Polestar verkoopt minder dan verwacht, ceo toch optimistisch

Polestar • De verkoop van de nieuwe Polestar 4 start eind deze maand in Europa.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Polestar).

Polestar leverde in 2023 ruim 54 duizend auto’s, dat zijn ruim 6 duizend auto’s minder dan het streefdoel. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. In het vierde kwartaal leverde Polestar 12.800 auto’s, een stijging van 6 procent vergeleken met vorig jaar.

In Nederland werden vorig jaar 1.923 Polestar-auto’s geregistreerd, een daling van 12,o procent vergeleken met het aantal registraties in 2022. Dat blijkt uit cijfers van RDC.

Tegenvallende cijfers

De financiële cijfers over 2023 van het bedrijf zijn voorlopig nog niet gepubliceerd. In de eerste drie kwartalen van 2023 noteerde Polestar wel een verlies van 687 miljoen euro, een toename van 4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks aangekondigde kostenbesparingen, komt Polestar naar eigen zeggen tot 2025 nog 1,22 miljard euro tekort om de kasstroom break-even te maken.

“Het einde van 2023 leverde een bijzonder moeilijke situatie op voor ons vanwege de prijsverlagingen”, zegt Ingenlath. “Het premium-segment waarin Polestar zich begeeft, gaat minder over de prijzenoorlog en meer over consumentenbehoefte. We moeten consumenten verleiden om in een Polestar te investeren.”

Hertz

Afgelopen jaar pastte Polestar meermaals het productiedoel aan vanwege tegenvallende verkopen. Ondanks de tegenvallende resultaten is ceo Thomas Ingenlath positief over 2024. Ingenlath is met name positief over de verkoop van de Polestar 4, die eind januari in Europa start. “De Polestar 4 is zeer goed ontvangen in China en de verkoop ervan begint de komende weken in Europa en Australië.”

De Polestar topman werd ook bevraagd over Hertz. De verhuurmaatschappij besluit om 20 duizend elektrische auto’s, waaronder Polestars, te verkopen. Ingenlath vertelt tegen Reuters dat Hertz geen Polestars verkoopt en dat hij nog steeds gelooft dat het Amerikaanse bedrijf, zoals afgesproken, 65 duizend Polestars aanschaft in de komende vijf jaar.

Ingenlath voegt eraan toe dat hij kan aantonen dat de reparatiekosten voor EV’s vergelijkbaar zijn met die van modellen met een fossiele brandstofmotor, in tegenstelling tot Hertz. Zij beweren dat de onderhouds- en reparatiekosten van EV’s te hoog zijn waardoor ze genoodzaakt zijn 20 duizend EV’s te verkopen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Polestar verkoopt minder dan verwacht, ceo toch optimistisch | Automotive Online

Polestar verkoopt minder dan verwacht, ceo toch optimistisch

Polestar • De verkoop van de nieuwe Polestar 4 start eind deze maand in Europa.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Polestar).

Polestar leverde in 2023 ruim 54 duizend auto’s, dat zijn ruim 6 duizend auto’s minder dan het streefdoel. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. In het vierde kwartaal leverde Polestar 12.800 auto’s, een stijging van 6 procent vergeleken met vorig jaar.

In Nederland werden vorig jaar 1.923 Polestar-auto’s geregistreerd, een daling van 12,o procent vergeleken met het aantal registraties in 2022. Dat blijkt uit cijfers van RDC.

Tegenvallende cijfers

De financiële cijfers over 2023 van het bedrijf zijn voorlopig nog niet gepubliceerd. In de eerste drie kwartalen van 2023 noteerde Polestar wel een verlies van 687 miljoen euro, een toename van 4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks aangekondigde kostenbesparingen, komt Polestar naar eigen zeggen tot 2025 nog 1,22 miljard euro tekort om de kasstroom break-even te maken.

“Het einde van 2023 leverde een bijzonder moeilijke situatie op voor ons vanwege de prijsverlagingen”, zegt Ingenlath. “Het premium-segment waarin Polestar zich begeeft, gaat minder over de prijzenoorlog en meer over consumentenbehoefte. We moeten consumenten verleiden om in een Polestar te investeren.”

Hertz

Afgelopen jaar pastte Polestar meermaals het productiedoel aan vanwege tegenvallende verkopen. Ondanks de tegenvallende resultaten is ceo Thomas Ingenlath positief over 2024. Ingenlath is met name positief over de verkoop van de Polestar 4, die eind januari in Europa start. “De Polestar 4 is zeer goed ontvangen in China en de verkoop ervan begint de komende weken in Europa en Australië.”

De Polestar topman werd ook bevraagd over Hertz. De verhuurmaatschappij besluit om 20 duizend elektrische auto’s, waaronder Polestars, te verkopen. Ingenlath vertelt tegen Reuters dat Hertz geen Polestars verkoopt en dat hij nog steeds gelooft dat het Amerikaanse bedrijf, zoals afgesproken, 65 duizend Polestars aanschaft in de komende vijf jaar.

Ingenlath voegt eraan toe dat hij kan aantonen dat de reparatiekosten voor EV’s vergelijkbaar zijn met die van modellen met een fossiele brandstofmotor, in tegenstelling tot Hertz. Zij beweren dat de onderhouds- en reparatiekosten van EV’s te hoog zijn waardoor ze genoodzaakt zijn 20 duizend EV’s te verkopen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.