niet eens met de gevolgde procedure en vocht zijn ontslag aan.

Voor de rechtbank van Zutphen betoogde hij recht te hebben op betaling van achterstallig salaris omdat zijn ontslag niet rechtsgeldig was en bovendien onvoldoende onderbouwd. Kwik-Fit zou daarom twaalf maanden opzegtermijn in acht moeten nemen, openstaande vakantiedagen moeten uitbetalen en een vergoeding voor immateriële schade en kosten voor juridische bijstand.

Door alle negatieve publiciteit veroorzaakt door Kwik-Fit zou Van der Putten naar eigen zeggen bijvoorbeeld de functie van groepsdirecteur bij Renault zijn misgelopen, zo bleek uit een van de door hem ingediend processtuk. In totaal vorderde Van der Putten een bedrag van bijna 543 duizend euro.

Gehakt
De Zutphense rechtbank maakte gisteren in zijn uitspraak gehakt van de argumentatie van Van der Putten. Het uitgebreide vonnis schetst een ontluisterend beeld van de financiële en ethische moraal die Van der Putten – zo oordelen de rechters – er als directeur van Kwik-Fit op nahield.

Zo werd duidelijk dat hij verschillende leveranciers onder druk zette om kortingen aan Kwik-Fit te verstrekken, in ruil waarvoor die leveranciers gefingeerde facturen mochten sturen voor bedragen die gelijk waren met de verstrekte kortingen. De facturen werden in delen van maximaal 15 duizend euro opgebouwd, het bedrag waarvoor Van der Putten alleen tekeningsbevoegd was. Deze bedragen werden weggeschreven als oncontroleerbare investeringen, zoals opleidingen. Door deze constructie werden de bedrijfsresultaten kunstmatig verbeterd.

Onder meer met bandenfabrikant Pirelli, velgenleverancier Alcar, remmenlevenancier A.B.S. en ruitenproducent Pilkington werden dergelijke afspraken gemaakt. Daarnaast sloot Van der Putten bedenkelijke vastgoedtransacties voor Kwik-Fit panden via sale-and-lease-back constructies, onder meer in Amsterdam, Soest en Lelystad.

Schuldig
De rechtbank oordeelt dat Van der Putten zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige malversaties en dat hij zich er dus niet over kan beklagen dat Kwik-Fit hem daarvan beschuldigd heeft, nog daargelaten dat hij zijn verwijten richting zijn voormalig werkgever niet heeft onderbouwd.

Dientengevolge wees de rechtbank alle vorderingen van Van der Putten af en veroordeelde hem tot de terugbetaling van zijn salaris over de periode van 17 september (eerste ontslagaanzegging) tot en met 29 oktober 2009 (ontslag op staande voet) een bedrag van 27.464,51 euro plus de wettelijke rente. Daarnaast werd Van der Putten veroordeeld tot betaling van de proceskosten en de helft van de kosten van de juridische bijstand van de tegenpartij (17 duizend euro).

Bekijk hier de uitspraak van de Rechtbank in Zutphen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.